26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Akademik dünyada kadınlar

Grey’s Anatomy’nin yıldızı, Altın Küre ödüllü Sandra Oh, Netflix’in yeni komedisi The Chair’in başrolünde
Akademik dünyada kadınlar
The Chair duvarlarında hep yaşlı ve beyaz adamlarının portrelerinin asılı olduğu prestijli ancak artık köhnemiş Pembroke Üniversitesi’nde geçiyor. Sandra Oh, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün ilk kadın başkanı olan akademisyen Ji-Yoon Kim rolünde. Ji-Yoon bugüne kadar bir profesör olarak işinde tecrübeli ve başarılı bir kadın. Ancak bölüm başkanı olmak, farklı kişilikteki insanları idare etmek, yapısal sorunlarla uğraşmak akademisyenlikle aynı şey değil. Bütçe yönetimi yapmak, skandalları önlemek, bağışçılar dengesini kurmak gibi bir sürü işle uğraşması gereken Ji-Yoon böylece yönetici olmanın ne denli zor olduğunu görüyor. Hocalar ve öğrenciler arasındaki bitmeyen kültürel çatışma da cabası. Tüm bunların yanı sıra Ji-Yoon’un evlat edindiği kızı Ju Ju’yu tek başına yetiştirmeye çalışan bir anne olduğunu da eklemek lazım.

Kadınlara daha az ücret

Üniversite kültürüyle yoğrulmuş olan, ayrımcılıkla mücadele eden, herkes için en iyi ve doğru olanı yapmaya kararlı, hırslı ve bir miktar da gergin Ji-Yoon’un ilginç çalışma arkadaşları var. Merhum karısının yasını tutan, başarısız bir yazar ve sarhoş akademisyen Bill rolünde Jay Duplass, profesör Joan Hambling rolünde tecrübeli oyuncu Holland Taylor ve endişeli Elliot rolünde ise Bob Balaban’ı izliyoruz. Netflix’teki dizinin çekimleri Pittsburgh’de, aralarında Chatham ve Pittsburgh Üniversiteleri’nin de bulunduğu çeşitli okullarda gerçekleştirildi. Akademik dünyada üst düzey pozisyonlardaki kadınlara daha az ücret ödenmesi,  akademik kadroda kadınlara fazla yer verilmemesi, farklı etnik kökenden gelen insanların ekstra zorluklar yaşaması dizinin değindiği konular arasında. Bunlar duygusal ağırlığı olan konular olmakla birlikte, dizi seyirciyi boğmuyor. Ne zaman vites değiştireceğini biliyor ve hikayeyi ilerleterek seyircilerin karakterlere olan yakınlığını korumalarını ve omuzlarında taşıdıkları vicdani yüklerin farkına varmalarını sağlıyor.

Amanda Peet yapımcı

En son Dirty John serisinde Betty Broderick olarak izlediğimiz oyuncu Amanda Peet’in bu sefer yazar ve yapımcı olarak kamera arkasına geçtiği The Chair’de, Game of Thrones’un yaratıcıları Peter Benioff ve D.B Weiss da yapımcılar arasında yerini alıyor. Başka ellerde ve oyuncularla tekdüze olabilecek bir hikaye, doğru ekip ve ustalıkla yönetilen altı bölümde tüm doğallığı ve neşesiyle bizleri günlük dertlerimizden uzaklaştırıyor.