02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.02.2023 13:20 | Son Güncelleme: 05.02.2023 13:22

Beyoncé'nin dünya turu: Bilet sistemi çöktü, hayranlar fiyatları eleştirdi

Taylor Swift'in Ticketmaster skandalının yankıları sürüyorken Beyoncé'nin dünya turu biletleri hayranları endişelendirdi. Ticketmaster'a bağlı O2 Priority uygulamasında ön satışa çıkan biletler yüksek talebi karşılayamadı. Ancak bu defa sistemin çökmesinden çok biletlerin fiyatlar gündemdeydi
Beyoncé'nin dünya turu: Bilet sistemi çöktü, hayranlar fiyatları eleştirdi

Taylor Swift’in Ticketmaster bilet skandalı kadar büyük bir skandalın tekrar etmesi ancak benzer şöhrette bir yıldızın, seneler sonra turneye çıkacağını duyurmasıyla mümkün olabilirdi. Hala hakkında rekabet soruşturması olan Ticketmaster şirketinin avukatlarını üzen, şarkıcının hayranlarını ise coşkuya boğan beklenmedik haber Beyoncé ’den geldi. 7 senelik aradan sonra Beyoncé yeni albümü Renaissance'la dünya turnesine çıkacağını duyurdu. 

Konser tarihleri de 1 Şubat’ta belli oldu. Heyecanla beklenen ve büyük talep gören biletler de 3 Şubat’ta ön satışa çıktı. Biletler 7 Şubat Salı gününe kadar genel satışa çıkmayacak olsa da, İngiltere'de konserin yapacağı yerlere yakın otellerinin çoğu şimdiden doldu. Ön satışlarda bazı sitelerde yoğunluk nedeniyle zaman zaman sorunlar yaşandı. 

Ticketmaster skandalı hala taze

Swift'in turnesinin biletleri 15 Kasım 2022'de ön satışa çıktığında hayranlar sosyal medyada uzun bekleme süreleri ve web sitesi kesintilerinden şikayet etti. The Guardian'ın o dönemde yaptığı habere göre, biletlerin satışa çıkmasından sadece kısa bir süre sonra, karaborsada biletler 22 bin 700 dolara kadar çıkan yeni fiyatlarla listelendi. Yaşanan skandal, ABD Adalet Bakanlığı tarafından şirkete soruşturma açılmasına kadar gitti, birçok hayranın şirkete açtığı davalar da hala sürüyor. 

Hayranlar hazırlık yapıyor

Ticketmaster da bunun üzerine Pazartesi başlayacak satışları Verified Fan özelliği dahilinde yapacağını açıkladı. Onaylı hayran anlamına gelen sistem, kullanıcıların Ticketmaster üzerinden kimliğini doğrulayarak hem kara borsa bilet satışlarından kaçınmasını hem de biletlere izdiham çıkmadan ulaşmasını sağlamak için kuruldu. Pazartesi başlayacak olan satışlar için hayranlar şimdiden hazırlanıyor. Ticketmaster'da biletlerin satışa çıkacağı yayınlandıktan hemen sonra Senato Yargı Komitesi Twitter'dan şirkete sert bir uyarı gönderdi: @Ticketmaster, gözlerimiz üzerinde.

15 dakika dayandı

Live Nation, 2010 yılında Ticketmaster'la birleşti. Ticketmaster'ın yaşadığı Taylor Swift skandalı da, Beyoncé 'nin biletlerinin ön satışa çıkacağı Live Nation'a bağlı O2'ye hayranların kuşkuyla yaklaşmasına sebep oldu. Üyelerine özel öncelikli erişim sağlayan O2 Priority uygulamasında biletler satışa çıktı. BBC müzik muhabiri Mark Savage’ın ABD bağımsız haber radyosu NPR’ye verdiği röportaja göre tarih tekerrür etti, O2 Priority uygulaması hayranların ilgisine 15 dakika dayanabildi. Sitenin çökmesi üzerine şirket Twitter’da hayranlardan özür dilese de iş işten geçti, site kendini toparlayana kadar birçok hayran biletsiz kaldı. Fiyatları 56 ila 2 bin 400 sterlin arasında değişen biletlerin satışı yüksek talebi karşılayamadı.

Konser için bağış topluyorlar

Bloomberg’ün toplam servetini 400 milyon dolar olarak tahmin ettiği yıldızın 7 yıl sonraki ilk dünya turunun biletleri sadece çöken sitelerle değil, aynı zamanda fiyatlarıyla da hayranların canını yaktı. Bazı hayranları Beyoncé ’yi kaçırmamak için GoFundMe’ye yöneldi. İnternette hem tanıdıklarından hem de yabancılardan bilet parası için para bağışı isteyen Beyoncé hayranları finansal hedeflerine ulaşsa bile mega starı canlı izleme şansları kesin değil.

ABD'de pazartesi başlayacak olan bilet satışları için GoFundMe’deki hayranların hem paralarını denkleştirecek hem de kredi kartı bilgilerini siteler çökmeden girebilecek kadar şanslı olmaları gerekiyor. İngiltere'de fiyatı 2 bin 400 sterline kadar yükselen VIP biletleri, Londra’daki ortalama kira ücretini aştığından yoğun eleştirilere maruz kaldı. Ev sigortası, kiracı referansı ve kiracı sigortası alanlarında bilinen İngiltere merkezli HomeLet'e göre Londra'da ortalama ev kirası bin 832 sterlin.

GoFundMe, insanların kutlamalar ve mezuniyetler gibi olaylardan, kazalar ve hastalıklar gibi zorlu durumlara kadar çeşitli etkinlikler için para toplamasına olanak tanıyan, kâr amacı gütmeyen bir Amerikan kitle fonlama platformu.

Fanları birbirine girdi

Beyoncé ’nin çok kısa bir sürede ani turne kararını açıklaması, konser tarihlerinin hemen belli olması, sadece birkaç gün sonra da bilet satışlarının başlaması hayranlarından da tepki çekti. Kendilerine arı kovanı ve şarkıcının isminin birleştiği bir söz oyunu olan BeyHive diyen hayran kitlesi bilet almak için birbirleriyle yarıştı. Hayranlar hem bilet yarışındaki rakiplerini elemek için yanlış haber yaydı hem de turneye sadece gerçek Beyoncé hayranlarının gelebileceğini savunarak sosyal medyada birbirleriyle tartıştı. Bazı hayranları, diğerlerini caydırmak için Beyoncé ’ye karalama kampanyası bile başlattı.  

Twitter’da bir Beyoncé hayranı “Sözüme güvenin, Beyoncé biletleri gerçekten bu paraya değmez #BOYCOTTBeyoncé ” şeklinde bir tweet attı, başka bir hayran da komplo teorilerini besleyerek paylaşımda "Millet, Beyoncé turnesi gerçek olmayan kaynakların aldatmacası, bu yüzden bilet satın almayın, dolandırıcılık yapıyorlar” paylaşımını yaptı.

Bir hayran ise bir tweet’te “Eğer sadece Single Ladies ve Halo'yu biliyorsanız LANETKUYRUKTANÇIKIN” diyerek bilet yoğunluğunu karşı isyan etti.