29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.11.2022 16:50 | Son Güncelleme: 16.11.2022 09:01

ALS'ye yakalanan Roberta Flack artık şarkı söyleyemeyecek

Pazartesi günü Killing Me Softly şarkısına sesini veren Grammy ödüllü müzisyen Roberta Flack'in ALS hastası olduğu duyuruldu. Ağustos ayında teşhis konulan Flack artık şarkı söyleyemeyecek
ALS'ye yakalanan Roberta Flack artık şarkı söyleyemeyecek

Matt Stevens / The New York Times

Killing Me Softly With His Song gibi hit şarkılarıyla 1970'li yılların en tanınmış seslerinden biri haline gelen ünlü vokalist Roberta Flack'a amiyotrofik lateral skleroz teşhisi konuldu ve pazartesi günü menajeri tarafından yapılan açıklamaya göre Flack artık şarkı söyleyemiyor. Reklamcı Elaine Schock, The New York Times'a gönderdiği e-postada, Lou Gehrig hastalığı olarak bilinen bu durumun ağustos ayında teşhis edildiğini ve Flack'ın konuşmasını zorlaştırdığını söyledi.

85 yaşındaki Flack, The First Time Ever I Saw Your Face (1972), Killing Me Softly With His Song (1973) ve Feel Like Makin' Love (1974) gibi 1 numaraya yükselen single'larıyla hem 1973 hem de 1974 yıllarında yılın albümü ve en iyi pop vokal performansı dallarında Grammy Ödülleri kazandı. Kariyeri boyunca 14 Grammy adaylığı elde etti. New York'ta yaşayan Flack, 2018 gibi yakın bir tarihte Apollo Tiyatrosu'nda bir gösteri yaptı. Schock, şarkıcının tiyatroda yere yığıldığını ve felç geçirdiğini söyledi.

Kayıt Akademisi'nin ( The Recording Academy) Ulusal Mütevelli Heyeti 2020 yılında Flack'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü verdi. Açıklamada, "Flack müzikal ve yaratıcı arayışlarında aktif kalmayı planlıyor. Kendisini mütevazı koşullardan uluslararası spot ışıklarına taşıyan metaneti ve müziği neşeyle kucaklayışı canlı ve ilham verici olmaya devam ediyor" ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamaya göre, Roberta adlı uzun metrajlı yeni bir belgeselin prömiyeri perşembe günü DOC NYC film festivalinde yapılacak. Gelecek yıl, Flack'in dördüncü albümü olan Killing Me Softly'nin yayınlanmasının 50. yıldönümü olacak. Açıklamada Rhino Records'un bu olayı albümün hatıra amaçlı bir yeniden basımıyla kutlayacağı belirtildi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre A.L.S. sinir hücrelerinin çalışmayı durdurmasına ve ölmesine neden olan bir hastalıktır. C.D.C., sinirlerin belirli kasları uyarma yeteneğini kaybettiğini ve bunun da kasların zayıflamasına neden olduğu söylendi. C.D.C.'ye göre çoğu A.L.S. vakasının nedeni bilinmiyor ve raporlar Amerika Birleşik Devletleri'nde 20 bin'den az kişinin bu hastalığa sahip olduğunu gösteriyor.

© 2022 The New York Times Company