22 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.02.2024 08:59 | Son Güncelleme: 28.02.2024 09:01

Boeing’in güvenlik kültürü mercek altında: Müdürler ve işçiler arasında iletişimsizlik var

Alaska Havayolları'na ait uçağın panelinin kopmasının ardından Boeing'e yönelik incelemeler devam ediyor. NYT'nin yayınladığı yeni bir rapor şirketin güvenlik kültürünü mercek altına aldı. Buna göre Boeing'in müdürleri ve işçileri arasında iletişimsizlik var
Alaska Havayolları'na ait Boeing 737 Max 9 tipi bir yolcu uçağının paneli havadayken koptu
Alaska Havayolları'na ait Boeing 737 Max 9 tipi bir yolcu uçağının paneli havadayken koptu

Niraj Chokshi / New York Times

Federal Havacılık İdaresi (FAA) raporuna göre, 2018 ve 2019 yıllarında 737 Max 8 jetinin karıştığı iki ölümcül kazanın ardından yapılan iyileştirmelere rağmen Boeing'in güvenlik kültürü kusurlu olmaya devam ediyor. Bir yıl önce Kongre'nin emriyle toplanan uzman grubu tarafından yazılan rapor, ticari uçakların yanı sıra askeri uçak ve teknoloji de üreten Boeing'in üst düzey yönetimi ile diğer çalışanlar arasında bir "iletişimsizlik" olduğunu ortaya çıkardı. Toplantıda şirketin güvenlik kültürünü yönetme şeklinin bazen ‘yetersiz ve kafa karıştırıcı’ olduğunu ortaya çıkardı.

“En yüksek standardında tutmaya devam edeceğiz”

FAA yaptığı açıklamada, raporun kapsamlı bir incelemesine derhal başlayacağını ve tavsiyeler doğrultusunda uygun şekilde harekete geçeceğini söyledi. Ajans, “Boeing'i en yüksek güvenlik standardında tutmaya devam edeceğiz ve şirketin bu tavsiyeleri kapsamlı bir şekilde yerine getirmesini sağlamak için çalışacağız” dedi.

En alt kademeye kadar değişiklikler yaptı

Boeing, yaptığı açıklamada kurulun çalışmasını desteklediğini belirterek, güvenlik kültürünü geliştirmek için önemli adımlar atmış olmasına rağmen yapılacak daha çok iş olduğunu kabul etti. Şirket, 2019 yılından bu yana yönetim kurulundan en alt kademeye kadar güvenliği ön plana çıkaracak değişiklikler yaptı.

Geçtiğimiz ay Alaska Havayolları’na ait Boeing 737 Max 9 uçağındaki bir panelin uçuş sırasında patlamasıyla şirketin güvenlik kültürüne ilişkin yeni endişeler ortaya çıktı. FAA raporunda bu olaydan bahsedilmiyor ancak Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, Alaska uçağındaki kapı tapası olarak bilinen panelin, onu yerinde tutacak kritik cıvatalar olmadan Boeing fabrikasından çıkmış olabileceğini söyledi. Olayın ardından Boeing yönetimi, çalışanları güvenlikle ilgili endişelerini paylaşmaya teşvik etti.

“Fabrika çalışanlarımızın geri bildirimlerini almalıyız”

Boeing CEO'su David Calhoun, 31 Ocak'ta çalışanlara gönderdiği mesajda “Fabrikadaki çalışanlarımız, gelişmek için ne yapmamız gerektiğini herkesten daha iyi biliyor. Hepimiz onların geri bildirimlerini almalı, nasıl yardım edebileceğimizi anlamalı ve ele alınması gereken sorunları dile getiren ekip üyelerini her zaman teşvik etmeliyiz. Yavaş gideceğiz, sistemi aceleye getirmeyeceğiz ve bunu doğru yapmak için zaman ayıracağız” dedi.

Boeing çalışanlarıyla iletişimi geliştirmeli

FAA konseyi, binlerce sayfalık şirket belgelerinin incelenmesine ve her biri en az bir saat süren 250'den fazla röportaja dayanarak 53 öneri yayınladı. Öneriler arasında Boeing'in güvenliği güçlendirmek için daha iyi iletişim kurması ve kullandığı dili tanımlaması ve çalışanları endişelerini veya sorunlarını bildirdiklerinde anonimliklerinin korunacağına ikna etmek için daha fazlasını yapması yönünde çağrıda bulunulması yer alıyor. Rapor, belirli başarısızlıkları vurgulamak yerine esas olarak Boeing'in geliştirebileceği politikalara ve prosedürlere odaklandı.

Arama ve dinlemeye önem vermedi

Boeing, şirket içinde yıllardır çalışanlarını ‘aramaya, konuşmaya ve dinlemeye’ teşvik ederek güvenliği ve şirket tarafından değer verilen diğer ilkeleri koruma konusunda proaktif olmaya teşvik ediyor. Ancak konsey, aramaya veya dinlemeye çok az önem verildiğini veya hiç ilgi gösterilmediğini tespit etti.

Yetkilerini devretmesi eleştirildi

Panel ayrıca Boeing'in, FAA'nın yetkilerinin bir kısmını şirket çalışanlarına devrettiği bir programda yaptığı değişiklikleri de inceledi. Bu uygulama ölümcül kazalardan sonra yoğun bir incelemeye tabi tutuldu, ancak uzmanlar Kongre'nin kuruma çok daha fazla para harcaması ve bu işi yapması için daha fazla insanı işe alması için yetki vermesi gerektiğini söylüyor.

Boeing'in devredilen yetki programında yaptığı değişiklikler, çalışanların müdahale veya cezadan korunmasına yardımcı oldu ancak kurul, misilleme olasılığının devam ettiğini tespit etti. Panel ayrıca Boeing'in, pilotlardan daha fazla girdi toplamak da dahil olmak üzere, uçak tasarımı ve işletiminde insan faktörlerini hesaba katmak için daha fazla çaba göstermesi gerektiği sonucuna vardı.

© 2024 The New York Times Company