Alan Rappeport / New York Times
ABD Başkanı Joe Biden, ulusal güvenliğe tehdit oluşturacağı endişesiyle U.S. Steel ve Japon Nippon Steel'in birleşme anlaşmasını engellemişti. İki çelik devi anlaşmanın hayata geçebilmesi için ABD hükümetine dava açtı.
Washington'da bir federal mahkemede açılan davada, Biden ve diğer üst düzey yönetim yetkilileri, siyasi kazanç için inceleme sürecini yozlaştırmak ve sahte ulusal güvenlik bahaneleriyle anlaşmayı engelleyerek çelik işçilerine ve Amerikan çelik endüstrisine zarar vermekle suçlandı.
Biden, yabancı yatırımları incelemekle görevli hükümet panelinin anlaşmanın devam edip etmeyeceği konusunda bir karara varamamasının ardından birleşmeyi engellemek için harekete geçmişti. Cuma günü yaptığı açıklamada Biden, ABD'nin güçlü bir yerli çelik endüstrisine sahip olmasını ve bu endüstrinin işletilmesini sağlamak için harekete geçtiğini söyledi. Başkan daha önce U.S. Steel'in Amerikan olarak kalmasını sağlama sözü vermişti.
İşbirliği iddiasıyla bir dava daha
Şirketler, ABD'deki Yabancı Yatırım Komitesi'nin anlaşmayı yeniden gözden geçirmesini talep ediyor. Şirketler ayrıca daha önce U.S. Steel'i satın almaya çalışan ancak reddedilen Amerikan çelik şirketi Cleveland-Cliffs ile Cleveland-Cliffs CEO'su Lourenco Goncalves ve United Steelworkers sendikasının uluslararası başkanı David McCall'a karşı ayrı bir dava açtı. Dava, Cleveland-Cliffs ve sendika başkanının U.S. Steel ve Nippon Steel arasında önerilen anlaşmayı baltalamak için yasa dışı bir şekilde işbirliği yaptığını iddia ediyordu.
Yetkisini kötüye mi kullandı?
Her iki şirket de seçim yılı nedeniyle bazı politikalara takılı kalmıştı. Başkanların neyin ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğunu belirleme konusunda geniş yetkileri var ve bu yetkiler kapsamında engellenen hiçbir işlem mahkemeler tarafından iptal edilmedi. Ancak Biden'ın Nippon'un U.S. Steel için yaptığı 14 milyar dolarlık teklifi feshetme hamlesi, Japonya'nın ABD'nin yakın bir müttefiki olduğu düşünüldüğünde, bu yetkilerin kötüye kullanılıp kullanılmadığına dair soruları gündeme getirdi. Anlaşmaların engellendiği durumlar genellikle Çin gibi ABD düşmanı ülkelerle bağlantıları olan şirketleri içeriyordu.
Yapılan açıklamada "Nippon Steel ve U.S. Steel, seçim kazanmak amacıyla ülkenin ulusal güvenlik kanadının bu kadar açık ve uygunsuz bir şekilde istismar edildiğini görmekten hayal kırıklığına uğramıştır. Nippon Steel ve U.S. Steel'in adil bir sürece hakkı vardır. Şirketlerin bu karara ve bu karara yol açan sürece mahkemede itiraz etmekten başka seçenekleri kalmamıştır" denildi.
Biden yönetimine karşı açılan dava ABD Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi'nde görüldü. Davada ayrıca ABD'de Yabancı Yatırım Komitesi'ne başkanlık eden Hazine Bakanı Janet Yellen ve Başsavcı Merrick Garland'ın da adı geçiyor.
Şirketler, Biden'ın geçtiğimiz mart ayında anlaşmanın gerçekleşmesini istemediğini açıkça söylemesi nedeniyle, CFIUS olarak bilinen panelin yürüttüğü ulusal güvenlik incelemesinin siyaseten lekelendiğini ve “önceden belirlenmiş bir sonuca ulaşmak için tasarlandığını” savunuyor. Ayrıca, ulusal güvenlik endişelerini hafifletmek için önlemler önerdiklerinde panelin şirketlerle etkileşime girmediğini iddia ettiler.
Bir yıl süren inceleme sürecinin ardından, kurumlar arası komite (nihayetinde işlemin yarattığı riskler konusunda bölündü) kararı, U.S. Steel'in Amerikan mülkiyetinde ve işletmesinde kalması gerektiğini söyleyen Biden'a bıraktı.
Biden cuma günü yaptığı açıklamada, “Şimdi ve gelecekte Amerika'nın, ulusal güç kaynaklarını yurt içinde ve yurt dışında güçlendirmeye devam edebilecek güçlü bir yerel mülkiyete sahip ve işletilen çelik endüstrisine sahip olmasını sağlamak başkan olarak benim ciddi sorumluluğumdur. Ve bu hayati önem taşıyan Amerikan şirketinin yabancıların eline geçmesini engellemek bu sorumluluğun yerine getirilmesidir" dedi.
Komite 1970'lerde uluslararası birleşme ve satın almaları ulusal güvenlik kaygıları açısından incelemek üzere kuruldu. Yıllar geçtikçe ulusal güvenlik tanımı genişledi ve çoğu durumda panelin çalışmaları, genellikle Çin yatırımlarını ABD'den uzak tutmaya odaklanan siyasi çıkarlar tarafından tüketildi.
8 işlem engellendi
Kongre Araştırma Servisi'ne göre 1990'dan bu yana sekiz yabancı işlem daha başkanlar tarafından engellendi. Şirketler, 2012 yılında Amerikan rüzgâr çiftliği projelerini satın almaya çalışan Çin sermayeli bir şirketle ilgili davanın CFIUS'un çelik anlaşmasını nasıl ele aldığının daha fazla incelenmesi için bir açılım sağlayabileceğini umuyor. Obama yönetimi bu anlaşmayı engellemiş, ancak şirketin dava açmasının ardından temyiz mahkemesi Ralls Corp. şirketinin işlemi engellemek için kullanılan bazı kanıtları görme ve çürütme hakkı olduğunu kabul etmişti. Obama yönetimi ve şirket nihayetinde davayı çözüme kavuşturdu.
Kazanırlarsa kapsamlı değişiklik yolda
U.S. Steel ve Nippon'un yasal itirazı bu davadan farklı gerekçelere dayanıyor. Başarılı olması halinde bu dava, ABD hükümetinin yabancı işlemleri inceleme yetkisinde kapsamlı değişikliklerin habercisi olacaktır.
Biden yönetiminin bu hamlesi çelik işçileri sendikasından övgü alırken, yabancı yatırımları caydıracağı uyarısında bulunan birçok ekonomist ve hukuk uzmanının tepkisini çekti.
Sınır ötesi işlemler konusunda uzmanlaşmış Washington merkezli bir avukat olan John Kabealo, “Biden'ın hukukun üstünlüğünü ve uluslararası ittifaklarımızı savunduğunu iddia etmesi rahatsız edici. Seçmenlere Trump'ın yabancı düşmanı ve kendi çıkarlarını düşünen biri olduğunu durmadan söyledi ve şimdi de en önemli müttefiklerimizden birinin yüzüne ince bahanelerle vuruyor" dedi.
© 2025 The New York Times Company