20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 23.11.2022 17:27 | Son Güncelleme: 23.11.2022 17:57

Disney'e dönen Bob Iger'ı büyük zorluklar bekliyor

Disney bu hafta başında eski CEO Bob Iger'ın döndüğünü duyurdu.İşten çıkarmalara başlayan şirket Iger'e güvenirken New York Times CEO'yu bekleyen zorlukları yazdı
Fotoğraf: Alex Welsh/The New York Times
Fotoğraf: Alex Welsh/The New York Times

Brooks Barnes / The New York Times

Robert A. Iger, Disney'in yeni eski CEO'su olarak ilk 24 saatinde ışık hızında hareket etti. Aynı zamanda şirketin film ve televizyon stüdyolarını onurlandırmak ve saygı duymak için tasarlanan organizasyonel ve işletim değişikliklerini duyururken, istikrarı yeniden sağlamaya çalıştı. Şirket genelinde çalışanlara attı bir e-postada, yönetici ekibin yeniden birlikte çalışmasını sağlayarak bir güven duygusu yaymaya çalıştı. Peki sırada ne var?

71 yaşındaki Iger, Walt Disney Co.'dan 11 aylığına tamamen emekli olmuştu. Şubat 2020'de CEO görevini kendi seçtiği halefi Bob Chapek'e devretti ancak geçen yılın sonuna kadar çok aktif başkan olarak kaldı. Son iki yılını, ayrılmadan önce kendi deyimiyle, işin yaratıcı yönüne odaklanarak geçirdi. Ancak farklı bir Disney’e döndü.

Şirket içindeki kişiler, hisse senedi fiyatının son 20 ayda 197 dolardan yaklaşık 96 dolara düşmesi ve bazı üst düzey Disney yöneticilerine tazminatlarının bir parçası olarak verilen hisse senedi opsiyonlarını mahvetmesi nedeniyle durumun kötü olduğunu söylüyor. 

Güvendiği yardımcıları emekli oldu

Iger'in CEO olarak geçirdiği 15 yıl boyunca (2005-20), Disney sadece daha sürekli kazanmaya alıştı.  2019'da şirket, küresel gişede her biri 1 milyar dolardan fazla toplayan yedi film yayınladı. Başka hiçbir şirketin  birden fazla stüdyosu yoktu; çoğunda hiç yoktu.

Disney'in uzun süredir baş hukuk müşaviri olan Alan N. Braverman ve 19 yılını Disney'in baş iletişim sorumlusu ve en iyi marka koruyucusu olarak geçiren Zenia B. Mucha da dahil olmak üzere, Iger'in en güvendiği yardımcılarından birkaçı emekli oldu. Disney, salgın ve 2019'da 71,3 milyar dolarlık 21st Century Fox varlıklarının satın alınması nedeniyle, Iger'in yeni satın almalar peşinde koşmasını zorlaştıran 45 milyar dolardan fazla borçla dolu.

Dijital platformlar kar edecek mi?

Hollywood da aynı değil. Iger, Disney'de en son sorumlu olduğunda, medya yatırımcıları yoğun bir şekilde dijital platformlara odaklanmıştı. Bu zihniyet, Nisan ayında Netflix'in yılın ilk üç ayında kazandığından daha fazla abone kaybettiğini ve on yıllık istikrarlı büyümeyi tersine çevirdiğini söylediğinde aniden değişti.

Yatırımcılar artık dijital platformlarda eski moda kar görmek istiyor. Pazar günü kovulan Chapek ve Disney'in CFO'su Christine M. McCarthy, defalarca Disney+ yayın hizmetinin 2024 yılına kadar kârlı olacağına dair söz verdiler. Wall Street ve hatta bazı Disney yöneticileri şüphelerini sürdürdü.

"Daha önce çizdiği yolda devam edemez"

Rakip medya gruplarının çoğundan farklı olarak Disney, bir durgunluk yaşanmadığı sürece kâr ve büyüme için tema parkı işine güvenebilir. Ancak, bu şirketler için uzun süredir güvenlik ağı haline gelen kablolu televizyon, beklenenden daha hızlı bir oranda ölüyor. Bütün bunlar Iger'i çok zor durumda bırakıyor. LightShed Partners araştırma firmasının kurucusu Richard Greenfield Salı günü bir müşteri notunda iki meslektaşıyla birlikte, "Manzara maddi olarak değiştiği için, ayrılmadan önce çizdiği yolda öylece devam edemez" diye yazdı. Disney konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. 

Chapek, kısmen McCarthy de dahil olmak üzere şirketteki üst düzey liderlerin, onun Disney'e sorunlarının üstesinden gelebileceğine artık inanmadıklarını yönetim kuruluna bildirmeleri nedeniyle meşhur kuleden atıldı. Bu zorluklar dijital platformla başladı ancak belki de çoğu yabancının düşündüğünden çok daha büyüktür. Sorunların hepsi Chapek'in üzerine bırakılamaz. 

Animasyonlara odaklanmalı

Yoğun odaklanılması gereken bir alan, Iger ve diğerlerinin Disney'in kalbi olarak tanımladığı animasyondur. Tema parkı cazibe merkezleri ve tüketici ürünleri dahil olmak üzere diğer her şeye güç veren içerik. Pixar'ın son filmi Lightyear, gişe rekorları kıran Toy Story serisiyle bağlantılı olmasına rağmen sinemalarda bomba gibi patladı.

Çarşamba günü, ayrı bir bölüm olan Walt Disney Animation Studios, uzaylı bir gezegende ölen ekinlere bir çözüm bulmakla görevli bir çiftçiyi konu alan Strange World’ü yayınlayacak. Strange World"ün Amerika Birleşik Devletleri'ndeki beş günlük Şükran Günü tatilinde yaklaşık 35 milyon dolar hasılat elde etmesi bekleniyor.

Özellikle, bunlar işyerindeki taciz şikayetleri üzerine 2018'de Disney'den istifa eden Pixar'ın kurucusu John Lasseter'in yaratıcı katkısı olmadan Disney montajından çıkan ilk animasyon filmleri arasında yer alıyor. Disney'in mevcut platform stratejisi birçok yönden Iger tarafından belirlendi: Disney bir değil, iki değil üç dijital platform oluşturacaktı. Disney+, Yıldız Savaşları, Yenilmezler ve Simpsonlar gibi Disney serilerinin ailelerini ve temel hayranlarını hedef alacaktı. Hulu, daha geniş eğlence çeşitlerine ve daha riskli programlara odaklanacaktı. ESPN + canlı spor karşılaşmaları yayınlayacaktı.

Iger ve yönetici ekibi, bu plana devam edip etmemeye veya vites değiştirmeye karar vermek zorunda kalacak. Dönüşü ayrıca Disney'e, Disney+ kârlılığını ve abone hedeflerini yeniden inceleme fırsatı verecek. Disney'in Florida ve California'daki tema parkları, uzun süre kapalı kalmalarına rağmen pandemi sonrası güzel bir şekilde geri döndüler. Chapek, CEO'luğa yükselmeden önce yönettiği tema parkı bölümünün bilgili bir operatörü olarak geniş çapta itibar kazandı.

"Kadromuz imkansızı başarıyor"

Ancak parkların da sorunları var. Chapek ve ekibi, Disney+ ve diğer girişimlerdeki harcamaları dengelemek için giriş, yiyecek, alışveriş, otopark, otel odaları avantajları için fiyat artışlarına büyük ölçüde eğildi. Analistler, ABD ekonomisi kötüleşmeye devam ederse, fiyat artışlarının art arda olumsuz haberlere yol açtığını ve bunun sürdürülebilir olmayacağından endişe ediyor.

Pazar gecesi Disney'in 190 bin çalışanına gönderdiği bir e-postada Iger, "Bu zamanlar kesinlikle oldukça zorlu olmaya devam ediyor" dese de ileride olacaklar hakkında iyimser bir tavır sergiledi. Iger, “Ben bir iyimserim, ve Disney'de geçirdiğim yıllardan bir şey öğrendiysem, o da belirsizlik karşısında bile çalışanlarımız ve oyuncu kadromuz imkansızı başarıyor” diye yazdı. 

 © 2022 The New York Times Company