25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.05.2022 10:53 | Son Güncelleme: 09.05.2022 11:10

İşgal edilen Ukrayna bölgelerinde Ruslaştırma operasyonu

Ukrayna'nın işgal altındaki bazı bölgelerinde Rus parası kullanılmaya başlandı, internet Rus sunucularla tekrar sağlandı. İşçiler ise çalışma izinlerini Rusya’nın yerel uydu hükümetlerinden almaya zorlanıyor. Öyle ki şehrin tabelaları hatta Ukraynaca ve İngilizce olan kelimeler Rusça’ya çevrildi
İşgal edilen Ukrayna bölgelerinde Ruslaştırma operasyonu

Marc Santora / The New York Times

Mariupol’daki çelik fabrikasının sığınaklarında kalan son sivillerin de tahliye edilmesinden sonra Rus birlikleri şehrin tabelalarını değiştirdi. Ukraynaca ve İngilizce olan kelimeler Rusça’ya çevrildi.Bu, Moskova güçleri güvenliği artırıp bölgeleri Kremlin'in kontrolü altına almak için baskıyı yoğunlaştırırken, Güney Ukrayna'da ele geçirdiği topraklar üzerindeki kontrolünü sıkılaştırma çabalarının son örneğiydi.

Egemenliği altına almak için kullanabilir

İşgal altındaki bazı bölgelerde Rus parası kullanılmaya başlandı, internet Rus sunucularla tekrardan sağlandı. İşçiler ise çalışma izinlerini Rusya’nın yerel uydu hükümetlerinden almaya zorlanıyor. Ukrayna yetkilileri ve görgü tanıklarına göre ülkenin kültürel kurumları yağmalandı, milli anıtları yok edildi.

Kremlin bugünkü Rusya Zafer Günü öncesi işgal ettiği bölgelere ilave askeri birlikler gönderdi. Ukraynalı yetkililer, Moskova’nın bu bayramı sahte referandum ilan etmek veya Ukrayna’daki belli bölgeleri kalıcı olarak doğrudan egemenliği altına almak için kullanabileceğini iddia etti.

“Rusya Federasyonu ile bütünleşeceğiz”

Rus birliklerinin işgalin ilk haftalarında ele geçirdiği Herson bölgesinin liderliğine Kremlin tarafından atanan Kirill Stremousov “Mümkün olduğunca Rusya Federasyonu ile bütünleşeceğiz. Herson bölgesindeki bütün sakinlerin Rus vatandaşlığı ve pasaport almaya hakkı olacak” diye konuştu.
Herson bölge konseyi yardımcısı Yuri Sobolevski pazar günü yaptığı açıklamada Rusların, bölgeyi işgal rejimini tehdit eden insanlardan temizlemek amacıyla kontrol noktalarını artırdığını, belgeleri kontrol ettiğini, özel araçları ve halk otobüslerini aradığını söyledi.

Rusya doğu Ukrayna’daki işgali destekleyip 2014 yılında Kırım’ı ilhak ettiğinde de benzer tetikler uygulamıştı. Rus kuvvetleri şu anda Kırım'ın hemen kuzeyindeki bölgeyi, Herson’u ve komşu şehir Zaporijya’nın çoğunu kontrol ediyor.

Mariupol’de Rus propagandası

Mariupol’ün ele geçirilememesi, Rusya'nın Kırım'ı doğu Ukrayna'daki işgal ettiği topraklara ve kendisine sağlam bir şekilde katma hedefinin önünde aylardır duruyordu. Şimdi, çelik fabrikasının altındaki sığınaklarda yalnızca Ukraynalı askerler var ve şehrin geri kalanı Rus kontrolü altında. Moskova sıkı denetlenen devlet medyası aracılığıyla, Mariupol’ü vatandaşlarına bir zafer olarak sunmaya hazırlanıyor.
Ukrayna İstihbarat Müdürlüğü, Rus komutanlarının ziyarete gelen Kremlin yetkilileri ve propagandacılarını korumak için subayları muharebeden çıkararak şehre gönderdiğini açıkladı.

© 2022 The New York Times Company