19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.04.2022 16:49 | Son Güncelleme: 15.04.2022 16:51

Mariupol’da Rus kontrolü artıyor

Rusya, Ukrayna kuvvetlerinin Mariupol’da son üslerinden biri olarak kullandığı metal fabrikasını ele geçirdi. Kent yakında düşebilir
Mariupol’da Rus kontrolü artıyor

Cora Engelbrecht / The New York Times

Rus kuvvetleri güneydeki stratejik liman kenti Mariupol’un merkezine girdi ve Ukrayna güçlerinin önemli üssü metal fabrikasını ele geçirdi.

Bu, Rusya’nın kontrolü sağlamak üzere olduğuna dair bir işaret olabilir. Kent yedi haftalık Ukrayna savaşında en kanlı ve en uzun süren cephelerden biri oldu. Mariupol’un ele geçirilmesi, Kiev’deki başarısızlık sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için bir zafer anı olacak.

Mariupol neden önemli

Azak Denizi’nde Rusların kontrol ettiği Donbas bölgesi ve güneydeki Kırım’ın arasında bulunan Mariupol, savaşın gelecekteki safhaları için stratejik önem taşıyor. Kent Rusların eline geçerse, iki bölgeyi birbirine bağlayabilir ve geniş çaptaki saldırılara devam edebilirler.

Ruslar İliç metal fabrikasını ele geçirdi

Çarşamba günü, Rus ve Ukraynalı yetkililer Rusya ordusunun İliç metal fabrikasını ele geçirdiğini açıkladı. Rus kuvvetler son günlerde kent merkezine doğru önemli ilerlemeler de kaydetti.

Rusya Savunma Bakanı çarşamba günü yaptığı açıklamada, fabrikadaki 36. Tugay’dan 1000 Ukraynalı deniz piyadesinin teslim olduğunu açıkladı. Haftanın başında 36. tugaydan deniz piyadeleri mühimmatları azaldığı için muhtemelen son çatışmalarına yaklaştıkları konusunda uyarıda bulunmuştu.

Toplu teslim olma yalanlandı

Ukraynalı yetkililer çarşamba günü, Rus birliklerin Ukrayna'nın kentte kalan kalelerinden birini kuşatmasının ardından, bazı güçlerin silahlarını bıraktığını kabul etti ancak toplu teslim oldukları yönündeki haberleri yalanladı.

Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı Oleksi Arestoviç çarşamba günü bir televizyon röportajında ​​​​“Bin kişi oldukları bir yalan” dedi.

Arestoviç bazı birliklerin topçu ve hava saldırılarına maruz kaldığını, bunun sonucunda birçok kişinin kaybolduğunu ve esir alındığını söyledi. Ancak diğerlerinin kaçmayı başardığını ve güneyde kıyıya daha yakın olan Azovstal çelik fabrikasını tutan Ukrayna birliklerine katıldığını söyledi.

120 bin sivil mahsur

Mariupol’daki savaş mart ayının başlarında başladı. Rus bombardımanları kentin sokaklarına cesetler saçtı. Kentte kalanlar kendilerini korkunç bir insani krizin içinde buldu.

Kentin belediye başkanı Vadim Boiçenko on binlerce sivilin öldürüldüğünü tahmin ediyor ancak yetkililer kesin bir sivil kayıp sayımı yapmanın veya yıkımın tam boyutunu araştırmanın imkansız olduğunu söylüyor. Belediye başkanı çarşamba günü kentte 120 bin kişinin kaldığını elektrik kesintileri yaşayıp yiyecek ve suya sınırlı erişimleri olduğunu söyledi.

Rusya insani yardımı engelliyor

Mariupol Kent Konseyi çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin bilerek sivil altyapıya saldırdığını, insani yardımın kente ulaşmasını engelleyerek kasıtlı olarak insani bir felaket yaratmaya devam ettiğini söyledi.

Donetsk bölgesi valisi Pavlo Kirilenko salı günü Telegram’da yaptığı açıklamada "Özel araçlarını kullanan sakinlerin bile üst üste iki gün evden çıkmaları yasaklandı" dedi.

© 2022 The New York Times Company