25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.05.2022 18:04 | Son Güncelleme: 23.05.2022 19:10

Netflix’in Frank Langella’yı kovması doğru muydu?

Netflix 84 yaşındaki Frank Langella'yı sette partnerinin bacağına dokunduğu için The Fall of the House of Usher dizisinden kovdu. New York Times yazarı Pamela Paul, bu karardan yola çıkarak MeToo ile başlayan yeni dönemi yazdı ve sektörün haksız suçlamalara karşı hazırlıksız olduğuna dikkat çekti
Netflix’in Frank Langella’yı kovması doğru muydu?

Pamela Paul / New York Times

Aktör Frank Langella 2012 yılında yayımlanan biyografisi Dropped Names'de 1988 yılında Roger Vadim’in And God Created Woman (Ve Allah Kadını Yarattı) filmini yeniden çektiği seti anlatıyor. Kitabında seks sahneleri hakkında “Çok yorucu ve sıkıcı” diyen aktör, setlerin çok kalabalık olduğunu ve yavaş ilerlediğini söylüyor. Ancak bu proje bir istisnaydı. Set tenhaydı. Şarap ikram edilmişti ve kıyafetler bir kenara atılmıştı. Vadim, aktöre o kadar yakındı ki nefesi hissediliyordu: "Evet Frank, işte bu." Langella sahne boyunca “Onu okşa, yumuşakça öp. Şimdi baştan çıkar. Acele etme. Evet bu iyi, hoşuna gidiyor değil mi?” diyen Vadim’in aşkınlığa ulaşmayı amaçladığını söylüyor.

Artık işler değişti

Artık çoğu seks sahnesi böyle çekilmiyor. Oyuncuların uzuvlarının birbirine değmemesine araba kovalama sahneleri kadar özen gösteriliyor. Oyuncuların fiziksel ve duygusal esenliğini sağlamakla görevli yakınlık koordinatörleri var. Her zaman dikkate alınması gereken yasal sorumluluklar mevcut. Bu, MeToo sonrası döneminin Hollywood’u. Şüphesiz ki daha güvenli, kesinlikle daha ölçülü ve doğaçlamayı engelleme noktasına kadar temkinli. Ancak yanlış davranışları önleme çabalarına rağmen, MeToo sonrası iş yerindeki diğer konularda genellikle daha az dikkatli olunuyor.

Langella kovuldu

Basında çıkan haberlere göre Langella, Edgar Allan Poe'nun eserlerine dayanan yeni Netflix dizisi The Fall of the House of Usher'dan (Usher Hanedanlığı’nın Düşüşü) geçen ay kovuldu. Dizide ikiz kardeşi Madeleine ile birlikte yaşayan Roderick'i canlandırıyordu. Poe'nun hikayesinde bir eş olmamasına rağmen, ekran yorumunda Roderick'in ondan daha genç bir eşi var. Langella eşini canlandıran aktrisle bir seks sahnesi çekerken onun bacağına dokunduğu iddia ediliyor. Langella, Deadline için yazdığı çarpıcı bir konuk köşe yazısında doğaçlama yaptığını söyledi. Görünüşe göre bu temas senaryoda yoktu ve setin yakınlık koordinatörü tarafından onaylanmamıştı. Ayrıca yazısında ikisinin de tamamen giyinik olduğuna dikkat çekti.

Cinsel taciz suçlamaları

Netflix bir soruşturma yürüttü. Langella ifadesinde müstehcen bir şaka yaptığını, bir oyuncuya sarılarak omzuna dokunduğunu, "Bebeğim" ve "Balım" gibi sevgi sözcükleri kullandığını belirtti. Deadline’ın raporuna göre Langella önce "Uygunsuz yorumlar yapmak da dahil olmak üzere cinsel taciz" ile suçlandı. Yaklaşık 100 filmde rol almış, 84 yaşındaki Langella, kendisine ne bir duruşma ne de aktrisle konuşması için şans verildiğini söyledi.

"Netflix etkiyle ilgilenir"

Langella, Netflix'in yasal misilleme riskini almak istemediğini yazdı. Kendisine ”Niyet bizi ilgilendirmiyor. Netflix yalnızca etkiyle ilgilenir” dendiğini anlatıyor. Netflix ve Langella durum hakkında bana yorum yapmadı. Ancak cuma günü yayınlanan Deadline raporunda daha fazla ayrıntı ortaya çıktı. Setteki isimsiz kaynaklar Langella'nın kaba şakalar, ırksal olarak duyarsız açıklamalar ve diğer cinsel olmayan ancak istenmeyen fiziksel temas örnekleri sergilediğini, setteki kötü davranışlarının daha kapsamlı olduğunu iddia etti.

MeToo

Ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yok. Sette değildim. Langella’nın iş yerinde uygunsuz davranışlardan suçlu olduğu tamamen ihtimal dahilinde. Belki artık geçmiş bir devrin kurallarını izliyordu. Belki de onunla çalışması zordu veya meslektaşlarını rahatsız etti. The New York Times’da Pulitzer kazanan meslektaşlarımın raporladığı MeToo hareketinin getirdiği hesaplaşma büyük bir artıydı, geç bile kalmıştı.
İş yerinde cinsel taciz ve saldırıların yaygınlığına gerekli dikkati çekmek amacıyla yıllar boyu Bill O'Reilly, Matt Lauer ve Harvey Weinstein gibi tiksindirici vakalar hakkında inatla haber yapmak gerekti. Nihayetinde MeToo hareketi doğdu. Buradaki davranış açıkça korkunçtu, sonuçlar net ve gerekliydi. Ama daha karışık vakalar da var.

Langella'nın kovulduğu sıralarda, aktör Bill Murray’nin Being Mortal setinde görevden alınmasıyla sonuçlanan görevi kötüye kullanma iddiaları ve The Wonder Years'ın yönetmeni Fred Savage'ın kovulması da gündeme geldi. Daha küçük ihlallerin korkunç ihlallerle aynı muameleye tabi tutulduğu düşünüldüğünde Hollywood ve medya dünyasından gelen sürekli "Uygunsuz davranış" suçlamalarının nasıl değerlendirilmesi gerektiğini anlamak zor.

Orantısız cezalar da yaşandı

MeToo'dan gelen karmaşık yansımanın bir kısmı, yasal sürecin suçlamalara yanıt vermedeki eksikliğinden kaynaklanıyor. Hepimiz MeToo’nun aşırı erişim ve tepki hikayelerini duyduk. Medyada, akademide ya da benim gibi eğlence sektöründe çalışan birçok insan bunun bazı versiyonlarını yaşayan en az bir kişiye tanık oldu. Suçlayanların amacı ne olursa olsun iddialarının doğru olmadığı veya cezanın suçla orantısız olduğu durumlar yaşandı. Sanıklar genellikle Twitter mahkemesinde mahkûm edildi, insan kaynakları tarafından yönlendirildi, maddi ve manevi kayıplara maruz kaldı. Delil yokluğunda bile kamuoyu önünde kınama hayata zarar vermek için yeterli olabilir.

Ünlü romancı haksız suçlanmıştı

2018'de bir yazar tarafından cinsel tacizle ve Twitter'da birkaç yazar tarafından kadın düşmanlığı yapmakla suçlanan romancı Junot Diaz bu durumun en çok bilinen örneklerinden biri. Yazma dersleri verdiği Massachusetts Teknoloji Enstitüsü öğrencilere veya personele yönelik herhangi bir suistimal kanıtı bulamadı. Başkanlığını yürüttüğü Pulitzer Ödül Kurulu, bağımsız bir hukuk firması tarafından beş aylık bir incelemenin ardından onu görevden almak için hiçbir neden bulamadı. Ama bu sırada itibarı lekelendi.

Alçakgönüllü özür dilemeler norm oldu

Suçlu taraf haksız yere suçlandığını düşünüyorsa temyiz mahkemesi opsiyonu ortadan kalkıyor. Langella, avukatlar ve danışmanlarının kendisine artık norm haline gelen alçakgönüllü özür dileme döngüsünü takip etmesini söylediğini anlattı: Talk şovlara katıl, pişmanlık göster, alçakgönüllü davran. Çok şey öğrendiğini söyle. Bu tercih edilen yol gibi görünse de hiçbir şeyi garanti etmiyor ve cezayı hak etmediğini düşünenlerin içine her zaman sinmiyor. Bu durumları dile getirmek kadınlara ihanet etmek veya güvenmemek anlamına gelmiyor. Bu cinsiyetler arasındaki bire savaş değil. Evet, kadınlar cinsel tacizlerin ve suistimallerin başlıca kurbanları. Ancak neredeyse her kadının bir babası, erkek kardeşi, eşi veya oğlu var. Hayatımızdaki bu erkeklerden herhangi biri haklı veya yanlış şekilde bu suçlamalara maruz kalabilir.

Orantılı ve adaletli değerlendirmeler önemli

Hiç kimse fotoğraf çekimleri ve skeçlerindeki şüpheli uygunsuz davranış iddiaları üzerine Senato'dan fiilen istifaya zorlanan başka bir Al Franken’ı devirmek istemiyor. Ancak tüm uygunsuzluk şikayetlerinin aynı olmadığı gerçeği nasıl açıklanabilir?

Hollywood ve diğer endüstriler uzun süre kendilerini yanlış yapanlara karşı kör etmişlerdi. Şimdi de suçlulukları dolayısıyla başka bir şeyi düşünmeyi reddetme riskiyle karşı karşıyalar. İşverenlerin tüm çalışanları koruma ve saygı gösterme yükümlülüğü vardır. Ülke olarak cinsel şiddet ve tacizden suçlu bulunan erkeklere ne yapacağımızı çok düşündük. Bu tür suçlamaları ne kadar ciddiye alacağımızı ve canavarlarla ne yapacağımızı düşündük. Ancak tüm suçlamaları orantılı ve adaletli bir şekilde nasıl ele alacağımız konusunda hala yeterince düşünmedik. Ötesi, yanıldığımızda ne yapacağımızı da pek göz önünde bulundurmadık.


© 2022 The New York Times Company