27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.05.2024 09:56 | Son Güncelleme: 27.05.2024 09:59

New York Times analizi: Elon Musk, Biden karşıtı paylaşımlarını artırdı

New York Times'ın analizine göre, X'in milyarder sahibi Elon Musk, ABD Başkanı Biden'ı sağlık ve göç politikaları nedeniyle eleştirmek için sosyal medya platformunu giderek daha fazla kullanıyor
New York Times analizi: Elon Musk, Biden karşıtı paylaşımlarını artırdı

Kate Conger, Ryan Mac / New York Times

Geçtiğimiz ay Elon Musk, sosyal platform X'te Başkan Joe Biden için "Belli ki neler olup bittiğini pek bilmiyor" paylaşımını yaptı. Musk, “O sadece aşırı sol bir siyasi makine için trajik bir paravan” diye yazdı. Bu, Musk'ın 2022'de satın aldığı eski adıyla Twitter olan X'te bu yıl başkan hakkında yaptığı 29. paylaşım oldu.

Musk, kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde kampanya sezonu kızışırken Biden'a yönelik eleştirilerini giderek artırdı. Musk, ocak ayından bu yana ayda en az yedi kez X'te Biden hakkında paylaşım yaptı ve Biden'ın yaşından göçmenlik ve sağlık politikalarına kadar her konuda saldırdı. New York Times'ın analizine göre, bundan önce aralık ayında Biden hakkında iki kez paylaşımda bulundu ve kasım ayında hiç paylaşım yapmadı. Toplamda Musk bu yıl Biden hakkında yaklaşık 40 kez paylaşımda bulunurken, geçen yılın tamamında bu sayı yaklaşık 30'du.

Trump'ı savunan paylaşımlar

Buna karşılık Musk, Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı eski Başkan Donald Trump hakkında bu yıl X'te 20'den fazla kez paylaşım yaptı. Bu paylaşımlarda Musk, Trump'ı savunarak, eski başkanın karşı karşıya olduğu ceza davalarında medya ve savcılık önyargısının kurbanı olduğunu savundu.

Siyasi dengeleri değiştirmeye çalışıyor

Musk'ın bu yılki başkanlık yarışıyla ilgili paylaşımları, etkili bir sosyal medya platformunun sahibi olarak siyasi dengeleri değiştirmeye istekli olduğunun sinyalini vermesi nedeniyle dikkat çekiyor. Musk, 184 milyon takipçisine düzenli olarak paylaşımlarda bulunduğu X'teki siyasi söylem üzerinde büyük bir etkiye sahip.

Tufts Üniversitesi'nde küresel işletme dekanı olan Bhaskar Chakravorti, Musk'ın siyasi görüşleri konusundaki açık sözlülüğünün sonuçları olabileceğini söyledi. Chakravorti, "En büyük takipçi kitlesine sahip ve siyasi tartışmalar için en büyük platformlardan birinde neredeyse tanrısal bir statüye sahip, gerçekten çok daha büyük bir karakter. Eğer gerçekten ortaya çıkıp bir adayı destekleyecek ve ağırlığını ona karşı koyacak olursa, bunun bir etkisi olabilir" dedi. Beyaz Saray, Biden kampanyası, Musk ve X yorum taleplerine yanıt vermedi.

Sağcı adayları daha fazla destekliyor

Musk son yıllarda sağcı adayları ve görüşleri kamuoyu önünde daha fazla destekler hale geldi. 2022 gibi yakın bir tarihte kendisini merkezci ve isteksiz bir Demokrat olarak tanımladı. Biden'a 2020'de tereddütle oy verdiğini söyledi. Siyasi bağış kayıtları, Musk'ın Cumhuriyetçi ve Demokrat Senato adaylarına bağış yaptığı 2020'den bu yana ulusal kampanya katkıları yapmadığını gösteriyor. Ancak Haziran 2022'de Musk, Teksas'ın 34. Kongre Bölgesi için yapılan özel bir seçimde ilk kez bir Cumhuriyetçi adaya oy verdiğini söyledi. Kasım ayındaki ulusal ara seçimlerde, Beyaz Saray'da bir Demokrat olduğu için seçmenleri kongre yarışlarında Cumhuriyetçilere oy vermeye çağırdı.

SpaceX için lobi yapmaya çalıştı

Bu evrim geçtiğimiz mayıs ayında Musk'ın Florida Valisi Ron DeSantis'in Cumhuriyetçi başkan adaylığını duyurmak ve desteklemek için X'te bir ses yayınına ev sahipliği yapmasıyla devam etti. Musk başka bir destekte bulunmadı. Musk ayrıca Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Brezilya'dan Jair Bolsonaro ve Hindistan'dan Narendra Modi de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki sağcı politikacıları sesli olarak desteklemek için X'i defalarca kullandı. Daha sonra bu iyi niyeti, bir roket şirketi olan SpaceX ve elektrikli otomobil üreten Tesla da dahil olmak üzere diğer işletmeleri için bu ülkelerde avantajlar sağlamak üzere lobi yapmak için kullanmaya çalıştı.

Musk, 6 Ocak 2021'de Kongre Binası'nda yaşanan isyanın ardından, X'in henüz Twitter olarak bilindiği dönemde Twitter'da yasaklanan Trump'a göz kırptı. Musk, 2022'de Twitter'ı satın aldıktan sonra, Trump'ın hesabını geri yüklemek için hızla harekete geçti, ancak eski başkan o zamandan beri platformda yalnızca bir kez paylaşımda bulundu. Musk, Trump'ı desteklememiş olsa da, eski başkanla birkaç görüşme yaptı. Mart ayında Musk ve Cumhuriyetçi bağışçılar, eski başkan seçim bağışları ararken Florida Palm Beach'te Trump ile bir araya geldi. Daha sonra Musk, X'te “ABD Başkan adaylarından hiçbirine para bağışlamadığını” paylaştı.

Trump'a sempati, Biden'a eleştiri

Musk paylaşımlarında Trump'a sempatiyle yaklaşıyor. Musk geçen hafta “Trump'a yönelik saldırılar halka ne kadar haksız görünürse, anketlerde o kadar yükselecektir” diye yazdı. Musk uzun zamandır Biden'ı eleştiriyor. 2021 yılında, çoğu sendikalı ABD'li otomobil üreticilerinin lehine olan elektrikli araç teşviki ve sübvansiyonları konusundaki kararları nedeniyle Biden'ı eleştirdi. Musk'ın CEO'su olduğu Tesla, üretimini sendikalaştırma çabalarına direndi.

Yasa dışı göçü kolaylaştırmakla suçluyor

Musk, Kasım 2022'de, Twitter'ı satın aldıktan haftalar sonra (ve Trump'ı platforma geri getirdiği sırada) “2024 başkanlığı için tercihim mantıklı ve merkezci biri” diye yazdı. Biden yönetiminden umutlu olduğunu ancak “şu ana kadar hayal kırıklığına uğradığını” da ekledi. Ocak ayında Musk, Biden'a yönelik eleştirilerini artırdı. O ay, Biden yönetiminin yerel kolluk kuvvetlerinin göçmenleri tutuklamasına izin veren bir yasa nedeniyle Teksas'a dava açtığı sırada, özellikle göçmenlik politikalarıyla ilgili olarak başkan hakkında yedi kez paylaşımda bulundu. “Kendimi Biden'a oy verirken göremiyorum” diyen Musk, başkanı “yasa dışı göçü kolaylaştırmakla” suçladı.

O zamandan bu yana Musk, mart ayında 12 kez paylaşım yaparak Biden hakkındaki yorumlarını artırdı ve medyanın bir “Biden tezahürat ekibi” olduğundan şikayet etti. Geçtiğimiz ay Los Angeles'ta düzenlenen bir akşam yemeğinde Musk, aralarında Murdoch ve risk sermayedarı Peter Thiel'in de bulunduğu diğer milyarderlerle birlikte Biden'ın yeniden seçilmesine nasıl karşı çıkılacağını tartıştı. Yemek daha önce Puck tarafından haberleştirilmişti. Mart ayında CNN'in eski sunucusu Don Lemon ile yaptığı bir röportajda Musk, görüşlerini dile getirmeye devam edeceğini ancak “maddi olarak önemli bir teraziye parmak koymak” istemediğini ve “son düzlükte” bir adayı destekleyebileceğini söyledi. Ardından gülerek "Biden'dan uzak duruyorum" dedi. 

©️ 2024 The New York Times Company