06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.03.2024 14:46 | Son Güncelleme: 12.03.2024 15:25

New York Times analizi: Kraliyet'in son PR hatasını Photoshop bile silemez

Aralık ayında ameliyat olduğu açıklandıktan sonra kameralar karşısına çıkmadığı için hakkında komplo teorileri kurulan Prenses Kate'in fotoğraf skandalı ortalığı daha da karıştırdı. New York Times, Kraliyet Ailesi'nin son PR krizini toparlamakta zorlanacağını yazdı
New York Times analizi: Kraliyet'in son PR hatasını Photoshop bile silemez

Mark Landler / The New York Times

Eğer bir fotoğraf bin kelimeye bedel ise, o zaman ortada olmayan bir İngiliz prensesin dijital olarak değiştirilmiş bir fotoğrafı görünüşe göre bir milyon kelimeye bedel. Galler Prensesi Catherine'in etrafında dönen komplo teorileri ve internete düşen söylentilerle geçen bir günün ardından alınan ders bu gibi görünüyordu. Pazar günü haber sitelerinde ve sosyal medyada dolaşan üç çocuğuyla birlikte çekilmiş bir fotoğrafında çeşitli bozulmalar olduğu için pazartesi günü Kate özür diledi. 

Ters etki yarattı

İki ay önce geçirdiği karın ameliyatından bu yana Kate'in ilk resmi fotoğrafı olan bu kare, kocası Prens William tarafından evde çekilen neşeli bir Anneler Günü fotoğrafıydı. Ancak Kate'in sağlığıyla ilgili haftalardır süren spekülasyonları yatıştırması beklenirken tam tersi bir etki yarattı.  Şimdi İngiliz Kraliyet Ailesi, basın ve halkla nasıl iletişim kurduğu, Kate'in önceki yıllarda yayınladığı diğer aile fotoğraflarını manipüle edip etmediği ve hastalığının etkisini gizlemek için bu fotoğrafı rötuşlamak zorunda hissedip hissetmediği konusunda bir soru fırtınasıyla karşı karşıya.

Bu durum, kendi yarattığı bir krizden diğerine savrulan Kraliyet Ailesi için yeni bir fırtına anlamına geliyor. Öncekilerden farklı olarak, bu olayda ailenin en popüler üyelerinden biri, halktan biri olan müstakbel Kraliçe yer alıyor. Aynı zamanda kısmen ailenin kendisi tarafından yönlendirilen sosyal medya kültürünü de yansıtıyor ki bu kültür, kraliyet mensuplarının üzülmesine neden olan müdahaleci paparazzi fotoğraflarından dünyalar kadar uzak. 

"Gerçekliği sorgulattı"

Monarşi ve medya arasındaki ilişkiyi inceleyen kraliyet tarihçisi Ed Owens, "Y kuşağından pek çok ünlü gibi Galler Prensesi de izleyicileriyle kişisel yaşamının özenle düzenlenmiş bir versiyonunu paylaşarak başarılı bir kamu imajı oluşturdu" dedi. Owens, manipüle edilmiş fotoğrafın zarar verici olduğunu çünkü halk için Kate'in ev hayatının gerçekliğini sorgulattığını söyledi.

Kate'in hastalığını ve uzun süren iyileşme sürecini çevreleyen gizem, Kate'in fiziksel ve zihinsel sağlığı, nerede olduğu ve William'la ilişkisi hakkında çılgın söylentilere yol açtı. Fotoğrafın değiştirildiğinin ortaya çıkması, aralarında Associated Press'in bulunduğu birçok uluslararası haber ajansını, haber kuruluşlarını görüntüyü web sitelerinden kaldırmaya ve  sosyal medyadan temizlemeye çağıran tavsiyeler yayınlamaya sevk etti. Owens olayı bir "fiyasko" olarak nitelendirdi. Owens, "Catherine'in sağlığıyla ilgili pek çok spekülasyonun yanı sıra Prens Williams'la özel hayatları hakkında internette dolaşan söylentilerin olduğu bir dönemde, son iki günde yaşananlar soru işaretlerini ve endişeleri gidermek için hiçbir işe yaramadı" diye konuştu.

Kate ve William'ın ofislerinin bulunduğu Kensington Sarayı pazartesi günü fotoğrafın düzenlenmemiş bir kopyasını yayınlamayı reddedince, amatör görsel dedektifler prenses ve üç çocuğu George, Charlotte ve Louis'in pozlarında değişiklik olup olmadığını araştırmaya devam etmek zorunda kaldı. AP, yaptığı incelemede "Prenses Charlotte'un sol elinin hizasında bir tutarsızlık" olduğuna dair kanıtlar elde ettiğini söyledi. Görüntüde, üzerinde oynandığını düşündüren bir dizi açık görsel bozukluklar var. Charlotte'un hırkasının bir kolunun bir kısmı eksik, Kate'in ceketindeki fermuar yanlış hizalanmış ve saçının bir tutamının duruşu açıkça yapay görünüyor. 

"Birden fazla görüntü birleştirilmiş gibi"

Fotoğraf rötuşlama konusunda uzman olan Samora Bennett-Gager, görüntü manipülasyonuna dair çok sayıda işaret tespit etti. Charlotte'un bacaklarının kenarlarının doğal olmayan bir şekilde yumuşatılmış olduğunu ve bunun da etraflarındaki arka planın kaydırıldığını düşündürdüğünü söyledi. Kate'in en küçük oğlu Louis'in belindeki elinin bulanık olduğunu, bunun da görüntünün çekimin ayrı bir karesinden alındığını gösterebileceğini söyledi. Bennett-Gager, bu değişikliklerin birlikte ele alındığında, fotoğrafın Photoshop programıyla düzeltilmiş tek bir görüntüden ziyade birden fazla görüntüden oluşturulmuş bir kompozit olduğunu düşündürdüğünü söyledi. Kate'in sözcüsü fotoğraf düzenleme konusundaki yetkinliği hakkında yorum yapmayı reddetti.

Alay konusu olmanın ötesinde, Kraliyet Ailesi süregelen bir güvenilirlik boşluğuyla karşı karşıya. Kate yıllardır hevesli bir fotoğrafçı ve Kraliçe Camilla bir sepet çiçekle ya da Prens George büyük büyükbabası Prens Philip ile at arabasında oldukları gibi Kraliyet Ailesi'nin üyelerini samimi durumlarda yakalıyor.

Eski fotoğraflar da incelenebilir

Saray bu fotoğraflardan birçoğunu yayınladı ve bunlar İngiliz gazetelerinin ön sayfalarında rutin olarak yayınlandı (The Times of London Anneler Günü fotoğrafını üç sütuna taşıdı). Eski bir saray yetkilisi medyanın şimdi daha önceki fotoğrafları da değiştirilip değiştirilmediğini görmek için inceleyeceğini tahmin ediyor. Fotoğrafla ilgili soru yağmurunun ardından saray olanları açıklama görevini Kate'e bıraktı. Kate pişmanlık duydu ama kendisini Photoshop kullanan ve hayal kırıklığına uğramış bir fotoğrafçı olarak tanıttı. Prenses sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Birçok amatör fotoğrafçı gibi ben de zaman zaman düzenleme denemeleri yapıyorum. Dün paylaştığımız aile fotoğrafının neden olduğu karışıklık için özürlerimi iletmek istedim" diye yazdı.

Kate'in sosyal medyayı kullanması onu, kendilerini tanıtmak için geleneksel medyaya güvenen Kraliyet Ailesi'nin eski üyelerinden ayırıyor. Örneğin Kral 3. Charles, İngiliz Milletler Topluluğu Günü münasebetiyle bir video mesajı yayınladığında Buckingham Sarayı, kraliyet konuşmaları için standart bir düzenleme olan ve İngiliz yayıncılar tarafından ödenen profesyonel bir kamera ekibi tutmuştu. 

Sosyal medya stratejisinin riskleri

Kate'in fotoğraflarını yaymak için sosyal medyayı benimsemesi, hayatını paparazzilerin uzun objektiflerinden geri almanın bir yolu. Ancak Anneler Günü fotoğrafı üzerine koparılan kıyamet, bu stratejinin kendi risklerini de beraberinde getirdiğini gösteriyor. Pazartesi öğleden sonra Kate kendini yeniden geleneksel kraliyet modunda buldu. Westminster Abbey'deki İngiliz Milletler Topluluğu Günü töreni için Windsor Kalesi'nden ayrılırken William'la birlikte bir arabanın arkasında kısa bir süre fotoğraflandı. Kensington Sarayı Kate'in özel bir randevuya gittiğini söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company