29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 17.11.2022 14:59 | Son Güncelleme: 17.11.2022 15:02

New York Times baş moda editörü yazdı: Giorgia Meloni ve güçlü giyinme politikası

Dünya liderlerinin nasıl göründüğü, temsil ettikleri değerleri de ortaya koymalarını sağlıyor. Örneğin Hillary Clinton Ralph Lauren, Angela Merkel Bettina Schoenbach ile çalışıyordu. New York Times'ın baş moda editörü Vanessa Friedman, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Armani tercihini yazdı
New York Times baş moda editörü yazdı: Giorgia Meloni ve güçlü giyinme politikası

Vanessa Friedman / New York Times

İtalya’nın ilk kadın başbakanı Armani giyiyor. Ekim ayının sonunda, aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri partisinin ulusal seçimleri kazanan lideri Giorgia Meloni, Mario Draghi hükümetinden resmi olarak iktidara geçişini takip eden üç gün boyunca, üç koyu renk Armani pantolon giydi. Bakanlarıyla çektirdiği ilk fotoğrafında Armani’sini siyah bir gömlekle, Draghi ile devralma devir teslim toplantısında beyaz gömlekle bu görüşmelerin arasında da lacivert bir gömlekle kombinledi. 

Meloni, Kabinesinin ilk toplantısından sonra gece geç saatlerde düzenlediği basın açıklamasında yasadışı partilere yönelik yeni baskıları duyurduğu sırada bir Armani takımı giydi. Bu ay da Brüksel'de Avrupa Birliği liderleriyle yaptığı ilk görüşme için tekrar Armani giydiği görüldü.

Ofis üniforması oldu

Nispeten kısa bir süre içinde düzleştirilmiş sarı bob kesim saçlarıyla Armani’yi o kadar sık giydi ki bu görünümü ofis üniforması gibi olmaya başladı. Bu tercihi ilk bakışta göründüğünden hem daha önemli hem de daha az belirgin. 

Daha önemli çünkü  Meloni dünya için İtalya imajını yeniden tanımlıyor ve bu bağlamda her seçimi önemli. Bu seçimleri, kendisini görsel olarak tanıdık bir gardırobuyla güçlü giyim kurumunun temel direği olan bir markayla özdeşleştirmesini de kapsıyor. 

Daha az belirgin çünkü Donald Trump Amerika Birleşik Devletleri başkanı seçildiğinden ve tasarımcılar yeni gelen First Lady'yi giydirmeyeceklerini açıklamaya başladığından beri moda endüstrisinin bir ülkenin seçilmiş lideri ile alenen bir ilişkisi olmadı.

Moda devlerinin seçim çağrısı

Eylül ayında, İtalyanlar sandık başına gitmeye hazırlanırken ve Milano Moda Haftası tüm hızıyla devam ederken, bazı tasarımcılar Instagram'a dönerek takipçilerini oy vermeye çağırdı. Örneğin, Valentino'dan Pierpaolo Piccioli, şu açıklamayı yayınladı: Umarım 18 yaş ve üzerindeki tüm çocuklar 25 Eylül'de oy kullanmaya hazır olur, çünkü seçimlerde bir milimetre geri adım atmamalıyız, her şeyden önce yeni ve temel haklar edinmenin zamanı geldi.

Sonra Versace'den Donatella Versace vardı, İtalyan bayrağının renklerinde bir kalp paylaştı ve "Halihazırda kazanılmış hakları korumak için, ilerlemeyi düşünerek ve geleceğe bakarak oy verin" yazdı. Bir de geçen ay 2023 ilkbahar gösterisinden sonra bir mikrofon kapan ve izleyicilerini sandık başına gitmeye teşvik eden Stella Jean'den Stella Novarino vardı. Novarino "Konu medeni haklar ve insan hakları olduğunda, hepimiz aynı partinin parçalarıyız” dedi. 

Alenen gönüllü olmadılar

Meloni'nin koalisyonunun kazandığı netleştiğinde ve yeni başbakanı kimin giydirebileceğine dair sorular ortaya çıktığında, kimse bu konuda konuşmak veya bu iş için alenen gönüllü olmak istemedi. İtalyan moda ticaret kuruluşu Camera della Moda'nın başkanı yorum yapmaktan kaçındı.

Bu önemli çünkü her politikacının gardırap seçimleri bir derece kadar bir niyet beyanı ve etrafındakilerin izlenimlerini manipüle etme girişimidr. İster işe koyulmayı ifade etmek için kıvırılmı gömlek kolları, ister kadın haklarını sembolize etmek için beyaz takımlar olsun. 

Dünyanın gözleri onun üzerinde

Meloni siyasi ve kişisel olarak bir bölücü olarak göreve geldi. Dünyanın gözleri onun üzerinde, her hareketini değerlendiriliyor. Onun için giyinme ortak bir popüler dilden yararlanma yeteneğiyle hem stratejik bir iletişim aracı hem de bir silah olabilir. Kadın politikacılar söz konusu olduğunda daha karmaşık olsa da, onu en iyi nasıl kullanacağı sorusu önemsiz veya First Lady'lerle sınırlı bir sorun değil.

Bu nedenle tasarımcılar, ister Hillary Rodham Clinton ile çalışan Ralph Lauren, ister Angela Merkel ile çalışan Bettina Schoenbach olsun, yetkililerin konumlarıyla bağlantılı bir imaj oluşturmasına yardımcı olmada sıklıkla rol oynamıştır. Ancak seçimden hemen sonra Meloni'nin stili sorulduğunda, Dior kadın giyiminin İtalyan sanat yönetmeni Maria Grazia Chiuri, "Bir stratejisi varmış gibi görünmüyor, sevdiğini seçiyor gibi görünüyor” dedi. 

Milliyetçiliğinin sembolü

Armani, tanınan bir küresel isim ve “Made in Italy”nin cazibesi ve başarısı için bir reklam ve  Meloni'nin milliyetçilik markasının destek direklerinden birisi. Meloni, Armani'yi giyerek dolaylı olarak markanın gücünü kendi gücüne katıyor ve onu kendi amaçları için kullanıyor. Bir şirket sözcüsüne göre, kelimenin tam anlamıyla temsil ettiği şeyi satın aldı, bir Armani butiğine girdi ve yerel bir satış görevlisinin yardımıyla takım elbiselerini satın aldı.

Marka daha fazla yorum yapmadı ve Meloni'nin takım elbiseli fotoğraflarını Instagram hesabında yayınlamadı. Ancak Armani, şarkıcı Bruno Mars da dahil olmak üzere diğer tanınmış figürlerin fotoğraflarını paylaşıyor. Yine de, 2017'de Giorgio Armani, moda dünyası Melania Trump yüzünden uç noktadayken WWD'ye kim olursa olsun insanları giydirmenin siyasetin ötesinde kendi işi olduğunu söyledi. 

© 2022 The New York Times Company