Liz Alderman / New York Times
Fransa’nın en zengin ismi ve LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton’un CEO'su Bernard Arnault için yıl parlak başlamıştı. ABD Başkanı Donald Trump, Arnault’u 20 Ocak’taki yemin törenine şahsen davet etmişti. LVMH’nin en büyük pazarlarından biri olan ABD’de Dior elbiseleri ve Tiffany mücevherleri hızla satılıyordu.
Ancak Trump’ın açıkladığı gümrük vergileri sonrası şirketin hisse fiyatı keskin bir düşüş yaşadı.
“Şubat sonuna kadar her şey çok iyi gidiyordu” diyen Arnault, Paris’teki Louvre Müzesi'nde düzenlenen LVMH genel kurul toplantısında kaygılı hissedarlara hitap etti. Arnault “Sonrasında, küresel ekonomik ve jeopolitik tablo gümrük vergileri tehdidiyle altüst oldu” diye ekledi.
Arnault, ticaret savaşını “dostane bir şekilde” çözmenin Avrupa liderlerinin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Bir uzlaşmazlık halinde “Brüksel suçlu olur” diyen Arnault, bu durumda LVMH'nin ABD’de üretimi artıracağını ve “Avrupa’dan kaçınacağını” belirtti.
Musk'ın önerisini dile getirdi
Arnault ayrıca, Trump’a yakın isimlerden Elon Musk’ın son dönemde dile getirdiği bir öneriye atıfla, Avrupa ve ABD arasında bir serbest ticaret bölgesi kurulması çağrısında bulundu.
Trump’ın küresel ticaret düzenini yeniden şekillendirme girişiminden sadece LVMH etkilenmedi. Ancak 75 markaya sahip olan ve sektörün en büyüğü konumundaki LVMH (Louis Vuitton, Christian Dior, Tiffany ve Dom Pérignon gibi markalarla) sektörde önemli bir gösterge işlevi görüyor.
Yıla 700 euro üzerinde başlayan LVMH hisseleri, Trump’ın şubat ayında ilk gümrük vergisi açıklamasından bu yana %35 değer kaybetti. Şirketin ABD ve Çin’deki büyümesini yavaşlatan tarife tehdidi sonrası, birinci çeyrek küresel satışlarında %3 düşüş açıklamasıyla hisseler salı günü bir %8 daha geriledi. Bu düşüş, lüks tüketim sektörünü genel olarak aşağı çekti.
LVMH, Fransa’nın CAC 40 endeksinde piyasa değeri en yüksek şirket unvanını kaybederken, dünyanın en değerli lüks markası tahtı rakibi Hermès’e geçti.
Arnault, şirketin “keşfedilmemiş sularda” yol aldığını belirterek, ABD’de ürün fiyatlarını, gümrük vergilerine göre duruma özel artırabileceklerini söyledi.
Buna karşılık, ultra lüks ürünler satan Hermès, 1 Mayıs’tan itibaren ABD’deki tüm ürünlerine gelen gümrük vergisi maliyetini doğrudan müşterilerine yansıtacağını açıkladı.
LVMH daha karmaşık bir konumda. Şirketin müşteri tabanının büyük kısmı servet sahibi bireylerden oluşsa da, parfüm ve anahtarlık gibi daha uygun fiyatlı ürünlerle geniş bir "ulaşılabilir" müşteri kitlesi de oluşturmuştu. Arnault, gümrük vergilerinin enflasyonu artırabileceğini, bunun da bu müşterilerin harcamalarını kısmalarına yol açabileceğini söyledi. Artan enflasyonun faiz oranlarını yükseltebileceğini, bunun da tüketimi olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.
Arnault, Trump ile doğrudan görüşüp görüşmediği sorularını yanıtsız bıraktı. Ancak Fransa’da, Trump ile yakın ilişki kurduğu yönünde yoğun spekülasyonlar var. Arnault, eşi ve iki çocuğuyla birlikte Trump’ın yemin töreninde eski başkanlar Barack Obama ve Joe Biden’ın hemen arkasında oturmuştu.
Saatlerce vergileri tartıştılar
Arnault’nun oğullarından Alexandre Arnault, New York’ta Tiffany mağazasını, özellikle Trump Tower’daki şubeyi yönetmiş ve Ivanka Trump ile Jared Kushner ile yakın ilişki kurmuştu. Alexandre, Trump’ın davetiyle Mar-a-Lago’da ağırlanmış ve Trump tarafından “hareketli bir genç adam” olarak tanımlanmıştı.
Ancak Louvre’daki toplantıda Bernard Arnault, beş yetişkin çocuğu dahil LVMH yönetim kadrosuyla uzun saatler boyunca gümrük vergileriyle nasıl başa çıkabileceklerini tartıştıklarını anlattı.
Şirket, 10,5 milyar euro nakit rezervi ayırdı ve ABD’ye ihraç edilen şampanya, şarap ve içkiler için stok yapmaya başladı.
LVMH’nin ABD’de üç Louis Vuitton fabrikası bulunuyor. Bunlardan biri, 2017’de Trump ile birlikte açılmıştı. Arnault, açılışa Trump’ın kendisini Air Force One ile götürdüğünü hatırlattı. Gümrük vergilerinin uzun sürmesi durumunda bu tesislerin üretimi artırabileceğini, gerekirse yeni fabrikalar da açabileceklerini söyledi.
Ancak asıl mesele, Arnault’ya göre, daha geniş kitlelere ulaşacak daha uygun fiyatlı ürünler mi yoksa saf lüks segmentine odaklanmak mı gerektiğiydi.
Sonuçta Arnault, ürünlerin "ucuzlatılmasını kesinlikle reddettiklerini" açıklayarak “Amacımız en yüksek kalite sunmak. Kısa vadede biraz daha yavaş büyüyebiliriz. Ama bu benim için hiç sorun değil" dedi.
© 2025 The New York Times Company