02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2024 13:35 | Son Güncelleme: 26.03.2024 14:47

New York Times ulaştı: İsrailli askerin videosu 7 Ekim'deki cinsel saldırı iddiasını çürütüyor

İsrail'de bir sağlık görevlisinin 7 Ekim saldırıları sonrası Be'eri'de cesedi bulunan iki kadının, tecavüze uğradığına dair anlattıklarının yalan olduğu ortaya çıktı. New York Times muhabiri tarafından izlenen video sonrasında evde 3 kadın olduğu ancak cinsel saldırı kanıtı olmadığı öğrenildi
Hamas savaşçılarının 7 Ekim 2023'te Be'eri'de düzenlediği saldırının ardından yanan bir arabanın kalıntıları (Fotoğraf: Sergey Ponomarev/The New York Times)
Hamas savaşçılarının 7 Ekim 2023'te Be'eri'de düzenlediği saldırının ardından yanan bir arabanın kalıntıları (Fotoğraf: Sergey Ponomarev/The New York Times)

Adam Rasgon ve Natan Odenheimer / The New York Times

İsrail ordusunda görevli bir sağlık görevlisinin 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde düzenlenen saldırıda öldürülen iki gencin cinsel saldırıya uğradığı yönündeki ifadesini çürüten yeni bir video ortaya çıktı. İsmi açıklanmayan İsrailli komando birliğinden sağlık görevlisi, The New York Times'ın 7 Ekim'deki cinsel şiddeti inceleyen 28 Aralık tarihli makalesi için görüşülen onlarca kişi arasındaydı. Kibbutz Be'eri'deki bir evde cinsel şiddet izleri taşıyan, kısmen giyinik iki genç kızın cesedini bulduğunu söyledi.

Anlattıklarına uyan başka ev yok

Associated Press, CNN ve The Washington Post, adının açıklanmaması koşuluyla konuşan bir askeri sağlık görevlisinin benzer ifadelerine yer verdi. Ancak 7 Ekim'de Be'eri'de bulunan bir İsrail askeri tarafından çekilen ve Şubat ayında önde gelen toplum üyeleri ve bu ay Times tarafından izlenen görüntülerde, birçok bölge sakininin saldırıların gerçekleştiğine inandığı bir evde, tamamen giyinik ve hiçbir cinsel şiddet belirtisi olmayan üç kadın kurbanın cesetleri görülüyor.

Doktorun aynı sahneden bahsedip bahsetmediği belli olmasa da, bölge sakinleri Be'eri'deki başka hiçbir evde iki genç kızın öldürülmediğini ve videodan kızların cinsel saldırıya uğramadıkları sonucuna vardıklarını söyledi. Evdeki cinsel saldırı iddialarını araştıran Nili Bar Sinai, "Bu hikaye yalan" dedi. Times'ın ulaştığı sağlık görevlisi, hala anlattıklarının arkasında durup durmadığını söylemekten kaçındı ve saldırıları geride bırakmak istediğini söyledi.

"Farklı bir yerde görmüş olabilir"

Daha sonra bir İsrail askeri sözcüsü görevlinin ifadesinin arkasında durduğunu ancak genç kızları gördüğü yeri yanlış hatırlamış olabileceğini söyledi. Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan sözcü, 7 Ekim'deki saldırıların aktif bir polis soruşturmasına konu olduğunu belirterek, görevlinin o hafta sonu birkaç köyde görev yaptığını ve gençleri farklı bir kibbutzda görmüş olabileceğini söyledi. Sözcü hangisinde olduğunu belirtmedi. Kamuoyunda 7 Ekim saldırısının her bir kurbanının nasıl öldürüldüğüne dair tam bir kayıt bulunmuyor.

Bu ay yayınlanan bir Birleşmiş Milletler raporunda, tecavüz ve toplu tecavüz de dahil olmak üzere cinsel şiddetin birçok yerde işlendiğine inanmak için makul gerekçeler olduğu ve Gazze Şeridi'nde tutulan bazı rehinelerin de tecavüz ve cinsel işkenceye maruz kaldığına dair açık ve ikna edici bilgiler olduğu belirtildi. Raporda, BM ekibinin Be'eri'de cinsel şiddet uygulanıp uygulanmadığını tespit edemediği ve medyada yer alan en az iki Be'eri vakasının asılsız olduğunun belirlendiği ifade edildi ancak bir askeri sağlık görevlisinin anlattıkları açıkça belirtilmedi.

Kimin sorumlu olduğu bilinmiyor

Raporda, ekibin Be'eri'de çıplak, bağlı ya da ağzı kapatılmış halde bulunan cesetlerle ilgili güvenilir bilgiler aldığı ve ikinci derece kanıtları bazı cinsel şiddet türlerinin göstergesi olabileceği belirtildi. Be'eri'nin ötesinde, ekibin 7 Ekim'de neler olduğunu belirlemeye çalışırken karşılaştığı ürkütücü zorlukları detaylandıran rapor, Nova müzik festivalinde ya da çevresinde birden fazla cinsel şiddet olayının gerçekleştiğine inanmak için makul gerekçeler olduğunu ve festivalden ana yola çıkan iki tecavüz vakasının yanı sıra Kibbutz Re'im'de doğrulanmış bir vaka olduğuna dair güvenilir bilgiler olduğunu aktardı. Hamas liderleri cinsel şiddet suçlamalarını reddetti ve BM raporu 7 Ekim saldırılarında yer alan savaşçıların çeşitliliğine dikkat çekerek uzmanların görevinin kimin sorumlu olduğunu belirlemek olmadığını söyledi.

Hava kuvvetleri bünyesinde özel bir operasyon kurtarma biriminde yedek subay olarak görev yapan sağlık görevlisi, kızlardan birini yan yatmış, şortu yırtılmış ve kasıklarında morluklar oluşmuş halde bulduğunu anlattı. Diğerinin ise yüzü yere dönük, pijaması dizlerine kadar çekilmiş, kalçaları açıkta ve sırtına meni bulaşmış halde olduğunu anlattı. İsrail ordusu, üst düzey bir birimde görev yaptığı için kimliğinin açıklanmaması koşuluyla sağlık görevlisinin gazetecilerle konuşmasına izin verdi.

Aileyi tanıyanlar teyit etti

Yeni videoda iki kadın kurbanın cesedi güvenli bir odanın dışındaki koridorda, kıyafetlerinde ve yerde kan lekeleriyle görülüyor. Videoda yakındaki başka bir odada ise üçüncü bir kişi üzerinde pijama ve sweatshirt ile kişi yerde kanlar içinde yatıyor. Videoyu izleyen Times muhabiri kurbanların kimliklerini Bar Sinai ve aileyi tanıyan üç kibbutz üyesi ile doğruladı. Onlar da kurbanları iki kız kardeş ve anneleri olarak teşhis etti. Üç kibbutz üyesi durumun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin verilmemesini istedi.

Bu dört üyeye göre, video kibbutz tarafından ilk kez 12 Şubat'ta, kız kardeşlerin cesetlerini bulan birlikteki askerler kibbutz üyelerinin önderlik ettiği bir tur için Be'eri'ye döndüğünde öğrenildi. Evi ziyaret ederken kibbutz üyeleri cinsel saldırı iddialarını tartıştılar. Dört Be'eri üyesi, şaşkınlık içinde kalan askerlerin sekiz saniyelik videoyu paylaştıklarını söyledi. Bar Sinai, "Başlarına gelenler dehşet vericiydi ama cinsel saldırıya uğramadıklarını öğrenmek büyük bir rahatlama sağladı" dedi.

Gazze'nin hemen doğusunda yer alan ve Hamas öncülüğündeki saldırıdan en çok etkilenen küçük bir topluluk olan Be'eri'de en az 97 sivil öldürüldü. Askeri sağlık görevlisi, Be'eri'deki cinsel saldırı kanıtlarını anlatan tek kişi değildi. Birçok topluluk üyesi, bu olay hakkında kamuoyu önünde konuşan acil müdahale gönüllüleri de dahil olmak üzere yapılan açıklamalar nedeniyle genç kız kardeşlerin cinsel şiddet mağduru olduğuna inanmaya başlamıştı. Bir komşu olan Amit Solvy, "Yakın zamana kadar hepimiz bunun doğru olduğunu düşünüyorduk" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company 


7 Ekim'den sonra İsrail'de, Hamas savaşçılarının cinsel saldırı gerçekleştirip gerçekleştirmediğine dair New York Times kapsamlı bir araştırma gerçekleştirmişti. The Times, burada cinsel saldırıya dair birçok kanıt bulunduğunu belirten görgü tanıkları ve mağdurlarla konuştuğu haberleri de sayfalarına taşımıştı.