27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.02.2024 08:27 | Son Güncelleme: 15.02.2024 08:27

New York Times yazdı: ABD Başkanı adına kim konuşuyor?

ABD'de İsrail-Hamas savaşının başlamasının ardından John Kirby, basın mensuplarının karşısına daha fazla çıkmaya başladı. Bu da Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre'nin rolü hakkında soru işaretlerine neden oldu. New York Times siyasi ve kültürel açıdan hassas görülen tartışmayı yazdı
Fotoğraf: Tom Brenner/The New York Times
Fotoğraf: Tom Brenner/The New York Times

Michael M. Grynbaum / The New York Times

Karine Jean-Pierre, Beyaz Saray'ın ilk siyahi ve ilk açık eşcinsel basın sekreteri seçildiği gün, bu göreve atanmasının kendisi gibi siyasi iletişim alanında en önemli rolü üstlenmeyi hayal bile edemeyen diğer insanlara ilham vermesini umduğunu söyledi. Mayıs 2022'de "Bunu görmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum" dedi. Ancak Amerikalılar son zamanlarda onu daha az görüyor.

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana Jean-Pierre spot ışıklarını daha düşük rütbeli bir yetkiliye, John Kirby'ye bıraktı. Kirby aylardır düzenli olarak Jean-Pierre'in günlük brifinglerinde yer alıyor, çoğu zaman gazetecilerin sorularını ondan daha fazla yanıtlıyor ve yönetimin sözcüsü olarak önemli siyasi haber programlarında daha sık yer alıyor.

Savaş nedeniyle öne çıkıyor

Daha önce Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmış emekli bir donanma amirali olan 60 yaşındaki Kirby, Ukrayna ve Orta Doğu'da savaşın yaşandığı bir dönemde dış ilişkiler konusunda daha bilgili. Kürsüde bazen 49 yaşındaki Jean-Pierre'i bile geride bırakabilecek bir açıklık ve rahatlık sergiliyor. Ancak ezberci bir konuşmacı ve rakip basınla daha az mücadele deneyimi var.  

"Kültürel açıdan hassas bir konu"

Beyaz Saray Kirby'nin rolünün artmasını uluslararası haber telaşına bağlıyor ve Orta Doğu krizi azaldığında Kirby'nin daha az bilgilendirme yapacağını söylüyor. Ancak Washington'da Başkan Joe Biden'ın beyaz olan Kirby'nin Beyaz Saray'ın yüzü olarak siyahi bir kadının önüne geçmesine izin verdiği algısı, ikilinin rolünü başka bir konu haline getirdi. Biden destekçisi ve Demokrat stratejistlerden biri, "Daha az fikir beyan etmek istediğim çok fazla konu düşünemiyorum" dedi ve konunun kendi ismiyle tartışılamayacak kadar siyasi ve kültürel açıdan hassas olduğunu belirtti.

Bu makale için görüşülen Beyaz Saray yardımcıları, Biden'ın siyasi müttefikleri ve Beyaz Saray muhabirlerinin birçoğu Jean-Pierre ve Kirby arasındaki hassas dengeye değinmek için isimlerinin açıklanmasını istemedi. Bazıları bunu, Jean-Pierre'e yönelik eleştirileri açıkça ırkına bağlayan sağcı provokatör Jordan Peterson gibi Kirby'yi eleştirenlerin eline koz vermemek için yaptıklarını söyledi.

Jean-Pierre ve Kirby bir sözcü aracılığıyla kendileriyle röportaj yapılmasını reddetti. Her biri diğerini öven bir açıklama yayınladı. Kirby: "Onunla birlikte olmak, çalışmasını izlemek ve ondan bir şeyler öğrenmek bir ayrıcalık. ifadelerii kullandı. Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Jeff Zients, Kirby'ye "çok değer verildiğini" ve Jean-Pierre'in de "her gün başkanı ve gündemini ustalıkla temsil ettiğini" söyledi. Yine de, zorlu bir yeniden seçim kampanyası, düşük onay oranları ve seçmenler arasında yaşı ve sağlığıyla ilgili endişelerle karşı karşıya olan Biden'ın, mesajını çekimser vatandaşlara satmak için Jean-Pierre dışındaki kişilere giderek daha fazla güvenmeye başladığına dair kaçınılmaz işaretler var.

Kirby eskiden Biden'la birlikte sadece uluslararası seyahat ederken, son zamanlarda iç hat uçuşlarında başkana eşlik etmeye başladı ve böylece Washington'da olmasalar bile muhabirleri bilgilendirebilmesini sağladı. Cuma günü, Beyaz Saray Danışmanlık Ofisi sözcüsü Ian Sams, özel bir danışman raporunun Biden'ın hafızasıyla ilgili eleştiriler içermesinin ardından televizyonda yayınlanan yüksek riskli bir basın brifinginde sahneye çıktı. Sams 40 dakika boyunca zorlu sorulara muhatap oldu; daha sonra konuşan Jean-Pierre ise bu sürenin yaklaşık yarısını kürsüde geçirdi. Geçmişte basın sekreterleri soruşturmalar ve ulusal güvenlik gibi özel konularda uzman sözcülerden yardım alırlardı; ancak bu kişiler genellikle Beyaz Saray kürsüsünün demirbaşı olmazlardı.

Kirby'nin sorumlulukları artırılıyor

Kirby'nin sorumlulukları giderek artıyor. Pazar günü Beyaz Saray ulusal güvenlik iletişim danışmanı olarak yeni bir pozisyona terfi etti ve ulusal güvenlikle ilgili tüm yürütme kurumlarının iletişiminden sorumlu oldu. Jean-Pierre basın sekreteri olarak kalmaya devam etse de Kirby artık Batı Kanadı'ndaki en yüksek personel unvanı olan "başkan yardımcısı" olarak onun yanında yer alacak.

Basın sekreteri olmak istiyordu

Bu makale için görüşülen birkaç kişiye göre Kirby, göreve getirilmeden önce kendisine sorulduğunda bir gün basın sekreteri olmak istediğini özel olarak kabul etti ve brifinglerde kendisine soru soran gazetecileri Jean-Pierre'in seçmesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirmişti. Jean-Pierre seçimlerden önce görevinden ayrılmayı düşünmediğini söyledi.

Durum başından beri garipti. Batı Kanadı'ndaki dinamikler hakkında bilgi sahibi üç kişiye göre, Biden 2022'nin başlarında ilk basın sekreteri Jen Psaki'nin yerine Jean-Pierre'i seçtiğinde, bu iş için daha fazla tecrübeye ihtiyacı olduğunu düşünen bazı üst düzey yardımcıların endişelerine rağmen bunu yaptı. Karayipli göçmenlerin kızı olan ve New York'ta büyüyen Jean-Pierre, Obama Beyaz Saray'ında Kuzeydoğu siyasi direktörü, 2020 seçimlerinde Kamala Harris'in özel kalem müdürü, MoveOn.org sözcüsü ve MSNBC'de siyasi analist olarak görev yaptı. Beyaz Saray sözcüsü, onun deneyimlerinin basın sekreterliği görevi için "benzersiz ve önemli nitelikler olarak geniş ölçüde kabul gördüğünü" söyledi. 

Ancak bu pozisyonların hiçbiri, baş döndürücü bir dizi konuya hakim olmayı ve hırçın gazetecilerin günlük yaylım ateşine uyum sağlayabilmeyi içermiyordu. Jean-Pierre'i tamamlamak üzere Biden, o dönemde Pentagon sözcüsü olan Kirby'yi yeni oluşturulan bir pozisyona yükseltti: Ulusal Güvenlik Konseyi stratejik iletişim koordinatörü. Bu muğlak unvan, 2021'de Afganistan'dan çekilme sürecinde Biden'ı etkileyen Kirby'nin dış ilişkiler konusunda gazetecilere brifing vermek gibi bazı görevleri Jean-Pierre ile paylaşacağı gerçeğini gölgeledi. 2022 Mayıs'ında Psaki'nin ayrılışı şerefine düzenlenen resepsiyonda Biden bir grup yardımcısıyla konuşurken, Jean-Pierre'e Psaki'nin yerini doldurma konusunda endişelenmemesi için güvence vermeye çalışıyordu.

Brifing odasında Jean-Pierre'in bazı büyüme sancıları vardı. Sık sık brifing dosyasındaki konuşma noktalarına güveniyordu ve bazı muhabirler zaman zaman konuya dahil olamadığından şikayet ediyordu. NPR'dan bir gazeteci, Biden'ın Delaware'deki evinde yapılan bir arama sırasında hiçbir gizli belgenin bulunmadığını yanlışlıkla ilan ettikten sonra güvenilirliğini kaybedip kaybetmediğini sordu. 

Kirby, 2023'ün başlarında yetkililerin Ortabatı üzerinde uçan bir Çin casus balonu tespit etmesiyle daha önemli bir rol oynamaya başladı ve Beyaz Saray'ın tepkisinin yüzü oldu. Jean-Pierre ise görevinin öncü niteliğinin getirdiği baskı konusunda açık sözlü. Göreve atandığında gazetecilere, "Dışarıdaki pek çok insan, pek çok farklı topluluk için onların omuzlarında durmamın ne kadar önemli olduğunu anlıyorum" dedi. Bu zamanın ve bu anın değerini biliyorum ve umarım insanları gururlandırırım" dedi.

© 2024 The New York Times Company