22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.10.2024 14:17 | Son Güncelleme: 13.10.2024 14:23

New York Times yazdı: Berlusconi öldü ama Bunga Bunga skandalı hala canlı

İtalya'nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi hayatını kaybetmiş olmasına rağmen Bunga Bunga partileri nedeniyle açılan davalar hala sürüyor. New York Times davaların odak noktasındaki kadınlardan biri olan Karima el-Mahroug'un hala bununla yüzleşmek zorunda olduğunu yazdı
New York Times yazdı: Berlusconi öldü ama Bunga Bunga skandalı hala canlı

Emma Bubola / The New York Times

Karima el-Mahroug'un Silvio Berlusconi ile hiç tanışmamış olsaydı hayatının nasıl olacağını düşünmediği bir gece neredeyse yok. On dört yıl önce, o zamanlar 17 yaşında olan ve gece kulübü dansçısı Ruby Heart-Stealer olarak tanınan el-Mahroug, kendini bir anda ulusal bir skandalın ve küresel bir magazin çılgınlığının merkezinde buldu. O dönemde İtalya'nın başbakanı olan Berlusconi, Milano yakınlarındaki villasında düzenlediği ve Bunga Bunga partileri olarak bilinen eğlenceler sırasında ona cinsel ilişki için para ödemekle suçlanıyordu.

Kadın inkar etti. O da inkar etti. Berlusconi sonunda beraat etti ve sonra öldü. Ancak bu hikaye, şu anda 31 yaşında olan ve hayatına devam etmek isteyen el-Mahroug için bitmedi. Geçen hafta sonuncusu olmasını umduğu başka bir duruşmaya hazırlanırken el-Mahroug, "Berlusconi hayatımı mahvetti" dedi. Bu hafta yapılacak duruşma skandalla ilgili olarak kendisine karşı açılan davanın düşmesini ya da devam etmesini belirleyebilir ve hayatını askıya alabilir. O ve davadaki diğer kadınlar, Berlusconi'yi korumak için mahkemede söyledikleri iddia edilen yalanlar karşılığında onu örtbas etmek ve sus payı almakla suçlanıyorlardı. 

Hala güçlü bir isim

El-Mahroug, Berlusconi'nin partilerine katılıp dans ettiğini ve defalarca geri döndüğünü, yaklaşık 40 bin euro ve mücevher aldığını kabul ediyor. Ancak herhangi bir yasayı çiğnediğini reddediyor ve davranışını gençliğine ve zor bir çocukluktan sonra paraya olan ihtiyacına bağlıyor. Yaklaşık otuz yıl boyunca ülkeyi yöneten küstah bir medya patronundan siyasetçiye dönüşen Berlusconi'nin ölümünün üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen Berlusconi hala güçlü bir isim.

Yüzü pullarda ve partisinin kampanya afişlerinde, cep telefonu kapaklarında, kupalarda ve tişörtlerde. Giorgia Meloni, içinde yetiştiği marjinalleşmiş post-faşist siyasi hareketi ana akıma taşımasından yıllar sonra İtalya'nın başbakanı. Hem destekçileri hem de karşıtları, ülkenin daha gürültülü siyasetinde; bazılarının özgürleştirici, bazılarının ise kaba ve cinsiyetçi bulduğu televizyon programlarında ve modernleştirmeye çalıştığı ancak hala büyük ölçüde sıkışmış bir ekonomide onun kalıcı etkisini görüyor. 

Roma'daki Luiss Guido Carli Üniversitesi Hükümet Okulu Direktörü Giovanni Orsina, “İtalya'da Berlusconi damgası var” dedi. Berlusconi'nin uzun gölgesi, Fas'tan çocuk yaşta İtalya'ya gelen el-Mahroug'u yıllarca etkiledi. Hayatının neredeyse yarısını, Berlusconi'nin partileriyle ilgili üç farklı davanın içinde medyanın ilgisiyle geçirdi. Tüm davalarda lakabı olan Ruby kullanılıyor. İlk davada Berlusconi, reşit olmayan el-Mahroug ile cinsel ilişki için para ödemek ve bunu örtbas etmek amacıyla görevini kötüye kullanmakla suçlandı. Başlangıçta suçlu bulundu ancak daha sonra kızın reşit olmadığının farkında olduğuna dair delil yetersizliği nedeniyle beraat etti. İkinci davada ise Berlusconi'nin bazı ortakları Bunga Bunga partileri için kadın temin ederek fuhuşa yardım ve yataklık etmekten suçlu bulundu.

20 kadını kapsayan sus payı davası

Sus payı suçlamalarına odaklanan son dava, aralarında el-Mahroug'un da bulunduğu yaklaşık 20 kadını kapsıyor. Kadınlar bir alt mahkeme tarafından usuli gerekçelerle beraat ettirildi ancak Milano'daki savcılar kararı temyiz etti. Pazartesi günü yapılacak duruşmada bu itiraz ele alınacak. Partilere katılan kadınlardan bazıları Berlusconi'den para ya da pahalı hediyeler aldıklarını kabul ediyor, ancak Berlusconi'nin sessizliklerini satın almaya çalışmadığını söylüyorlar. Bunun yerine, davalar açılmadan önce bile onlara karşı her zaman cömert davrandığını ya da davanın hayatlarına ve itibarlarına verdiği zararı telafi ettiğini söylüyorlar.

Mahkeme belgelerinde yer alan dinleme kayıtlarına göre el-Mahroug, Berlusconi'den davasında kendisine yardımcı olması karşılığında 5 milyon euro istediğini söylemişti. Ancak geçen haftaki röportajda bu miktarı aldığını reddetti ve o sırada medyanın ilgisinden dolayı çaresiz hissettiğini ve telefonda her şeyi söyleyebileceğini belirtti. Davadaki diğer kadınlar arasında Berlusconi'nin uzun süredir kız arkadaşı olduğunu söyleyen ve şu anda Tayland'da yaşayan eski bir Rus güzellik kraliçesi, şu anda padel eğitmeni olan eski bir Big Brother reality show yarışmacısı ve bir hukuk fakültesi mezunu yer alıyor.

Birçok İtalyan için Berlusconi'nin İtalya'nın en üst makamını aşağılamasının, İtalyan siyasetinin genel olarak iğrenç bir magazin hikayesine indirgenmesinin ve düşmanlarının onu ölümünden sonra bile alaşağı etmek için tek bir gayret göstermesinin simgesi haline gelen bir skandalın ortasında kaldılar. Muhalifleri, Berlusconi'nin ahlaksızlığını göstermek için bu kadınları kanıt olarak kullanırken, kadınlar da düşmanlarının kendilerini siyasi malzeme haline getirdiklerini söylüyorlar. El-Mahroug, “Ona ulaşmak için beni öldürdüler" dedi.

Dava patladıktan sonra, Cenova'da 19 yaşındayken bir erkek arkadaşından olan kızını büyütmeye odaklandı. Daha sonra orada bir sağlıklı gıda restoranı işleten bir adamla uzun süreli bir ilişkiye başladı ve hayalimdeki iş dediği botoks enjeksiyonları ve dolgu maddelerine odaklanan bir güzellik kliniği açtı. Ancak skandal onu takip ediyor.

İsmi Google'da aratıldığında, henüz 18 yaşında bile değilken çekilmiş ve skandal patlak verdiğinde gazetelerin manşetlerine taşınmış, pişmanlık duyduğu fotoğrafları çıkıyor. Sokaktaki ve restoranlardaki insanlar, hatta kızının arkadaşları bile bazen ona Ruby diye hitap ediyor. El-Mahroug, şimdi 12 yaşında olan kızı Sofia'yı, dramanın merkezindeki adam Berlusconi gitmiş olmasına rağmen, kızının başına gelmesini beklediği sataşmalara ve daha kötüsüne hazırlamak için çok çalıştığını söyledi. El-Magroug, “Onu tanımak bana çok pahalıya mal oldu” diye ekledi.

© 2024 The New York Times Company