06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.03.2024 15:51 | Son Güncelleme: 08.03.2024 15:57

New York Times yazdı: Biden'ın Birliğin Durumu konuşmasından 4 çıkarım

ABD Başkanı Joe Biden dün gerçekleştirdiği Birliğin Durumu konuşmasında, yaşı nedeniyle adaylığına şüpheyle yaklaşanlara adeta meydan okudu. New York Times Biden'ın konuşmasında dikkat çeken dört noktayı yazdı
Fotoğraf: Maansi Srivastava/The New York Times
Fotoğraf: Maansi Srivastava/The New York Times

Michael D. Shear ve Shane Goldmacher / The New York Times

Başkan Joe Biden, Birliğin Durumu olduğu kadar bir kampanya başlangıcı olarak da görülen enerjik ve ateşli bir konuşma yaptı ve yılın en büyük izleyici kitlelerinden birine sahip olması beklenen konuşmasında, bir dört yıl için daha yeterince uygun olduğunu güçlü bir şekilde ortaya koydu. 

Biden nadiren cesur bir hatip olarak anılıyordu. Ancak Perşembe günü Capitol Hill'e Cumhuriyetçilerin, zihinsel ve fiziksel zindeliğine yönelik amansız saldırılarının ardından düşük beklentilerin avantajını da kullandı. Bu tipik bir Birliğin Durumu konuşması değildi. Konuşmalar genellikle başarıların bir listesi ve aynı derecede uzun bir vaatler dizisi olur. Bunun yerine Biden, tam da danışmanlarının istediği gibi, bu yılı iki aday arasında keskin bir seçim olarak çerçeveledi. 

Açılışı Donald Trump ile yaptı. Trump ile kapattı. Arada da salonda protesto eden ve alay eden Cumhuriyetçi milletvekilleriyle alay etti. İşte Biden'ın ateşli seçim yılındaki Birliğin Durumu konuşmasından dört çıkarım:

1. Çok yaşlı olduğu düşüncesiyle mücadele etmeyi amaçlayan ateşli bir konuşma

Biden perşembe günkü konuşmasına, ikinci dönem için çok yaşlı olduğu yönündeki suçlamaları geri püskürtmek için bu önemli anı kararlı bir şekilde kullanmak istedi. Başkan, enerji ve canlılık gösterme çabasıyla neredeyse bağırarak öfkeli konuşmalar yaptı. Salondaki Cumhuriyetçilerle birkaç kez tartıştı ve hazırladığı konuşmalardan saparak cevaplarını doğaçlama olarak verdi. Konuşmasının sonuna yaklaşırken, yaşıyla ilgili şaka yaptı. "Öyle görünmediğimi biliyorum ama bir süredir buralardayım" diyen 81 yaşındaki Başkan salonda kıkırdamalara neden oldu. Biden, "Ve benim yaşıma geldiğinizde, bazı şeyler her zamankinden daha açık hale geliyor" dedi.

Gaftan kaçınmak da başarılı oldu

Biden'ın öncelikli misyonu, her iki partide de geniş çoğunlukların birçok ankette dile getirdiği gibi yaşıyla ilgili endişeleri besleyecek bir gaftan kaçınmaksa, bu misyonunda başarılı oldu. Ancak sık sık sergilediğinden daha canlı bir performans sergilemesine rağmen, özellikle Biden'ın yetkinliğini sorgulamayı 2024 stratejilerinin merkezi haline getiren Cumhuriyetçilerin endişelerini gidermek pek mümkün olmadı.

Birliğin Durumu konuşması sabahı Trump'ın Biden'ın 2029'a kadar yaşayıp yaşamayacağını sorgulayan bir reklamıyla başladı. Akşam saatlerinde Donald Trump Jr. sosyal medyada Biden'ın "yeniden canlanmış bir ceset gibi" göründüğünü söyledi.

2. Defalarca 'selefim' vurgusu yaptı

Biden Trump'tan ismen bahsetmemiş olabilir ama kim hakkında konuştuğu ve kime karşı yarıştığı konusunda hiç şüphe bırakmadı. Başkan, konuşmasının beş dakikasından daha kısa bir süre içinde ilk kez kullandığı "selefim" ifadesiyle keskin farklılıklar gösteren görüşlerini özetledi. Bu ifadeyi tekrar tekrar kullandı. Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Avrupa'da "ne istersen yap" diye cesaretlendiren yorumlarını alıntılayarak bunu "çirkin, tehlikeli" ve "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Selefinin 6 Ocak 2021'deki Kongre Binası ayaklanmasının tarihini nasıl yeniden yazmaya çalıştığından, selefinin neredeyse tam dört yıl önce pandemi tüm ülkeyi kasıp kavurmaya başladığında nasıl umursamadığından, selefinin Çin'le mücadele etmek için nasıl çok az şey yaptığından ve selefinin silah şiddeti konusunda nasıl harekete geçmediğinden bahsetti. Bu konuşmaların yapısı son derece kasıtlı. Ve Trump'a dair tüm bu yorumları, Biden'ın kendi başarılarını anlatmasından ya da bu yılın geri kalanı veya ikinci dönem için yeni önerilerini tartışmasından önce geldi.

Daha sonra, hazırladığı konuşmada yer almayan bir anda doğrudan Trump'a seslendi. "Eğer selefim izliyorsa," diyen Biden eski başkanı, Trump'ın da desteklediği başarısız iki partili sınır tasarısını desteklemek üzere kendisine katılmaya çağırdı. Bu odaklanma, Başkan'ın konuşmasının ne kadar siyasi olduğunun ve Trump'ın Biden'ın kendi siyasi geleceğine ne kadar odaklandığının bir işaretiydi.

3. Cumhuriyetçilerle atışmaktan keyif alıyor gibiydi

Biden'ın konuşmasının bazı anları, bir yıl önce Cumhuriyetçi milletvekillerinin laf atmalarına hızlı cevaplar vererek karşılık verdiği konuşmasını anımsattı. Perşembe günü yine aynı şeyi yaptı ve Cumhuriyetçilerle vergi indirimleri, göçmenlik ve daha pek çok konuda tartıştı. Cumhuriyetçi Temsilci Marjorie Taylor Greene, konuşma sırasında Biden'ın oğlunun vergilerini ödemesi gerektiğini bağırdı.

Bir noktada Biden, Greene'in konuşmadan önce dağıttığı ve Georgia'da öldürülen hemşirelik öğrencisinin adını söylemesini isteyen bir rozeti havaya kaldırdı. Venezuelalı bir göçmen onun öldürülmesiyle suçlanıyor. Biden rozeti havaya kaldırdı ve pek çok Demokratın artık kullanmadığı bir terim olan "Bir kaçak tarafından öldürülen masum bir genç kadın" dedi.

Biden ve danışmanları Cumhuriyetçi milletvekilleriyle etkileşime girmek için hazırlık yaptı, hatta bunun için can attılar. Bunu yapmak planlandığından zor olabilir. Biden, bazı basın toplantılarında iddialı olmaktan çok öfkeli gibi göründü. Diğer anlarda ise fazla yumuşak dilli ya da zayıf göründü ve bazı destekçilerinin daha iddialı olmak için daha fazla enerji harcamasını istemesine neden oldu. Perşembe gecesi Cumhuriyetçilerin de yardımıyla her iki aşırı uçtan da kaçındı. Biden 68 dakikalık konuşmasını, Demokratların her zamanki gibi ayakta alkışladığı daha da gürültülü bir şekilde bitirdi.

4. Kürtaj daha da büyük bir odak noktası haline geldi

Bu Birliğin Durumu konuşması Biden'ın Roe v. Wade'ın iptal edilmesinden bu yana yaptığı ikinci konuşmaydı. Ancak kürtaja, 2023'te bu konuya ayırdığı 72 kelimeden çok daha fazla zaman ayırdı. Aslında, kürtaj nedeniyle kadınların gücünün 2024'te kendini göstereceğine dair öngörüsü, Beyaz Saray'ın konuşmadan önce yayınladığı ilk alıntı oldu.

Biden, Yüksek Mahkeme'nin Roe'yi bozmasından bu yana 2022 ve 2023'te Demokratların kazanacağı zaferlerden bahsetti ve bir tahminde bulundu. Başkan, "2024'te yine biz kazanacağız" dedi. Bu, hükümet koridorlarında açık bir siyasi silahlanma çağrısıydı. Biden, "Bundan sonra hangi özgürlükleri elimizden alacaksınız?" dedi.

© 2024 The New York Times Company