05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.03.2024 10:47 | Son Güncelleme: 11.03.2024 10:52

New York Times yazdı: BMW'nin elektrikli araçlardaki sürpriz galibiyeti 

Bir dönem geri kalmış olarak kabul edilen Alman lüks otomobil üreticisi BMW, Tesla'ya karşı etkili bir şekilde rekabet edebilen sadece birkaç otomobil üreticisinden biri oldu. Şirketin elektrikli araç satışları 2023'te, bir önceki yıla göre yüzde 75 arttı
Fotoğraf: Laetitia Vancon/The New York Times
Fotoğraf: Laetitia Vancon/The New York Times

Jack Ewing / The New York Times

Kısa bir süre önce Münih'teki montaj hattında BMW otomobil gövdeleri yapılırken, hangi araçların bataryalarla, yakıtla çalışan motorlarla ya da her ikisiyle birden çalışacağını söylemek zordu. Birçok analiste göre bu iyi bir şey değil. 

Alman otomobil üreticisinin elektrikli araçları benzinli araçlarla aynı montaj hattında üretiliyor ve dışarıdan benzer görünüyor. Elektrikli, hibrit, benzinli ve dizel araçlar için aynı temel gövdeyi kullanan bu uygulama, bazı otomobil üreticilerinin Tesla ve yalnızca pil gücü için tasarlanmış otomobiller üreten yeni Çinli otomobil üreticileriyle rekabet etmek için kullandıkları garip ve verimsiz bir uzlaşma olarak görülüyor.  

Yüzde 75'lik artış

Ancak uzmanları şaşırtacak şekilde, BMW'nin stratejisi karşılığını verdi. Şirket geçen yıl Mini markası da dahil olmak üzere 376 bin elektrikli araç satarak bir önceki yıla göre yüzde 75'lik bir artış kaydetti. Lüks segmentte BMW, 1,8 milyon otomobil ile hakimiyetini koruyan Tesla'nın ardından ikinci sırada yer aldı. Elektrikli araçlar 2023'te, bir önceki yıl yüzde 9 olan BMW satışlarının yüzde 15'ini oluşturdu.

Şirketin büyümesi, elektrikli araç satışlarının dünya genelinde daha yavaş bir hızda arttığı bir döneme denk geliyor. Daha da şaşırtıcı olan, General Motors veya Ford Motor'un aksine BMW'nin sattığı elektrikli araçlardan kâr elde etmiş olması. 

Tüketiciler yeni markalara karşı temkinliler

BMW'nin bu tecrübesi, BYD gibi Çinli otomobil üreticilerinin diğer Asya ülkelerine, Avrupa'ya ve Latin Amerika'ya otomobil ihraç etmeye başlamasıyla en azından bazı köklü otomobil üreticileri için umut olduğunu gösteriyor. Elektrikli araçlar ana akım haline gelirken, BMW otomobillerinin popülaritesi, birçok alıcının uzun süredir faaliyet gösteren otomobil üreticilerinin aşinalık ve işçiliğine değer verdiğini ve yeni markalara karşı temkinli kaldığını gösteriyor. Eğer öyleyse, BMW'nin yaklaşımı, onlarca yıldır otomobil üreten ancak akülü araçlara geçişte çok az ilerleme kaydeden diğer otomobil üreticilerine yol gösterebilir.

BMW'nin stratejisi şirkete batarya teknolojisinde uzmanlık geliştirmek ve özellikle elektrikli olmak üzere bir dizi otomobil tasarlamak için zaman kazandırdı. Merkezi Münih'te bulunan şirketin talepteki dalgalanmalarla başa çıkmasına yardımcı oldu, çünkü farklı otomobil türlerinin üretimini daha kolay artırabilir veya azaltabilir. Bu yaklaşım aynı zamanda BMW'nin elektrikli itiş gücüne ilgi duyan ancak geçmişten keskin bir kopuşa hazır olmayan müşterileri tutmasına da yardımcı oldu.

© 2024 The New York Times Company