25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.04.2023 15:52 | Son Güncelleme: 03.04.2023 16:58

New York Times yazdı: Donald Trump ve New York önemli bir haftaya hazırlanıyor

Donald Trump, yarın ABD tarihinde suçlanan ilk eski başkan olarak mahkemeye çıkacak. Donald Trump hukuk ekibiyle birlikte duruşmaya hazırlanırken New York'ta adliyenin göreceği en ünlü sanık için hazırlık yapıyor
ABD eski başkanı Donald Trump, 25 Mart'ta Teksas'ta gerçekleştirdiği mitingte. (Christopher Lee/The New York Times)
ABD eski başkanı Donald Trump, 25 Mart'ta Teksas'ta gerçekleştirdiği mitingte. (Christopher Lee/The New York Times)

Maggie Haberman ve Jonathan Swan / The New York Times

Eski Başkan Donald Trump, Manhattan'daki bir mahkeme salonuna hem sanık hem de aday olarak girmeye hazırlanıyor ve bir yandan tutuklanması için son planlarını yaparken diğer yandan da siyasi çıkarları için teslim olma işlemini en üst düzeye çıkarmaya çalışıyor. Bu arada New York'taki yetkililer de beklenen protestoların getirebileceği sirk benzeri atmosfere hazırlanıyor.

4 milyon bağış toplandı

Trump'ın kampanya ofisi Pazar günü, Trump'ın teslim olmasının beklendiği Salı günü mahkemeden sadece saatler sonra Mar-a-Lago'da bir basın toplantısı planladı. Kampanya ayrıca iddianameyi bağış toplama çağrılarında kullandı ve sadece 24 saat içinde 4 milyon dolar topladığını söyledi ancak iddiayı doğrulayan mali kayıtlar haftalarca görüntülenemeyecek. 

Bu planlama, Trump'ın iddianamenin Cumhuriyetçi Parti'den başkan adaylığı için üçüncü kez girdiği yarışta kendisini güçlendireceğine ve alternatifleri düşünen Cumhuriyetçilerin Trump'ın yanında yer alacağına olan inancını yansıtıyor. Trump'ın son anketleri 2024 kampanyasındaki gücünü gösteriyor. 

Pazar günü Trump'ı eleştiren bazı kişiler, Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg'in kendisini haksız yere hedef almış olabileceğini öne sürerek Trump'ı savundu. Trump'ın suçlandığı asıl suçlar kamuoyunca bilinmemekle birlikte, bunların Trump ile ilişkisi olduğunu iddia eden eski yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels'a yapılan sus payı ödemesiyle ilgili olduğuna inanılıyor. Perşembe günü hazırlanan iddianame, Trump'ın mahkemeye çıkarılmasından önce açıklanmayabilir. 

Trump'ın Pazartesi öğleden sonra özel uçağıyla Florida'dan La Guardia Havaalanı'na uçması ve geceyi Trump Tower'daki dairesinde geçirmesi, bu sırada avukatlarıyla görüşmesi bekleniyor. Trump'ın planları hakkında bilgi sahibi olan kişiler, yardımcılarının öğleden sonraki duruşma için Manhattan'ın aşağısındaki adliyeye kısa bir ziyaret yapabilmek amacıyla pazarlık yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Danışmanları uyardı

Görüşmelere dahil olan ve görüşmelerin özel olması nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kişiye göre, önümüzdeki birkaç gün Trump için kritik olabilir ve danışmanları onu kendi davasına kolayca zarar verebileceği konusunda uyardı. Trump, Truth Social adlı sosyal medya sitesinde, bir tarafında Bragg'in, diğer tarafında ise elinde beyzbol sopası tutan Trump'ın fotoğrafının yer aldığı bir haber makalesi içeren özellikle kışkırtıcı bir gönderi yazdı. Danışmanlarının ricası üzerine bu paylaşım kaldırıldı. Trump hakime de saldırdı. Avukatları Pazar günü sabah programlarına katılarak bu sözleri yumuşatmaya çalıştı.

Kelepçelenmesi beklenmiyor

Mahkemeye vardığında Trump, normal sanıkların aksine, bir Gizli Servis ajanları ordusu tarafından kuşatılacak ve bu da tüm lojistiği çok daha karmaşık hale getirecek. Parmak izi alınacak ve muhtemelen bir sabıka fotoğrafı çekilecek. Bu tip fotoğraflar New York'ta genellikle kamuya açılmaz ancak bu davaya olan yoğun kamuoyu ilgisi bunu değiştirebilir. Trump'ın avukatlarından Joseph Tacopina, ağır suçlarla itham edilen sanıkların kelepçelenmesi normal olsa da Trump Organization'ın eski finans müdürü Allen Weisselberg'e 2021'de yapıldığı gibi bunun gerçekleşmesini beklemediğini söyledi. 

Trump ekibinin görüşmelerine dahil olan kişiye göre, Trump mahkemeye çıkarılmadan önce muhtemelen hücre yerine bir sorgu odasında tutulacak. Daha sonra mahkeme salonuna girecek ve suçsuz olduğunu söylemesi beklenen savunmasını yapacak. Adliye koridorunda Trump'ın mahkeme salonuna yürüyüşünü çekecek en az bir kamera olması beklenirken, New York mahkeme salonlarında kameralara genellikle izin verilmiyor. Ancak haber kuruluşları yargıçtan bir istisna yapmasını talep etti.

En ünlü sanığa hazırlık

Kolluk kuvvetleri, Trump Tower çevresinde ve adliye binası yakınlarında olabilecek protestolara hazırlanıyor. Trump'ın ofisini yakınında birkaç blok boyunca uzanan barikatlar kuruldu. Polis memurları adliye çevresinde kalabalığı kontrol etmek için çağrılabilecekleri konusunda uyarıldı. Manhattan Ceza Mahkemesi'nin şimdiye kadar gördüğü en ünlü sanığın varlığı ve kendine özgü güvenlik ihtiyaçları, adliyenin o gün nasıl işleyeceği konusunda birçok değişikliğe yol açtı.

"Destekçilerini kışkırtma" uyarısı

Yine de, özellikle 6 Ocak 2021'de Trump yanlısı bir güruh tarafından ABD Kongre binasına yapılan saldırıdan sonra şiddet potansiyeli konusundaki endişelere rağmen, bunun tekrarlanabileceğine dair çok az işaret var.  Eski başkana yakın kişiler, Trump'ın danışmanlarının kendisine, destekçilerini şiddete yol açacak şekilde kışkırtmaktan kaçınması gerektiğini vurgulamaya çalıştıklarını söyledi.

Pazar günü Tacopina ve Trump'ın bir diğer avukatı Jim Trusty televizyon programlarına çıkarak müvekkillerinin sosyal medyada, özellikle de davanın hakimi New York Yüksek Mahkemesi yargıçlarından Juan M. Merchan'a yönelik saldırılarıyla yaratmış olabileceği infiali yatıştırmaya çalıştılar. Trump, geçen yıl Trump Organization davasına da başkanlık eden Merchan'ın savcılar tarafından "özel olarak seçildiğini" iddia etti. Geçen hafta da Trump, Truth Social'da Merchan'ın kendisinden nefret ettiğini ilan etti.

Tacopina CNN'in State of the Union programında "Bu yargıçla hiçbir sorunumuz yok. Çok iyi bir itibarı var" dedi. Tacopina televizyonda Trump'ı agresif bir şekilde savunurken, Trump'ın bazı danışmanları avukatın müvekkilinin davasına yardımcı olmadığından özel olarak şikayet etti. Hukuk ekibi değişim içinde olan Trump, Tacopina'nın bir savaşçı olduğunu düşündüğünü birçok kişiye söyledi.

Cumhuriyetçilerden tam destek

Bu önemli haftaya girerken Trump kendisini Cumhuriyetçi Parti'nin neredeyse tüm gruplarından destek almak gibi alışılmadık bir konumda buluyor. Düşman olarak gördüğü yetkililer bile Bragg'in Trump'ın peşine düşmesini kınadı. Senatör Bill Cassidy, Fox News Sunday programında "Bu, suçtan çok kişiyle ilgili gibi görünüyor" dedi. Cassidy, Trump'ın 6 Ocak'taki saldırıyı kışkırtmadaki rolü nedeniyle mahkum edilmesi yönünde oy kullanmıştı.

"Kendini kontrol etmekten yoksun"

Trump'ın 2020 seçimlerini iptal ettirme çabalarına katılmayı reddettiği için Trump'la arası açılan eski başsavcı William Barr da bir başka sürpriz savunucu olarak ortaya çıktı. Fox News Sunday'e verdiği demeçte Barr, Bragg'in iddianamesini sert bir dille eleştirdi ve bunun siyasi amaçlı bir kovuşturma dalgası başlatacağını öngördü. Barr, "Bunun bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum ve bunun ülke için iyi sonuçlanacağını sanmıyorum" diye ekledi. 

Bununla birlikte Barr, suçlamalarla sonuçlanabilecek çok sayıda soruşturmayla karşı karşıya olan eski patronu için bazı tavsiyelerde bulunarak, "Trump'ın kürsüye çıkması özellikle kötü bir fikir olacaktır" dedi. Trump'ın kendini kontrol etmekten yoksun olduğunu belirten Barr, "Onu hazırlamak ve ihtiyatlı bir şekilde ifade vermesini sağlamak çok zor olacaktır" ifadelerini kullandı.

Trump'ın bazı müttefikleri, özellikle de Trump destekçilerine protesto çağrısı yaptığı için, New York'taki protestoların sivil kalmasını istediklerini açıkça belirttiler. En uzun süre görev yapan danışmanı Roger Stone, destekçilerini Pazartesi sabahı geç saatlerde Trump Tower'ın dışında planlanan bir mitinge katılmaları halinde barışçıl ve yasal olmaya çağırdı.

© 2023 The New York Times Company