17 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.10.2024 11:23 | Son Güncelleme: 17.10.2024 11:49

New York Times yazdı: Enerjiye aç olan Amazon, Google ve Microsoft nükleer enerjiye yöneliyor

Büyük teknoloji şirketleri yapay zekanın doğurduğu enerji ihtiyacını karşılayabilmek ve emisyonsuz enerji sözlerini de yerine getirebilmek için nükleer enerjiye yatırım yaptı. New York Times Amazon, Google ve Microsoft'un son dönemde odaklandığı anlaşmaları yazdı
Fotoğraf: Kendrick Brinson/The New York Times
Fotoğraf: Kendrick Brinson/The New York Times

Ivan Penn ve Karen Weise / The New York Times

Teknoloji şirketleri, yapay zeka ve diğer işleri yürütmek için gereken emisyonsuz elektriği sağlamak için giderek daha fazla nükleer enerji santrallerine yöneliyor. Microsoft, Google ve Amazon son zamanlarda işletmelere bilgi işlem hizmetleri sağlayan veri merkezlerindeki patlamayı körüklemek için nükleer enerji santrallerinin operatörleri ve geliştiricileriyle anlaşmalar yaptı. Bu ve diğer teknoloji şirketlerinin, daha geleneksel teknoloji işlerinden çok daha fazla güç gerektiren yapay zekaya yaptıkları büyük yatırımlar nedeniyle talep hızlandı. 

Microsoft, Pennsylvania'da kapatılan Three Mile Island nükleer santralini yeniden canlandırmak için bir enerji şirketine ödeme yapmayı kabul etti. Bu hafta da Amazon ve Google yeni nesil küçük modüler reaktörlere odaklandıklarını açıkladılar. Bu teknoloji henüz başarılı bir şekilde ticarileştirilmedi ancak enerji uzmanları ABD'nin 1950'lerden bu yana inşa ettiği büyük nükleer reaktörlerden daha ucuz ve daha kolay inşa edilebileceğini söylüyor.

Emisyonsuz enerji hedefleri

Daha önce rüzgar ve güneş enerjisine büyük yatırımlar yapan büyük teknoloji şirketleri şimdi nükleer enerjiye yöneliyor çünkü sera gazı emisyonu üretmeden günün her saati kullanılabilir enerji istiyorlar. En büyük teknoloji şirketlerinin hepsi 2030 yılına kadar faaliyetlerini emisyonsuz enerji ile yürütme taahhüdünde bulundu ancak bu taahhütler daha fazla enerji talep eden yapay zeka patlamasından önce verildi.

Pazartesi günü Google, Kairos Power adlı bir girişim tarafından geliştirilmekte olan küçük modüler reaktörlerden nükleer enerji satın almayı kabul ettiğini ve bunlardan ilkinin 2030 yılına kadar çalışmasını beklediğini söyledi. Ardından çarşamba günü Amazon, başka bir girişim olan X-Energy tarafından küçük modüler reaktörlerin geliştirilmesine yatırım yapacağını söyledi. Microsoft'un Three Mile Island'daki bir reaktörü canlandırmak için Constellation Energy ile yaptığı anlaşma geçen ay duyurulmuştu.

Her birinin yapımı 1 milyar dolar

S&P Global Ratings'de genel müdür olan Aneesh Prabhu, küçük modüler reaktörlerin her birinin yapımının yaklaşık 1 milyar dolara mal olabileceğini ve bir gün veri merkezlerinin yanına yerleştirilmelerinin mümkün olabileceğini söyledi. Teknoloji endüstrisinin nükleer projeleri desteklemesi, zor durumda olan bir enerji kaynağının yeniden canlandırılmasına yardımcı olabilir. 94 aktif nükleer enerji santrali reaktörü ile Amerika Birleşik Devletleri diğer tüm ülkelerden daha fazla ünite işletiyor ancak son yıllarda sadece iki ünite inşa edildi. Her iki ünite de Waynesboro, Georgia'daki Vogtle nükleer santralinde inşa edildi ancak on milyarlarca dolarlık bütçe aşıldı.

© 2024 The New York Times Company