26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.01.2023 20:59 | Son Güncelleme: 11.01.2023 22:03

New York Times yazdı: Spot ışığına ihtiyacı olan Hollywood'da itibarı lekelenen Altın Küreler

Geçen yıl jüride hiç siyahinin olmamasıyla eleştirilerin odağında olan Altın Küre Ödülleri, sahiplerini buldu. New York Times'a göre Hollywood, Altın Küre’nin sanatsal mükemmelliği temsil ettiği iddiasından artık vazgeçti
New York Times yazdı: Spot ışığına ihtiyacı olan Hollywood'da itibarı lekelenen Altın Küreler

Brooks Barnes / The New York Times

80. Altın Küre törenini sunan komedyen Jerrod Carmichael ödülleri veren grubun "George Floyd ölene kadar tek bir Siyah üyesi olmadığını" söylediği an salona garip bir sessizlik çöktü. Sunuculuğu nasıl kabul ettiğini açıklayan Carmichale, "Bir dakika, evde nane çayı yapıyorsun, sonra güç durumdaki beyaz bir organizasyonun siyah yüzü olmaya davet ediliyorsun. Hayat gerçekten çok hızlı geliyor, biliyor musunuz? dedi. Carmichale ayrıca ona 500 bin dolar ödeneceğini öğrenen bir arkadaşının “İyi bir takım elbise giy ve beyazların parasını al” dediğini anlattı. 

Steven Spielberg imzalı yarı otobiyografik bir aile draması olan The Fabelmans, en iyi film, drama ve en iyi yönetmen ödülünü kazandı. Yönetmenlik ödülünü alırken Spielberg, "Bu konuda gerçekten çok mutluyum. 17 yaşımdan beri bu hikayeden saklanıyorum” dedi ve annesi Leah Adler'in cennette gururlandığını söyleyerek şaka yaptı.

Trajikomik The Banshees of Inisherin müzikal/komedi dalında en iyi film seçildi ayrıca Martin McDonagh'ın senaryosu ve Colin Farrell'ın oyunculuğuyla Altın Küre aldı. Ancak törendeki şakalar, hararetli kabul konuşmaları, şampanya ve lüks tasarım kıyafetlere rağmen üzücü bir gerçek vardı. Irkçılık ve etik skandalının neden olduğu iki yıllık karışıklığın ardından Hollywood, Altın Küre’nin sanatsal mükemmelliği temsil ettiği iddiasından vazgeçti. 

İyi bir pazarlama fırsatı

Altın Küre, sadece işle ilgili. Sade ve basit. Çoğu film stüdyosu, töreni ve beraberindeki kırmızı halı gösterisini, kış filmleri, özellikle de gişede mücadele eden dramalar için çok önemli pazarlama fırsatları olarak görüyor. Pennsylvania'daki Shippensburg Üniversitesi'ndeki ekonomistler, 2021'de yayınlanan bir çalışmada, Altın Küre kazanan filmlerin ortalama olarak bilet satışlarından 16,5 milyon dolar daha kazandığını tespit etti.

"Dijital platformlar bu kadar yeter"

Pazarlama hariç, yapımı 40 milyon dolara mal olan The Fabelmans en çok kazandıran filmlerden biri oldu. Kasım ayında vizyona girmesinden bu yana yurt içi gişede 13,4 milyon dolar topladı. Avatar: The Way of Water filmiyle en iyi yönetmen adayı James Cameron kırmızı halı anını satış konuşmasına çevirdi. Cameron, "Sinemalara geri döndük, toplum olarak buna gerçekten ihtiyacımız var. Dijital platformlar bu kadar yeter” dedi. 

Drama dalında başrol oyuncularına verilen Altın Küre, Austin Butler (Elvis) ve Cate Blanchett'a (Tár) gitti. Ke Huy Quan, Everything Everywhere All at Once’daki yardımcı performansıyla onurlandırılırken Angela Bassett, Black Panther: Wakanda Forever’daki muhteşem rolüyle en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü kazandı.

HBO'nun Game of Thrones evreninde geçen House of the Dragon sürpriz bir şekilde en iyi televizyon dizisi dalında Altın Küre kazandı. Philadelphia'da bir okulda geçen ABC komedisi Abbott Elementary en iyi komedi seçildi. The Banshees of Inisherin ve Abbott Elementary, filmler ve diziler arasında gecede en çok aday gösterilen diziler oldu. Banshees sekiz kategoride adayken, Abbott Elementary beş TV kategorisine girdi.

Farrell, stüdyo yöneticilerine, rol arkadaşlarına, ailesine ve filmde yer alan eşeğe teşekkür etmek için zaman ayırarak Banshees’deki  performansıyla komedi veya müzikalde en iyi erkek oyuncu dalında ödülü kazandı. Michelle Yeoh, süper kahraman filmlerinin çılgınca bir uyarlaması olan Everything Everywhere All at Once ile bir komedi veya müzikalde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı.

Yeoh, geçen yıl 60 yaşına girdiğine dikkat çekerek, "Bence siz kadınlar bunu anlıyorsunuz, günler, yıllar ve sayılar büyüdükçe, fırsatlar da küçülüyor gibi görünüyor" dedi. Daha sonra konuşması sırasında şov yapımcıları onu sahne arkasına götürmek için müzik çalmaya başladığında rol için ne kadar minnettar olduğunu söylemeye başladı ve "Kapa çeneni, lütfen" dedi. 

Birçok ünlü isim katılmayı reddetti

Sahne arkasında yıldızlara yardımcı olan kişiler (ajanlar, yayıncılar, stilistler) size çok az kişinin törene aday veya sunucu olarak katılmaya istekli olduğunu söyleyecektir. Aralarında Julia Roberts, Blanchett ve Euphoria ile bir televizyon dizisinde en iyi kadın oyuncu seçilen Zendaya'nın da bulunduğu en az 20 aday katılmadı. Gelmeyen bazı kişiler için neden olarak işleri gösterildi. Ancak meteorologların söylediğine göre 2005'ten bu yana Los Angeles'ı kasıp kavuran en kötü yağmur fırtınasının geldiği haberi çekimleri olduğu ihtimalini inandırıcı kılmadı. 

Yine de gecede aday olanların hepsi her şeye gülümsedi. Çünkü Oscar adaylıklarını çok önemsiyorlar ve Sinema Akademisi’nin oylaması Perşembe günü başlıyor. Ev sahibi olarak Carmichael, kazananların ve çekişenlerin çeşitliliği açısından tören sırasında dikkate değer şekilde, küstahlığa yöneldi. Törende Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in özgürlükle ilgili konuştuğu bir video mesajına bile vakit ayrıldı. 

Eddie Murphy ve televizyon yapımcısı Ryan Murphy yaşam boyu başarı ödülleri aldı. Indiana'da eşcinsel olarak büyüyen Ryan Murphy, "Benim gibi birinin ödül aldığını, hatta bir TV şovunda karakter olduğunu hiç görmedim" dedi. NBC, HFPA'nın da dahil olduğu bir etik ve ırkçılık skandalı nedeniyle 2022 yayınını iptal etti. Grubun kapsamlı reformlarına atıfta bulunan NBC, Eylül ayında töreni bir yıllık deneme süresi içinde yayınlamayı kabul etti.

© 2023 The New York Times Company