18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.12.2023 15:21 | Son Güncelleme: 21.12.2023 11:52

New York Times yazdı: Swift-West-Kardashian kavgasının zaman çizelgesi

Time'ın yılın kişisi seçtiği Taylor Swift, dergiye verdiği röportajda yıllarca gündemden düşmeyen Kanye West ve Kim Kardashian ile aralarında olan kan davasından da bahsetti. New York Times, 2009'a dayanan kavganın tarihçesini yazdı
New York Times yazdı: Swift-West-Kardashian kavgasının zaman çizelgesi

Victor Mather / The New York Times

Alexander Hamilton ve Aaron Burr. Joan Crawford ve Bette Davis. Optimus Prime ve Megatron. Ve Taylor Swift ile Kanye West. Müzik dünyasının en büyük iki yıldızının kavgası kadar devasa bir kavga olamaz. Bir dönem West ile evli olan reality TV yıldızı Kim Kardashian da bu işe dahil oldu. Sızdırılan bir kaset, iğneleyici şarkılar, videolar ve çıplak bir balmumu figürü oldu. Son salvo, Swift'in Time dergisinin kendisini Yılın Kişisi seçmesinin ardından dergiye verdiği röportajda geldi. 

Hayranları Swift'in özellikle bu anlaşmazlığa odaklanan Reputation albümünün yeniden piyasaya sürülmesini beklerken bu hikaye daha da alevlendi. İşte kan davasının on yılı aşkın hikayesi:

13 Eylül 2009

West, Swift'in sözünü kesmesi

Her şeyi başlatan olay: 19 yaşındaki Swift, diğerlerinin yanı sıra Beyoncé'yi de yenerek You Belong With Me ile en iyi kadın müzik videosu dalında MTV Video Müzik Ödülü'nü (VMA) almak üzere Radio City Music Hall'da sahneye çıktı. Genç şarkıcı daha teşekkür edemeden 32 yaşındaki West sahneye fırladı, mikrofonu aldı ve "Senin adına gerçekten çok mutluyum; bitirmene izin vereceğim. Ama Beyoncé tüm zamanların en iyi videolarından birine sahipti" diyerek araya girdi. 

Kalabalık homurdanmaya başlamışken, kafası karışan Swift konuşmasını bitiremedi. Gecenin ilerleyen saatlerinde Beyoncé Single Ladies ile yılın videosu ödülünü kazandığında, durumu düzeltmek için Swift'i sahneye davet etti. 

Eylül 2009

West'in özrü

Kamuoyunun sert tepkisiyle karşılaşan West, sosyal medya üzerinden bir özür paylaşımı yaptı. Rapçi, "Bu Taylor'ın anıydı ve benim bunu ondan almaya hiçbir şekilde hakkım yoktu. Gerçekten özür dilerim" ifadelerini kullandı. West, Jay Leno'nun yeni prime time talk show programının ilk bölümüne çıkarak tekrar özür diledi. Katy Perry ve Kelly Clarkson Swift'i destekleyen sanatçılar arasında yer aldı. Başkan Barack Obama'nın West'in "ahmağın teki" olduğunu ilan etmesiyle olay Beyaz Saray'a kadar ulaştı.

2010 sonbaharı

Swift şarkıyla karşılık verdi

Swift, Speak Now albümünden Innocent adlı single'ı yayınladı ve şarkının West hakkında olduğunu kabul etti. Şarkıda "Zaman alevleri köze çevirir / Yeni Eylüller yaşarsınız / Hepimiz hata yaptık / Zihinler de hava gibi değişir" sözleri yer alıyor. Şarkıyı ilk olaydan bir yıl sonra VMA töreninde seslendirdi. The Times o dönemki haberinde, "Geçen yılki olayları doğrudan ele almayı seçen Swift, bir kurban, ama saf değil.  West'e yönelik yeni şarkısı Innocent'ı seslendirdi bu son derece anlayışlı bir hakaretti" ifadelerini kullandı. 

Ağustos 2015

Baltalar gömüldü

Zaman arayı düzeltecek gibi görünüyor ve tartışmanın başladığı yer olan VMA töreninde anlaşmazlığın sona erdiği yer olacak gibi görünüyor. Swift, West'e yaşam boyu başarı ödülünü takdim etti ve "Kanye müzikte, modada ve hayatta yaratıcı bir güç olmanın ne demek olduğunu tanımlıyor" dedi. West uzun süre alkışlandıktan sonra 10 dakikalık bir kabul konuşması yaptı ve bu konuşma tam olarak bir özrü içermiyordu. The Times bu olayı, "West MTV'nin alaycılığını, Justin Timberlake'in 2007 Grammy'sinde kaybettiğinde döktüğü gözyaşlarını ve 2020 başkanlık adaylığını şaka yollu duyurmasını kapsayan doğaçlama bir konuşma yaptı" diye yazdı. 

Şubat 2016

West, Swift'in şöhretini kendine atfediyor 

Belki de kan davası henüz bitmemiştir. West yeni çıkardığı The Life of Pablo albümündeki Famous şarkısında şu sözlere yer verdi: Taylor'la hala seks yapabileceğimizi düşünüyorum. Neden mi? O k.....ı ben ünlü yaptım (I feel like me and Taylor might still have sex. Why? I made that bitch famous

Şarkının üzerine taraflar karşılıklı suçlamalarda bulundu. Swift'in şarkıyı onayladığına dair haberlerin ortaya çıkmasının ardından, Swift'in bir sözcüsü West'i "böylesine güçlü, kadın düşmanı bir mesaj içeren bir şarkıyı yayınlama konusunda" uyardığını söyledi ve şarkıcının şarkı sözünde bitch kelimesinin kullanıldığından "asla haberdar edilmediğini" ekledi. 

West Twitter'da "İlk olarak ben bir sanatçıyım ve bir sanatçı olarak hissettiklerimi sansürlemeden ifade edeceğim" dedi. Rapçi, Swift'in bir keresinde West'in kendisini ünlü yaptığını söylediğini iddia ediyor.
Famous şarkısının klibinde de, Swift de dahil olmak üzere birçok ünlüyü yatakta gösteren çıplak balmumu heykelleri yer alıyor. Videoda, West, Swift'in heykeli ile eşi Kim Kardashian arasında yatıyor.

Şubat 2016

Swift'in Grammy konuşması

Swift, 1989 ile yılın albümü dalında Grammy Ödülü'nü kazanarak bu ödülü iki kez kazanan ilk kadın oldu. Şarkıcı ödül kabul konuşmasında, "Dışarıdaki tüm genç kadınlar yol boyunca başarınızı küçümsemeye ya da başarılarınızdan veya şöhretinizden pay almaya çalışan insanlar olacaktır. Eğer sadece işinize odaklanırsanız ve o insanların sizi yolunuzdan alıkoymasına izin vermezseniz, bir gün gideceğiniz yere vardığınızda, etrafınıza bakacaksınız ve sizi oraya getirenin siz ve sizi seven insanlar olduğunu bileceksiniz ve bu dünyadaki en güzel duygu olacak" ifadelerini kullandı. The Times o dönem konuşmayı "Sıcak ve sevimli bir konuşma yerine sahneyi taze bir yaraya parmak basmak için kullandı" sözleriyle yorumladı.

Temmuz 2016

Tartışmaya bir de kayıt ekleniyor

Kardashian, West ile Swift arasında geçen ve West'in Famous şarkısındaki kışkırtıcı sözler için Swift'in desteğini aldığı anlaşılan bir telefon konuşmasının video görüntülerini yayınladı. Swift bir açıklama yaparak şarkıyı onaylamadığını ve West'in şarkının son halini kendisine dinletmediğini söyledi. Grammy ödüllü şarkıcı, "2009'dan beri parçası olmayı hiç istemediğim bu olayların dışında kalmayı çok isterdim" dedi. The Times, "Her iki taraf da özel uzlaşma yerine kamuoyu önünde gerilimi tırmandırmayı tercih etti" diye yazdı.

Ağustos 2017

Swift yine şarkıyla yanıt verdi

Swift, aralarında West ve Kardashian, Swift'in eski sevgilisi Calvin Harris ve kendisine sarkıntılık eden bir radyo DJ'inin de bulunduğu çok sayıda düşmanına ince eleştiriler içeren Look What You Made Me Do şarkısının videosunu yayınladı. Bu şarkıyı Kasım ayında, Swift'in kamusal kişiliğinin iniş ve çıkışlarını ana tema olarak ele alan Reputation albümü takip etti. This Is Why We Can't Have Nice Things şarkısında şu sözleryer alıyor: "Yeniden arkadaş olmak çok güzeldi / Sana ikinci bir şans veriyordum / Ama sen elimi sıkarken beni sırtımdan bıçakladın.

Mart 2020

Telefon görüşmesinin daha uzun bir versiyonu yayınlandı

West ve Swift arasındaki görüşmenin daha uzun bir kaydı ortaya çıktı ve daha karmaşık bir tablo çizdi. Kayıtta West, Swift'e Famous şarkısının bazı sözlerini okuyor. Ama aynı zamanda "Ya seni ünlü yaptığımı söyleseydim?" dizesini de şarkıda geçen hakaret içeren kelimeyi kullanmadan aktarıyor. Pek çok kişi bu uzun kaydı Swift'in anlattıklarının doğrulanması olarak görüyor. Swift sosyal medyada "O görüşme (hani şu yasadışı olarak kaydedilen, birilerinin düzenleyip manipüle ettiği görüşme) hakkında başından beri doğruyu söylüyordum" diye yazdı. Bir yıl sonra Kardashian, West'ten boşanmak için dava açtı.

Aralık 2023

Time'ın yılın kişisi

Time dergisi Swift'i yılın kişisi olarak seçti. Yıllar sonra dergiye verdiği ilk röportajda şarkıcı olayları unutmadığını gösterdi. Swift, "Kim Kardashian'ın düzenleyip herkese yalancı olduğumu söylemek için yayınladığı, yasadışı olarak kaydedilmiş bir telefon görüşmesinde tamamen uydurulmuş bir sahte bir iş vardı" dedi. 

Bu olayın kendi üzerindeki etkilerini anlatan Swift, "Bu beni psikolojik olarak daha önce hiç bulunmadığım bir yere götürdü. Yabancı bir ülkeye taşındım. Bir yıl boyunca evden çıkmadım. Telefon görüşmesi yapmaktan korkuyordum. Hayatımdaki çoğu insanı kendimden uzaklaştırdım çünkü artık kimseye güvenmiyordum. Gerçekten çok kötü bir duruma düştüm" ifadelerini kullandı.

© 2023 The New York Times Company