27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.03.2024 10:22 | Son Güncelleme: 28.03.2024 10:29

New York Times yeni anket sonuçlarını yazdı: İsrail'i onaylamayan Amerikalı sayısı artıyor

Amerika merkezli danışmanlık şirketi Gallup'un bu ay gerçekleştirdiği anket Amerikalıların yüzde 55'inin İsrail'in askeri harekatını onaylamadığını ortaya çıkardı. New York Times bu oranın dört ay öncesine oranla yüzde 10'luk bir artış gösterdiğini yazdı
21 Aralık 2023'te New York Halk Kütüphanesi önünde Gazze'de ateşkes çağrısı için miting düzenlendi (Andres Kudacki/The New York Times)
21 Aralık 2023'te New York Halk Kütüphanesi önünde Gazze'de ateşkes çağrısı için miting düzenlendi (Andres Kudacki/The New York Times)

Anushka Patil / New York Times

Gallup tarafından yayınlanan yeni bir ankete göre Amerikalıların çoğunluğu İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri eylemlerini onaylamıyor. O oran kasım ayına kıyasla belirgin bir değişim gösteriyor. Gallup'un 1-20 Mart tarihleri arasında gerçekleştirdiği ankete katılan ABD'li yetişkinlerin %55'i İsrail'in askeri eylemlerini onaylamadıklarını belirtirken, bu oran dört ay öncesine kıyasla 10 puanlık bir artış gösterdi.

Onaylayanların sayısı keskin bir farkla azaldı

Amerikalıların İsrail'in savaştaki tutumunu onaylama oranı, savaşın başlamasından bir ay sonra (kasım ayında) %50 iken mart ayında %36'ya düşerek daha da keskin bir farkla azaldı. Bu konuda bir fikri olmadığını söyleyen Amerikalıların oranı %4'ten %9'a hafif bir artış gösterdi.

İsrail'e karşı artan hoşnutsuzluğun son kanıtı

Bulgular İsrail'e karşı artan Amerikan hoşnutsuzluğunun en son kanıtı. Yerel sağlık yetkilileri ve Birleşmiş Milletler'e göre, İsrail beş ay boyunda Gazze'de yaklaşık 14.000'i çocuk olmak üzere 32.000'den fazla Filistinliyi öldürdü. İsrailli yetkililer 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde düzenlenen saldırıda İsrail'de yaklaşık 1.200 kişinin öldüğünü söylüyor.

Gallup anketi, siyasi yelpazede İsrail'in askeri eylemlerine yönelik Amerikan onayının düştüğünü ortaya koydu. Cumhuriyetçilerin çoğunluğu hala onayladıklarını söylerken, bu oran kasım ayında %71 iken mart ayında %64'e düştü. Bağımsızların onayı %47'den %29'a, Demokratların onayı ise %36'dan sadece %18'e düştü.

Partiler arasında da onaylama oranı düştü

Ocak ayı sonunda yapılan bir AP-NORC anketi, ABD'li yetişkinlerin yarısının İsrail'in Gazze'deki askeri müdahalesinin "çok ileri gittiğini" düşündüğünü ortaya koydu. Bu oran kasım ayında 10'da 4'tü. Bu anket aynı zamanda Cumhuriyetçilerde 15, Bağımsızlarda 13 ve Demokratlarda 5 puanlık bir artışla siyasi partiler arasında halkın onaylama oranının düştüğünü gösterdi.

Gallup ve AP-NORC gibi kamuoyu yoklaması sektöründe saygın bir lider olan Pew Araştırma Merkezi'nin yakın zamanda yaptığı bir başka anket, kamuoyunda kuşaklar ve dini çizgiler arasında kayda değer bölünmeler olduğunu ortaya koydu. Şubat ortasından sonuna kadar yapılan ankete göre, genç yetişkinler ve Müslüman Amerikalılar, yaşlı yetişkinlere ve Yahudi Amerikalılara kıyasla İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısına verdiği yanıtın kabul edilemez olduğunu söyleme olasılığı çok daha yüksek. Görüşlerini daha güvenilir ve ayrı ayrı analiz etmek için, Müslüman ve Yahudi Amerikalıların genel nüfus içindeki oranlarını yansıtacak şekilde fazla örnekleme yapıldı.

©️ 2024 The New York Times Company