28 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.06.2024 12:50 | Son Güncelleme: 24.06.2024 12:55

NYT analizi: Meta, çocuk güvenliğinde nasıl sınıfta kaldı?

ABD Eyalet başsavcıları tarafından açılan davalara göre, Mark Zuckerberg ve ekibi, çocuk kullanıcıları Meta'ya çekmeye çalıştı ve riskler konusunda kamuoyunu yanlış yönlendirdi. NYT, Meta'nın çocuk güvenliğinde nasıl sınıfta kaldığını yazdı
(İllüstrasyon: Pablo Delcan/The New York Times; fotoğraf: Kenny Holston/The New York Times)
(İllüstrasyon: Pablo Delcan/The New York Times; fotoğraf: Kenny Holston/The New York Times)

Natasha Singer / New York Times

Nisan 2019'da Meta yöneticilerinden David Ginsberg, patronu Mark Zuckerberg'e bir e-posta göndererek Instagram ve Facebook'ta yalnızlığı ve obsesif kullanımı araştırmak ve azaltmak için bir teklifte bulundu. Ginsberg e-postada, şirketin ürünlerinin özellikle sorunlu kullanım/bağımlılık ve gençler üzerindeki etkileri konusunda incelemeye tabi tutulduğunu belirtiyordu. Zuckerberg'den 24 mühendis, araştırmacı ve personel istedi. Bir hafta sonra, şu anda şirketin mali işler müdürü olan Susan Li, Ginsberg'e personel kısıtlamaları nedeniyle projenin "finanse edilmediğini" bildirdi. Instagram'ın başındaki Adam Mosseri de projeyi finanse etmeyi reddetti.

Dava kanıtlarından sadece bir tanesi

E-posta yazışmaları, 45 eyaletin ve Columbia Bölgesi'nin başsavcıları tarafından geçen yıldan bu yana açılan bir düzineden fazla dava arasında gösterilen kanıtlardan sadece bir tanesi. Eyaletler Meta'yı Instagram ve Facebook üzerinden gençleri ve çocukları haksız yere tuzağa düşürmekle ve halkı tehlikeler konusunda aldatmakla suçluyor. Başsavcılar, eşgüdümlü bir yasal yaklaşım kullanarak Meta'yı küçüklere yönelik korumalarını güçlendirmeye zorlamaya çalışıyor.

New York Times'ın eyaletlerin mahkeme dosyalarına ilişkin analizi (Tennessee eyaleti tarafından kanıt olarak sunulan yaklaşık 1.400 sayfalık şirket belgeleri ve yazışmalar da dahil olmak üzere) Zuckerberg ve diğer Meta liderlerinin şirketin platformlarının güvenliğini defalarca nasıl desteklediklerini, gençlere yönelik riskleri nasıl küçümsediklerini, hatta çalışanların gençlere yönelik koruma önlemlerini artırma ve ek personel işe alma taleplerini nasıl reddettiklerini gösteriyor.

Çocukların iyiliği yerine etkileşimi tercih etti

Meta'ya dava açan bazı eyaletlerin başsavcıları verdikleri mülakatlarda, Zuckerberg'in şirketini çocukların iyiliği pahasına kullanıcı etkileşimini artırmaya yönlendirdiğini söyledi. New Mexico Başsavcısı Raúl Torrez, "Bu kararların birçoğu nihayetinde Zuckerberg'in masasına geldi. Kendisine açıkça sorulması ve aldığı kararlar için açıkça hesap vermesi gerekiyor" dedi.

"Her ebeveyne güvence vermek istiyoruz"

Meta'ya karşı açılan eyalet davaları, sosyal medyada gençlerin ve çocukların cinsel tacize ve zorbalığa uğrayabileceği, vücutlarından utandırılabileceği ve algoritmik olarak kötü çevrimiçi kullanıma yönlendirilebileceği yönündeki endişeleri yansıtıyor. Meta sözcüsü Liza Crenshaw yaptığı açıklamada, şirketin kendini gençlerin refahına adadığını ve gençlik deneyimlerine adanmış birçok ekip ve uzmana sahip olduğunu söyledi. Crenshaw, Meta'nın yaşa uygun olmayan içeriğin sınırlandırılması ve 16 yaşın altındaki gençlerin takip etmedikleri kişilerden doğrudan mesaj almalarının kısıtlanması da dahil olmak üzere çocuklara yönelik 50'den fazla güvenlik aracı ve özelliği geliştirdiğini de sözlerine ekledi.

Crenshaw, "Her ebeveyne, gençlere çevrimiçi ortamda güvenli deneyimler sağlamaya yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda onların çıkarlarını gözettiğimiz konusunda güvence vermek istiyoruz" dedi. Crenshaw, eyaletlerin yasal şikayetlerinin "seçici alıntılar ve seçilmiş belgeler kullanarak çalışmalarını yanlış nitelendirdiğini" de sözlerine ekledi. Şirket içi belgelerin gösterdiğine göre Meta, şirketin büyüme stratejisinin temel bir parçası olan gençleri nasıl cezbedeceği ve elinde tutacağı konusunda uzun süredir mücadele ediyor.

Platformda daha fazla zaman geçirmeye odaklanıldı

Tennessee'deki şikayete göre, şirketin hala Facebook olarak bilindiği ve Instagram ve WhatsApp gibi uygulamalara sahip olduğu 2016 yılında gençler Zuckerberg için önemli bir odak noktası haline geldi. O bahar, yatırım bankası Piper Jaffray tarafından gençlerle yapılan yıllık bir anket, bir kaybolan mesaj uygulaması olan Snapchat'in popülerlikte Instagram'ı geçtiğini bildirdi. Aynı yılın ilerleyen günlerinde Instagram da benzer bir kaybolan fotoğraf ve video paylaşım özelliği olan Instagram Stories'i tanıttı. Tennessee'deki şikayete göre Zuckerberg, yöneticileri gençlerin şirketin platformlarında daha fazla zaman geçirmelerini sağlamaya odaklanmaya yönlendirdi.

Tennessee'deki davanın delilleri arasında yer alan şirket içi yazışmalara göre, ismi gizlenen bir çalışan Kasım 2016'da yöneticilere gönderdiği bir e-postada "şirketin genel hedefi gençlerin harcadığı toplam zamandır" diye yazmış. E-postada, katılımcı ekiplerin gençlere yönelik projelere adanmış çalışan sayısını en az %50 oranında artırması gerektiği belirtiliyor ve Meta'nın halihazırda gençlik pazarını analiz eden bir düzineden fazla araştırmacısı olduğu kaydediliyor.

Kullanıcı zararının azaltılması için personel istedi

New Mexico'daki şikayete göre, Nisan 2017'de Instagram'ın CEO'su Kevin Systrom, Zuckerberg'e bir e-posta göndererek kullanıcılara verilen zararların azaltılması için daha fazla personel istedi. Zuckerberg, Instagram'ı daha fazla personel işe alma planına dahil edeceği yanıtını verdi, ancak Facebook'un "daha aşırı sorunlarla" karşı karşıya olduğunu söyledi. O dönemde yetkililer, 2016 ABD başkanlık kampanyası sırasında dezenformasyonu engelleyemediği için şirketi eleştiriyordu.

4 milyon çocuk Instagram'daydı

Meta, bir Instagram ekibinin genç kullanıcılar için güvenlik önlemleri ve deneyimleri geliştirdiğini ve uygulamaya koyduğunu söyledi. Şirket, Zuckerberg'in ek personel sağlayıp sağlamadığına ilişkin bir soruya yanıt vermedi. 33 eyalet tarafından federal mahkemede açılan bir davaya göre, Ocak 2018'de Zuckerberg, 13 yaşın altındaki 4 milyon çocuğun Instagram'da olduğunu tahmin eden bir rapor aldı. Facebook ve Instagram'ın kullanım koşulları 13 yaş altı kullanıcıları yasaklıyor. Ancak şikayete göre, şirketin yeni hesaplar için kayıt süreci, çocukların yaşları hakkında kolayca yalan söylemelerine olanak sağladı. Eyaletlerin iddiasına göre Meta'nın uygulamaları, belirli çevrimiçi hizmetlerin 13 yaşın altındaki çocuklardan iletişim bilgileri gibi kişisel verileri toplamadan önce ebeveyn izni almasını gerektiren federal bir gizlilik yasasını ihlal etti.

Mart 2018'de Times, seçmen profilleme firması Cambridge Analytica'nın milyonlarca Facebook kullanıcısının kişisel verilerini gizlice topladığını bildirmişti. Bu durum, reşit olmayanlarla ilgili olanlar da dahil olmak üzere şirketin gizlilik uygulamalarının daha fazla incelenmesine yol açtı. Zuckerberg bir sonraki ay Senato'daki bir oturumda "13 yaşın altındaki kişilerin Facebook kullanmasına izin vermiyoruz" şeklinde ifade verdi.

Instagram Kids

Düzinelerce eyaletin başsavcısı aynı fikirde değil. Meta yaptığı açıklamada, Instagram'ın reşit olmayan hesapları tespit ettiğinde bunları kaldırmak için önlemler aldığını söyledi. Meta, şirketin yaş gereksinimlerini karşıladıklarını kanıtlayamayan yüz binlerce hesabı düzenli olarak kaldırdığını söyledi. 2021 yılında Meta yeni bir sosyal uygulama planlamaya başladı. Bu uygulama özellikle çocuklara yönelik olacak ve Instagram Kids adını taşıyacaktı. Bunun üzerine 44 başsavcı mayıs ayında Zuckerberg'i "bu planlardan vazgeçmeye" çağıran bir mektup yazdı. Mektupta "Facebook, platformlarında çocukların refahını koruma konusunda tarihsel olarak başarısız olmuştur" denildi. Meta daha sonra Instagram Kids uygulaması planlarını durdurdu.

45 çalışan için fon talebi

Tennessee'deki davada delil olarak sunulan Zuckerberg'e gönderilen bir başka e-postaya göre, ağustos ayına gelindiğinde, kullanıcıların refahını korumaya yönelik şirket çabaları Meta için "giderek daha acil" hale gelmişti. Şu anda Meta'nın küresel ilişkiler başkanı olan Nick Clegg, patronunu şirketin gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkisi konusunda düzenleyici kurumlardan gelen ve "eyalet savcılarının olası yasal işlemleri" de dahil olmak üzere artan endişeler konusunda uyardı. Meta'nın gençlerin refahına yönelik çabalarını "yetersiz personel ve parçalanmış" olarak tanımlayan Clegg, 20'si mühendis olmak üzere 45 çalışan için fon talebinde bulundu. Tennessee mahkeme dosyalarına göre, Kasım 2021'de daha fazla personel talebine Zuckerberg'den yanıt alamayan Clegg, küçültülmüş bir teklif içeren bir takip e-postası gönderdi. Hiçbiri mühendis olmayan 32 çalışan istedi. Tennessee'deki davada dosyalanan bir şirket içi e-postaya göre, finans yöneticisi Li, birkaç gün sonra Zuckerberg'e danışacağını söyleyerek yanıt verdi ve finansmanın olası olmadığını öne sürdü. Meta, talebin kabul edilip edilmediğine ilişkin bir soruya yanıt vermedi.

Reklamlar 'rahatsız edici' içeriklerle yan yanaydı

New Mexico'daki şikayete göre, geçtiğimiz sonbaharda Tinder ve OKCupid gibi arkadaşlık uygulamalarının sahibi olan Match Group, şirketin Meta'nın platformlarına yerleştirdiği reklamların, bazıları çocukların da dahil olduğu "son derece rahatsız edici" şiddet ve cinsellik içeren içeriklerle yan yana yayınlandığını tespit etti. Şikayete göre Meta, Match tarafından işaretlenen bazı gönderileri kaldırdı. Meta'nın yanıtından memnun olmayan Match Group CEO'su Bernard Kim, Zuckerberg'e e-posta yoluyla ulaşarak bir uyarıda bulundu ve şirketinin "göz yumamayacağını" söyledi. Şikayete göre Zuckerberg Kim'e yanıt vermedi. Meta, şirketin çocuk istismarıyla mücadele etmek için yıllarca teknoloji geliştirdiğini söyledi. Geçtiğimiz ay bir yargıç Meta'nın New Mexico'daki davayı reddetme talebini reddetti. Ancak mahkeme, davalı olarak gösterilen Zuckerberg'in davadan çekilmesi talebini kabul etti.

©️ 2024 The New York Times Company