08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.07.2024 16:51 | Son Güncelleme: 15.07.2024 16:57

NYT fitness uzmanlarına sordu: Bilek ağırlıkları kolları şekillendirir mi?

Giyilebilir ağırlıklar son zamanlarda TikTok'ta moda haline geldi. NYT, 1980'lerdeki popülerliğini yeniden kazanan bilek ağırlıklarının sağlığa olan etkilerini fitness uzmanlarına sordu
NYT fitness uzmanlarına sordu: Bilek ağırlıkları kolları şekillendirir mi?

Danielle Friedman / New York Times

Bir zamanlar fitness tarihinin derinliklerine gömülmüş gibi görünen bilek ağırlıkları sosyal medya sayesinde yeniden dirildi. 1 ila 3 kiloluk bilek ağırlıkları ilk olarak 1980'lerdeki fitness modası sırasında popülerlik kazandı. Sporcular, kumaştan yapılmış ve kumla doldurulmuş ağırlıkları takıyordu. Ancak 2000'li yılların başlarında bacak ısıtıcıları tercih edilmeye başlandı. Teri emmeleri ve zamanla kokmaları da durumu daha da kötüleştirdi.

Bilek ağırlıklarının şu anki yükselişleri Bala gibi markalar tarafından teşvik edildi: Silikon kaplı çelikten yapılan bu bileklikler, TikTok ve Instagram için tasarlanmış sessiz renklere sahip. Birçok fitness markası gibi, Bala'nın işleri de pandemi sırasında artış gösterdi. Şirketin kurucuları bileklikleri Şubat 2020'de Shark Tank'ın bir bölümünde tanıttı. Bala'nın kurucu ortağı Natalie Holloway, birkaç hafta sonra karantinaya girildiğini ve aniden herkesin tuvalet kağıdına ve egzersiz ekipmanlarına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Daha akıllı hale geldiler

Çok geçmeden, benzer estetik ve silikon tasarıma sahip diğer versiyonlar Amazon ve perakende mağaza raflarında yerini aldı. Son yıllarda, fitness uzmanları ve sosyal medya fenomenleri bilek ağırlıklarının faydalarını anlatıyor. Bala'nın yanı sıra, Nike'ın ter tutmayan seçenekleri ve egzersiz devi Tracy Anderson'ın deri bileklikleri de dahil olmak üzere çeşitli başka stiller de mevcut. Bir egzersiz girişimcisi olan Katie Austin 1990'larda video yıldızı annesi Denise Austin'in kendi markası olan pembe bilek ağırlıklarıyla egzersiz yapmasını izleyerek büyüdü. Bugün bileklik takarak ders veren genç Austin "İşlevsel olarak daha moda ve daha akıllı hale geldiler" dedi. Harika bir evde spor aleti olduğu fikri hâlâ geçerli. Bilek ağırlıkları bazı gerçek sağlık ve fitness faydaları sunabilir, ancak viral TikTok videolarının önerdiği şekilde değil.

Kasları 'sıkılaştırma' efsanesi

Fitness uzmanları genellikle bilek ağırlıklarının kol kaslarınızı "sıkılaştırdığını" iddia ederler. Temel olarak, kollarınızın daha sıkı ve dolgun görünmesini sağlarlar. Ancak uzmanlar, belirli vücut bölgelerini hedef alan egzersizler yaparak daha sıkı görünmelerini sağlamanın yanı sıra tüm şekillendirme kavramının bir efsane olduğunu söylüyor. New York'ta kişisel antrenörlük yapan Miriam Fried, "Kaslar büyüyebilir ya da küçülebilir ama kasları gerçekten şekillendiremezsiniz. En fazla, kas yapabilir ve sonra belki biraz yağ kaybedebilirsiniz, böylece kas daha görünür olur" dedi. Fried, sadece yürürken bilek ağırlıkları takmanın büyük olasılıkla önemli bir kas kütlesi oluşturmayacağını söyledi.

Bilek ağırlıkları ile nasıl güçlenebilirsiniz?

Uzmanlar, uzun süre bilek ağırlıkları takmanın kas dayanıklılığınızı artırabileceğini, bunun da atletik performansınızı artırabileceğini ve günlük aktiviteleri daha rahat hale getirebileceğini söyledi. Market poşetlerini birkaç dakikadan fazla taşıdıysanız (özellikle de onları omuzlarınız yerine ellerinizde tutuyorsanız) ne kadar ağır gelmeye başladıklarını bilirsiniz. Egzersiz fizyoloğu ve güç koçu olan Kelyssa Hall, bilek ağırlıklarının da benzer şekilde çalıştığını söyleyerek "Ağırlık kolun ne kadar aşağısındaysa, o kadar ağır hissedilecektir" dedi. Uzmanlar, kemiklerinize binen ekstra yükün kemik yoğunluğunuzu da artırabileceğini söyledi. Ancak eklemlerinizi aşırı zorlamamak için bilek ağırlıklarını 1 ila 3 kilo ile sınırlandırmanız tavsiye ediliyor. Eklemleriniz konusunda endişeleriniz varsa, bilek ağırlığı yerine ağırlık kemerlerini düşünebilirsiniz. Hall, "Ekstremiteler ve ekstremiteleri destekleyen eklemler üzerindeki gerilimi azaltırlar, ancak vücut ağırlığı yükünü artırırlar" dedi.

Bilek ağırlıkları kardiyo sağlığınızı iyileştirebilir

Fizyoterapist Kelly Picciurro, yürürken, aerobik egzersiz sırasında (eliptik makine ya da merdiven tırmanma aleti kullanmak gibi) ya da günlük rutininize devam ederken bile ağırlık takmanın kalp sağlığınızı mütevazı bir şekilde iyileştirebileceğini söyledi. (Picciurro ve diğer uzmanlar, eklemlerinizi aşırı zorlamamak için koşarken bilek ağırlıkları takmamanızı tavsiye ediyor). Picciurro "Kalp atış hızınızı artıran bir aktivite yaptığınızda ve fazladan ağırlık eklediğinizde, bu kalp atış hızınızı artırmaya yardımcı olacaktır" dedi.
Sonuç olarak, kardiyovasküler sisteminiz daha fazla çalışır, daha fazla oksijen alırsınız ve aynı aktiviteyi ağırlık olmadan yaptığınızdan daha fazla enerji harcarsınız. Kardiyodan daha fazla yararlanmak istiyorsanız ağırlıklı yelek ya da sırt çantası takın.

Doğru formu korumak önemli

Tüm egzersizlerde olduğu gibi, bilek ağırlıklarını kullanırken de doğru formu korumak çok önemlidir. Picciurro, boyun ve sırt ağrılarını önlemek için duruşunuza özellikle dikkat etmenizi öneriyor. Omuzlarınızı aşağıda ve geride tutmanız ve core bölgenizi çalıştırmanız, sakatlanma riskini en aza indirirken en fazla faydayı elde etmenize yardımcı olacaktır. Bilek ağırlıkları, bazı fenomenlerin anlattığı gibi çabuk forma sokan mucize aletler değildir. Ancak akıllıca kullanıldığında yine de etkili bir sağlık ve fitness aracı olabilirler.

©️ 2024 The New York Times Company