26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.01.2023 17:04 | Son Güncelleme: 17.01.2023 21:22

Fitness salonlarındaki yeni trend: Forma girmek için kendinize elektrik verir miydiniz?

Fitness dünyası her zaman değişime açık bir yer. Fakat bu sefer ki değişimi herkes sevmeyebilir. ABD'deki butik fitness salonlarında vücuda elektrik vermek yeni trendler arasına girdi
Fitness salonlarındaki yeni trend: Forma girmek için kendinize elektrik verir miydiniz?

Butik fitness’lardaki en son trend’lerden biri kaslara elektrik vermek. Tüm vücuda uygulanan elektriksel kas stimülasyonu veya EMS olarak adlandırılan bu tekniğin uygulanması için kullanıcıların bir makineye bağlanan elektrotlu bir kıyafet giymesi gerekiyor. Giysi, kaslar zorlanırken her egzersizi daha zor hale getiren elektrik uyarıları gönderiyor.  

Bu uygulamanın kas kütlesi ve güç kazanmak için etkili bir yol olduğu söyleniyor. 20 dakikalık bir tüm vücut şoku seansının iki buçuk saatlik geleneksel kuvvet antrenmanıyla aynı faydaları sağladığı iddia ediliyor. ABD'de bu egzersizler yaklaşık 400 fitness salonu, spa ve diğer kuruluşlar tarafından uygulanıyor. Kullanıcıların evde kendilerinin yapması için de kriterler çoğalıyor.

Riskleri de var

Ancak bilim insanları, tüm vücut EMS'nin bir Marvel kahramanının fiziğine giden kestirme bir yol olmadığını söylüyor. Uzmanlar ekipmanın tehlikeli olabileceği, kas hasarı veya yanıklar gibi riskler taşıdığı konusunda uyarıda bulundu. Tüm vücut EMS, araştırmacıların giderek daha fazla ilgisini çekiyor. Bazı doktorlar obezlerde enflamasyonu ve yaşlılarda kırılganlığı azaltıp azaltamayacağını araştırıyor. 

Kasım ayında Amerikan Kalp Derneği konferansında sunulan küçük bir çalışma, tüm vücut EMS'sinin kalbe fayda sağlayabileceğini öne sürdü. Ortaya çıkarılan bazı bulgulara göre, haftada 20 dakika elektrik stimülasyonu kullanarak squat, lunge ve biceps curls yapan 24 genç, bel ve kalça ölçümlerinde, kolesterol seviyelerinde ve diğer kalp sağlığı göstergelerinde, aynı egzersizleri stimülasyon olmadan yapan ikinci bir gruba göre daha fazla iyileşme kaydetti.

Evde kullanım için çalışmalar başladı

Spor bilimciler ve girişimciler yaklaşık 20 yıl önce fitness için tüm vücut EMS geliştirmeye başladı. Şirketler evde kullanım için cihazlar satmaya başladılar, ancak tüm vücut EMS eğitiminin çoğu masörlerin ofisleri ve kaplıcalar gibi denetimli ortamlarda veya kişisel bir eğitmen gözetiminde uygulanıyor. 

Eğitmen olan Joan Busby, müşterilerine 20 dakika boyunca squat, lunge ve biceps curl hareketleri yaptırırken her dört saniyede bir elektriğin ayarlamasını yapıyor. Makinenin üzerindeki ışıklar, elektriğin başlamak üzere olduğunu ve ne zaman açık olduğunu müşterilere gösteriyor. Busby, egzersizler sırasında elektrik akımının yoğunluğunu ayarlarken müşterileriyle iletişim halinde olduğunu ve onlardan elektriğin nasıl hissettirdiğini birden 10'a kadar derecelendirmelerini istediğini söylüyor. 

Bazı insanlar için korkutucu olabilir

59 yaşındaki Tammy Wilks Kornfeld fitness rutininden kurtulmak için tüm vücut EMS'ye başladı. Kornfeld "Bunu sonsuza kadar yapabileceğinizi sanıyorsunuz ama sadece 10 ya da 15 kez yapabiliyorsunuz. Bu his rahatsız edici değil ama kaslarınızın titreştiğini hissediyorsunuz. Bazı insanlar için korkutucu olabilir" ifadelerini kullandı. Bu elektrik yönteminin sağlığı iyileştirme ve zindelik kazandırma konusu  üzerine yapılan çalışmalar oldukça karışık. Bazıları tüm vücut EMS'nin vücut kompozisyonunu iyileştirdiğini ve yağ oranını azalttığını gösterirken, diğerleri bunu göstermiyor. 

Ciddi zararları olabilir

Ekipman tehlikeli olabilir. Avrupa'da yapılan çeşitli araştırmalara göre, cihazlar en az yedi rabdomiyoliz ya da rabdo vakasıyla ilişkilendirildi. Bu, hasarlı, aşırı kullanılan kasların kana kalbe ve böbreklere zarar verebilecek maddeler salgıladığı ciddi bir tıbbi durum. FDA, sağlıklı kasların performansını artırmak için elektrikli kas stimülatörünü onayladı, ancak kilo kaybı için onaylamadı. Kurum, bazı cihazlarla ilişkili şok ve yanıkların yanı sıra kalp pilleriyle etkileşim olduğunu söyledi. Oregon Üniversitesi'nde insan fizyolojisi alanında yardımcı doçent olan Damien Callahan, "Elektrik stimülasyonu hareketsiz bir insanı atlete dönüştürmez" ifadesini kullandı.