27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.02.2024 15:41 | Son Güncelleme: 10.02.2024 15:47

NYT Harry’nin davasını yazdı: Kraliyet Ailesi için alışılmadık bir durum

Prens Harry'nin Mirror Group Gazeteleri'ne telefon korsanlığı ve yasa dışı eylemler nedeniyle açtığı davada yayın şirketinin tazminat ödemesine karar verildi. NYT, anlaşmazlıkları özel müzakerelerle çözen Kraliyet Ailesi için bu davanın alışılmadık bir durum olduğunu yazdı
NYT Harry’nin davasını yazdı: Kraliyet Ailesi için alışılmadık bir durum

Mark Landler / New York Times

Prens Harry’nin avukatı İngiliz gazetesine karşı gizlilik iddialarının çözüme kavuşturulduğunu açıkladı. Karar, yargıcın yayıncıyı prensin cep telefonunu "yaygın ve alışılmış" şekilde hacklemekten suçlu bulmasından iki ay sonra gerçekleşti. Harry’nin avukatı, Mirror Group Gazeteleri’nin en az 504 bin dolar tutarında tazminat ödemeyi kabul ettiğini açıkladı. Anlaşma, Harry'nin özel hayatına izinsiz yer veren basına karşı uzun süredir devam eden savaşına son veriyor.

Önemli zararları da ödeyecekler

Yeni gelişme, Harry'nin magazin dergilerine karşı yıllarca süren davalarda karşılaştığı yasal masrafların karşılanmasına yardımcı olabilecek, sembolik olduğu kadar finansal bir zafer. Prensin avukatı David Sherborne, Mirror Group'un dava masraflarını ödemenin yanı sıra ek "önemli" zararlar da ödeyeceğini söyledi.

Harry, Sherborne tarafından yüksek mahkeme dışında okunan bildiride, "Mirror’ın bunca yıldır gösterdiği şok edici derecede sahtekarlığı ortaya çıkardık ve kanıtladık" dedi. Duruşmaya katılmayan Harry, magazin basınının yozlaşmış uygulamalarını ifşa etme "misyonunu" sürdüreceğini söyledi.

Telefon korsanlığı ve yasa dışı davranışlar

Bu davadaki asıl mesele, The Daily Mirror ve diğer magazin yayınlarının sahibi olan Mirror Group'un, Harry ve İngiliz televizyonu da dahil olmak üzere diğer davacılar hakkında kişisel bilgileri ortaya çıkarmak için telefon korsanlığı ve oyuncular gibi diğer aldatıcı teknikler dahil olmak üzere yasa dışı davranışlarda bulunup bulunmadığıydı.

Anlaşma için kapısını açık bıraktı

Aralık ayında yargıç Timothy Fancourt, Harry'nin bilgisayar korsanlığının kurbanı olduğunu tespit ettikten sonra Prens’e yaklaşık 180.000 dolar tazminat verilmesine hükmetti. Karar, Harry'nin avukatları tarafından sunulan belgelerin sadece bir kısmı olan 15 makaleye dayandığından, kapıyı daha ileri bir anlaşmaya açık bıraktı.

Avukatlar, hukuka aykırı davranışın kanıtı olarak ilave 115 makale daha sundular ki bu durum iki pahalı davayı daha beraberinde getirebilirdi. Hukuk uzmanları, Mirror Group'un bu aşamada bir anlaşmaya vararak, bilgisayar korsanlığıyla ilgili diğer potansiyel davalarla karşı karşıya kalması nedeniyle mali sorumluluğunu sınırlamaya çalıştığını söyledi.

“Anlaşmaya vardığımız için mutluyuz”

Gazetenin sözcüsü “Yıllar önce gerçekleşen ve özür dilediğimiz olaylardan sonra işimize daha fazla netlik kazandıran bu anlaşmaya vardığımız için mutluyuz” dedi. Harry, açıklamasında önde gelen televizyoncu ve The Daily Mirror'ın eski editörü Piers Morgan'ı öne çıkardı ve Morgan'ın "neler olup bittiğini çok iyi bildiğini" söyledi.

Morgan: Umarım bunu yapmayı bırakır

Harry’e göre Morgan'ın mahkemenin kararını küçümsemesi ve o zamandan beri devam eden saldırıları, açık ve ayrıntılı bir karar almanın neden bu kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Fancourt, Morgan'ın Mirror'dayken hacklenme olayından haberdar olduğuna dair kanıt bulunduğunu söyledi. Harry ve eşi Meghan'ı sesli bir şekilde eleştiren Morgan, uzun süredir bilgisayar korsanlığına karıştığını reddediyordu. Sosyal medyada açıklama yayınlayan Morgan şunları yazdı: "Mali kazanç için Kraliyet Ailesi'nin özel hayatlarına acımasızca izinsiz girmenin tamamen kınanması gereken bir şey olduğu konusunda Prens Harry'ye tamamen katılıyorum... Ve umarım bunu yapmayı bırakır.”

Davadaki diğer taraflardan biri olan Fiona Wightman'ı temsil eden Londra merkezli Taylor Hampton firmasında medya avukatı olan Daniel Taylor şunları söyledi: "Yargıç bugün yine Mirror Group Gazetelerini bu davadaki davranışlarından dolayı ağır bir şekilde eleştirdi ve masrafların ödenmesine hükmetti.”

Kanser haberi sonrası İngiltere'ye döndü

Anlaşma, Kral III. Charles'ın 39 yaşındaki küçük oğlu Harry için endişeli, yoğun bir haftanın sonunda yapıldı. Pazartesi günü, Buckingham Sarayı'nın krala kanser teşhisi konduğunu ve halkla ilişkilerini durduracağını açıklamasından kısa bir süre sonra Harry, babasını ziyaret etmek için Los Angeles'tan Londra'ya uçtu.

İkili, kralın Londra'daki ikametgahı Clarence House'da bir saatten az bir süre görüştü ve Prens neredeyse anında ABD’ye geri döndü. Perşembe akşamı Las Vegas'ta düzenlenen NFL ödül törenine katıldı ve ödülü Pittsburgh Steelers'ın defans oyuncusu Cameron Heyward'a verdi. Neşeli konuşmasında Harry, babasının hastalığından bahsetmedi. Amerikan futbolu hakkında Amerika Birleşik Devletleri'nin "ragbiyi bizden çaldınız ve kendinize mâl ettiniz” dedi.

Harry'nin Mirror Group'a açtığı dava, magazin yayıncılarına karşı açılan çok sayıda gizlilik davasından biri. Aynı zamanda The Sun'ı yayınlayan Rupert Murdoch'un Haber Grubu Gazeteleri'ne de dava açıyor ve The Daily Mail ve The Mail on Sunday'i yayınlayan Associated Newspapers'a karşı pop yıldızı Elton John'un da dahil olduğu davanın bir parçası. Bu davalar aynı zamanda telefon korsanlığı iddialarını da içeriyordu.

Kraliyet Ailesi için alışılmadık bir durum

Geçen ay Harry, kendisi ve Meghan'ın Kraliyet Ailesi’nden ayrılıp 2020'de Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınmasının ardından güvenlik düzenlemeleriyle ilgili bir makale nedeniyle The Mail'in yayıncısına karşı açtığı karalama davasını geri çekti. Harry'nin yayıncılara karşı mahkemeye çıkma kararı, genellikle bu anlaşmazlıkları özel müzakereler veya uzlaşmalar yoluyla çözen Kraliyet Ailesi’nin bir üyesi için alışılmadık bir durumdu. Ağabeyi William, benzer miktarda bir para karşılığında News Group Gazetelerine karşı bir gizlilik iddiasını çözüme kavuşturdu.

© 2024 The New York Times Company