Adam Sella / The New York Times
Cumartesi gecesi Tel Aviv'deki merkezi askeri karargahın önünde toplanan binlerce kişi İsrail hükümetini Gazze'de tutulan 200'den fazla rehineyi kurtarmak için daha fazlasını yapmaya çağırdı. Rehinelerin ailelerinin, ebeveynlerinin, çocuklarının ve torunlarının eve dönmesini beklerken yaşadıkları acıyı anlattıkları konuşmalar arasında insanlar "Onları hemen eve getirin!" sloganları attı.
240'tan fazla rehine var
İsrail ordusuna göre Gazze Şeridi'ni kontrol eden ve 7 Ekim'de İsrail'e sürpriz bir saldırı düzenleyen Hamas da dahil olmak üzere çeşitli Filistinli grupların, Hamas'ın en az bin 400 kişinin ölümüne neden olan bir saldırıyla sınırı geçmesinin ardından alınan 240'tan fazla rehineyi tuttuğuna inanılıyor. Rehineler arasında siviller, askerler, çocuklar, yaşlılar ve sağlık sorunları olan kişiler bulunuyor. Hamas şu ana kadar dört rehineyi serbest bıraktı, İsrail güçleri de bir rehineyi kurtardı.
"Hükümet karşıtı bir protesto değil"
Geçen ay Hamas'a karşı savaş başlamadan önce on binlerce İsrailli her cumartesi akşamı Tel Aviv'de ve ülke genelinde toplanarak Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yargıda yaptığı reformu protesto ediyordu. Ancak protestoyu organize edenlerden biri olan Rebecca Brindza, bu etkinliğin hükümet karşıtı bir protesto olmadığını söyledi. Rehinelerden biri olan 18 yaşındaki Liri Albag'ın arkadaşı 23 yaşındaki Noa Weinheber, "Her aile bunu biraz farklı tanımlıyor" dedi. Nahal Oz askeri üssünde asker olan Albag 7 Ekim'de rehin alınmıştı. Weinheber, Albag ailesi için "Bu bir protesto" dedi.
Weinheber, yine de hükümetin rehineleri geri getirmek için çok çalıştığına inandığını söyledi ve "Asıl soru, bu konuda doğru yolu seçip seçmedikleri" diye ekledi. İsrail bayrağına bürünerek gelen 27 yaşındaki Maayan Matana, hükümetin kara harekatına başlamakla doğru bir seçim yaptığına inanıyor. Matana, "Kara harekâtı yapmazsak rehinelere ulaşmanın hiçbir yolu yok" dedi.
Tel Aviv'de yaşayan 62 yaşındaki Nimrod Kerrett ise daha az emin. Ona göre ateşkes ileriye dönük en doğru yol. Bu tartışmalar çoğunlukla gizli tutuluyor. Görünürde kalabalığın rehine ailelerine verdiği mesaj ortaktı. Matana, "Hepimiz onlar için buradayız. Onların gözyaşlarını ve üzüntülerini paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
© 2023 The New York Times Company