18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.03.2022 23:23 | Son Güncelleme: 16.03.2022 23:48

NYT muhabiri Ukrayna'daki savaşın son gelişmelerini aktarıyor

NYT muhabiri Ukrayna'daki savaşın son gelişmelerini aktarıyor

Shashank Bengali / The New York Times

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy bugün ABD Kongresi'ne seslenişinde Pearl Harbor ve 11 Eylül'e atıfta bulundu. Zelenskiy Kongre'ye, Rusya'yı yenmek için acil askeri yardım ricasında bulundu. Ulusunun karşı karşıya olduğu tehdidi, ABD tarafından savunulan demokratik değerlere bir saldırı olarak nitelendirdi.

Zelenskiy, Rus bombardımanının 12 katlı bir konut kulesini kısmen yıkıp düzinelerce sakinin enkazdan kaçmasından saatler sonra, Ukrayna'nın başkenti Kiev'den görüntülü olarak konuştu. Ukrayna güçleri, üç haftalık çatışma yoğunlaşırken Kiev'de ve başka yerlerde karşı taaruza geçti.

Askeri desenli bir tişört giyen Ukraynalı lider, yorgun ama kararlı görünüyordu. Rusya'nın hava saldırılarını durdurmak için ABD’ye ülkesi üzerinde uçuşa yasak bölge uygulamasına yardım etme çağrısını yineledi. Başkan Joe Biden'ın Rusya ile doğrudan bir çatışmaya girme korkusuyla bu fikri reddettiğini dikkate alan Zelenskiy, ayrıca gelişmiş hava savunma sistemleri ve savaş uçaklarının teslim edilmesi çağrısında bulundu. Rusya ekonomisine halihazırda zarar veren yaptırımların artırılması talep etti. Zelenskiy, “Rus askeri makinesi durana kadar” daha fazla eylem talep ediyor.

Konuşmasının sonunda Biden'a doğrudan ve İngilizce olarak, geçen yıl 1 milyar doların üzerinde silah içeren ABD desteği için teşekkür etti. Ancak Biden’ı daha fazlasını yapmaya da çağırdı. Ukraynalı lider, "Dünya lideri olmak, barışın lideri olmak demektir" dedi.

İşte diğer bazı önemli gelişmeler

Biden, ABD'nin Ukrayna'ya 800 milyon dolar ek askeri yardım göndereceğini söyledi. Ancak Biden, Zelenskiy'nin defalarca talep ettiği doğrudan askeri müdahaleye olumlu yanıt vermekten çok geri kaldı. 

Yetkililer, Ukrayna kuvvetlerinin Kiev ve güneydeki Herson kentinde Rus kuvvetlerine ağır kayıplar vermeyi amaçlayan bir karşı saldırı başlattığını söyledi.

Ukraynalı ve Rus temsilciler arasındaki sanal görüşmeler üst üste üçüncü gün için planlandı. Bu, Rusya işgalinin başlamasından bu yana geçen üç hafta içindeki en uzun ateşkes müzakereleri turu olacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün yaptığı açıklamada, “Uzlaşmaya varılabileceğine dair kesin bir umut" olduğunu ve masadaki konuların Ukrayna'nın NATO'ya katılmaması konusunda bir anlaşma içerdiğini söyledi.

Şehrin acil müdahale kurumu, Ukrayna’nın en büyük ikinci şehri Harkov’da savaşın başlangıcından beri en az 500 sivilin Rus bombardımanı altında öldürüldüğünü açıkladı.

NATO savunma bakanları, Rusya'nın saldırıları ittifakın kapısına yaklaştıkça doğu cephelerindeki savunmanın güçlendirilmesini görüşmek üzere bir araya geldi. Toplantı, önümüzdeki hafta yapılacak olağanüstü NATO zirvesinden önce gerçekleşti. Biden zirvede Rusya'nın işgaline nasıl yanıt verileceğini tartışacak.

©️ 2022 The New York Times Company