06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.06.2024 14:02 | Son Güncelleme: 08.06.2024 14:37

NYT Putin'in nükleer tehdidini yazdı: Rusya ile boy ölçüşemezler

Joe Biden'ın Ukrayna'ya, Rus hedeflerini ABD silahlarıyla vurma izni vermesinin ardından Putin'in nükleer silahlar konusundaki tutumu merak ediliyordu. Ülkesindeki ekonomi formunda konuşan Putin, Batı'nın Rusya'yla boy ölçüşemeyeceğini ancak bu senaryoyu ihtimal dışı bıraktığını söyledi
NYT Putin'in nükleer tehdidini yazdı: Rusya ile boy ölçüşemezler

Neil MacFarquhar / The New York Times

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin cuma günü yaptığı açıklamada, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nin birleşik cephaneliklerinin bile nükleer bir çatışmada Rusya'nınkiyle boy ölçüşemeyeceğini söyledi ancak “Umarım bu asla gerçekleşmez” dedi. Rusya'nın Ukrayna savaşındaki üstünlüğünün bu korkunç senaryoyu ihtimal dışı bıraktığını belirtti.

Dört gün süren St Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nun ana oturumu için bir araya gelen Rus seçkinler ve yabancı devlet adamlarından oluşan geniş bir dinleyici kitlesine konuşan Putin, “İstisnai bir durumda, ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik bir tehdit olması halinde, kullanılması mümkündür. Böyle bir durumun söz konusu olduğunu sanmıyorum" ifadelerini kullandı. Putin konuşurken ABD Başkanı Joe Biden, Müttefik kuvvetlerin Normandiya sahillerine hücum ederek Nazi Almanya'sını yenilgiye uğrattığı D-Day'in 80. yıldönümünü kutlamak üzere Avrupa'daydı. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının bugün de risklerin aynı derecede yüksek olduğu anlamına geldiğini söyleyen Biden, ölenlerin seslerinin Batı değerlerini savunmak için onları çağırdığını öne sürdü.

Petersburg'daki yıllık toplantıda Putin her zaman Rusya'nın iç ve dış meselelerine ilişkin uzun ve parlak bir değerlendirme sunar ve bu yıl da bir istisna olmadı. Putin, Batı'nın yaptırımlarına rağmen ülke ekonomisinin büyüdüğünü ve Moskova'nın silahlı kuvvetleri savaş alanında üstünlük sağlarken Rusya'nın da Amerikan egemenliğindeki küresel finans düzenine bir alternatif oluşturduğunu söyledi.

Eski bir Rus hükümet danışmanı olan ve şu anda Viyana merkezli bir politika araştırma kuruluşu olan Re'yi yöneten Kirill Rogov, “Putin iyimserlik satma konusunda büyük bir usta ve bu bütün bir strateji. Bugün Rusya'da iyimserlik zorunlu devlet ideolojisidir" dedi. Rogov'a göre olumlu ekonomik göstergelerin birçoğu hükümetin savunma sanayine yaptığı devasa harcamalardan kaynaklanıyor. Forumdaki yabancı katılımının yoğunluğu göz önüne alındığında, Putin genellikle tamamen yerli bir dinleyici kitlesine hitap ederken olduğundan daha ölçülü bir ton kullandı. Önde gelen bir siyaset bilimci olan moderatör Sergei Karaganov, Putin'e nükleer seçeneğin savaşı kazanmanın en iyi yolu olduğunu, Rusya'nın Batı'nın “şakağına nükleer bir tabanca” tutması gerektiğini kabul etmesi için defalarca baskı yaptı.

"Böyle bir ihtiyacımız yok"

1993 yılında Rusya, zayıflamış askeri güçlerinin ne kadar düşük ihtimalli olursa olsun bir Amerikan saldırısını caydıramayacağından korkarak Sovyetlerin nükleer silahların ilk kez kullanılmayacağı taahhüdünden vazgeçti. Putin, Rusya'nın nükleer doktrininin değişebileceğini belirtirken Karaganov'un sözlerini bir kenara itti. Ulusal egemenliği korumak için nükleer silahların son çare olarak kullanılması konusunda “Böyle bir ihtiyacımız yok. Çünkü silahlı kuvvetlerimiz sadece deneyim kazanmakla kalmıyor, etkinliklerini de arttırıyor" diye konuştu.

Putin, yakın zamanda ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'daki askeri hedeflere karşı Amerikan silahlarını kullanmasına izin vermesinin ardından bunu yapmakla suçlamasına rağmen, kılıçların çekilmesinin ters etki yarattığını öne sürdü. “Herkesten nükleer silah kullanma olasılığından boşuna söz etmemelerini rica ediyorum” dedi.

Karaganov'un, moderatörün Batı ve Ukrayna gibi güvenilmez muhataplar olarak nitelendirdiği ülkelerle bile müzakere edilmiş bir çözümün mümkün olup olmadığını sorması üzerine Putin, Josef Stalin'den alıntı yaparak bazen başka alternatif olmadığını söyledi. Putin ayrıca Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin beş yıllık görev süresinin dolması ve savaş nedeniyle yeni seçimlerin ertelenmesi nedeniyle Ukrayna hükümetinin gayrimeşru olduğu fikrini tekrarladı. Putin ayrıca herhangi bir barış anlaşmasının daha önce Minsk, Belarus ve İstanbul'da yapılan anlaşmalar doğrultusunda müzakere edilmesi gerektiğini öne sürdü. Bunların hiçbiri çatışmayı önlemeyi başaramadı.

ABD'ye Rusya eleştirisi

Zelemskiy cuma günü D-Day anma törenine katılırken, İkinci Dünya Savaşı'nda Müttefiklerin oynadığı önemli role rağmen Rusya davet edilmedi. Bazı Rus yorumcular bu duruma tepki gösterdi. Devlet televizyonunda önde gelen bir Rus propagandacı olan Olga Skabeeva, Telegram mesajlaşma uygulamasında yaptığı bir paylaşımda Biden ile alay ederek “transa geçtiğini ve ölü İkinci Dünya Savaşı gazilerinin ruhlarıyla temasa geçtiğini” söyledi.

Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'ndaki değişikliklerin Rusya'nın 2022'deki Ukrayna işgalinin ülkeyi ne kadar yalnızlaştırdığını gösterdiğine dikkat çekti. Bu durum Kremlin'i, bir zamanlar Rusya tarafından terör örgütü olarak dışlanan Afganistan'ın Taliban yöneticileri de dahil olmak üzere her türlü müttefik için çaresiz hale getirdi. Rus petrolünün başlıca alıcılarından olan Çin ve Hindistan üst düzey delegasyon göndermedi.

Rusya dışında yayınlanan bağımsız Novaya Gazeta gazetesi, etkinliklerin bir özetinde “Bir zamanlar ‘Rusya'nın Davos'u’ olarak adlandırılan ve demokratik yollarla seçilmiş başkanlar ile büyük küresel şirketlerin CEO'larının katıldığı forumun bu yılki konuk listesi belirgin bir şekilde daha savaşçı görünüyor” diye yazdı. Bu yılki forumda heyecan yaratan birkaç olaydan biri de Putin'in yetişkin kızlarının panellerde ilk kez yer alması oldu.

İki kadın farklı soyadları kullanıyor ve Başkan, 39 yaşındaki Maria Vorontsova ve 37 yaşındaki Katerina Tikhonova'nın kendi kızları olduğunu, her ikisi de kamu kurumlarında önemli görevler üstlenmiş olsalar bile, defalarca kamuoyu önünde hiç belirtmedi. İlk kez yıllar önce uluslararası akrobatik rock 'n' roll dans yarışmalarıyla kamuoyunun dikkatini çeken Tikhonova, perşembe günü bir panelde Putin'in uzun zamandır gözde projesi olan Rus ürünlerini ithal ürünlerle ikame etme çabası hakkında uzaktan konuştu. Kız kardeşi Vorontsova ise cuma günü biyoteknolojide inovasyonun kullanımını ele aldı. Etkinlikler de ikisinin de Putin'in çocuğu olarak belirtilmedi.

© 2024 The New York Times Company