16 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.10.2024 09:16 | Son Güncelleme: 16.10.2024 09:18

NYT sıraladı: Nobel alamayanların beklediği 9 önemli ödül

Nobel Vakfı sadece üç bilim dalında ödül veriyor. Farklı alanlardaki bilim insanlarını onurlandırmak için başka ödüller de oluşturuldu. NYT, hiçbir zaman Nobel kazanamayacak olan bilim insanları ve matematikçilerin beklediği 9 ödülü listeledi
Fotoğraf: Hiroko Masuike/The New York Times
Fotoğraf: Hiroko Masuike/The New York Times

Katrina Miller, Teddy Rosenbluth / New York Times

Her ekim ayında bilim insanları fizik, kimya ve tıp alanlarındaki Nobel Ödülleri'nin açıklanmasını heyecanla bekler. Ancak bu alanların dışında kalan pek çok araştırmacı, bilimin en prestijli ödülü olan Nobel'e layık görülmenin getirdiği uluslararası takdir fırsatını kaçırabilir. Pek çok kişi Nobel kategorilerinin genişletilmesini savunuyor, özellikle de ödüllerin verilmeye başlandığı 1900 yılından bu yana bilimin giderek daha disiplinlerarası bir hal alması nedeniyle. Ancak bu henüz gerçekleşmedi. Bu arada, dışlanan alanları onurlandırmak için ödüller ortaya çıktı. Aşağıda, hiçbir zaman Nobel kazanamayacak bilim insanları ve matematikçilerin dört gözle bekledikleri dokuz ödül yer alıyor.

Abel Matematik Ödülü

2002 yılında kurulan Abel Ödülü, alanında “öncü bilimsel başarılara” sahip bir matematikçiye her yıl 7,5 milyon Norveç kronu, yani yaklaşık 700.000 dolar ödül veriyor. Ödül, Norveçli matematikçi Niels Henrik Abel'in adını taşıyor. Mart ayında Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi bu yılın Abel ödülünü, doğadaki rastlantısallığı anlamaya yönelik çalışmaları nedeniyle Fransa'daki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Michel Talagrand'a verdi. Abel Ödülünü bugüne kadar sadece bir kadın kazandı: Teksas Üniversitesi matematikçilerinden Karen Uhlenbeck, geometrik analiz alanındaki çalışmalarıyla 2019 yılında ödüle layık görüldü. Matematik alanındaki bir diğer prestijli ödül ise her dört yılda bir verilen Fields Madalyası. Ancak Abel Ödülü ve Nobel'in aksine, bu onur yalnızca 40 yaşın altındaki matematikçilere veriliyor.

Milenyum Teknoloji Ödülü

Finlandiya Teknoloji Akademisi, her iki yılda bir, daha sürdürülebilir ve gelişmiş bir yaşam kalitesini destekleyen yenilikler için Milenyum Teknoloji Ödülü'nün kazananını açıklıyor. İlk kez 2004 yılında verilen ödül, düşük maliyetli güneş pillerinden yeni nesil DNA dizilimine kadar çeşitli buluşları ödüllendirmek üzere 1 milyon euro (1.1 milyon dolar) veriyor. Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi'nde mühendis olan Bantval Jayant Baliga, rüzgar ve güneş enerjisi tesislerinde, ev aletlerinde ve elektrikli arabalarda yaygın olarak kullanılan yarı iletken bir cihaz olan yalıtılmış kapı bipolar transistörü icat ettiği için 2024 yılında ödüle layık görüldü. Akademi, bu cihazın yenilenebilir enerji kullanımını daha verimli ve kârlı hale getirdiğini belirtti. Forbes Dergisi 2016 yılında Baliga'yı “dünyanın en büyük negatif karbon ayak izine sahip adamı” olarak tanımladı.

Bilgisayar Bilimleri için Turing Ödülü

Association for Computing Machinery, bu 1 milyon dolarlık ödülü, kimilerince modern bilgisayar biliminin babası olarak kabul edilen İngiliz matematikçi Alan Turing'in onuruna verdi. Ödül, 1966 yılından bu yana kriptografi ve yapay zeka da dahil olmak üzere bilgisayar bilimine katkılarından dolayı her yıl veriliyor. Ödül 2014 yılından bu yana Google tarafından destekleniyor. New Jersey'deki Institute for Advanced Study'de bilgisayar bilimcisi olan Avi Wigderson, son olarak bilgisayarda rastgeleliğin rolünü tanımladığı için Turing Ödülü'nü kazandı. Wigderson ayrıca, kripto para teknolojisinde kullanılan matematiksel bir kanıt da dahil olmak üzere, bilgi işlem algoritmalarının hızı ve verimliliğindeki gelişmelerden dolayı 2021 yılında Abel Ödülü'nü kazandı.

Draper Mühendislik Ödülü

Draper Ödülü, buluşları yaşam kalitesini önemli ölçüde artıran herhangi bir disiplinden bir mühendisi onurlandırıyor. Ödül 1989 yılından bu yana Ulusal Mühendislik Akademisi tarafından iki yılda bir veriliyor. Nakit 500,000 $ tutarındaki ödül, Amerikalı mühendis Charles Stark Draper'ın adını taşıyor. Draper, Apollo ay görevleri de dahil olmak üzere uçakların, denizaltıların ve uzay araçlarının harici bir referans olmadan konumlarını ve hızlarını belirleyebilmelerini sağlayan bir navigasyon tekniği icat etti. Draper Ödülü tarafından tanınan başarılar arasında turbojet motoru, iletişim uyduları, internet, GPS ve şarj edilebilir lityum-iyon pillerin icadı yer alıyor. 2024 yılında, Almanya'daki Max Planck Mikro Yapı Fiziği Enstitüsü'nden fizikçi Stuart Parkin, büyük miktarda dijital verinin bulutta depolanmasına olanak tanıyan “spintronik” veya spin elektronik cihazları geliştirdiği için kazandı. Parkin 2014 yılında da Milenyum Teknoloji Ödülü'nü kazanmıştı.

Tyler Çevresel Başarı Ödülü

Genellikle “çevre için Nobel Ödülü” olarak adlandırılan Tyler Ödülü, doğal dünyayı “korumak ve geliştirmek” için çalışan bilim insanlarını, ekolojistleri, ekonomistleri, politika yapıcıları veya kuruluşları ödüllendiriyor. Her yıl verilen ve 250.000 dolar para ödülü içeren uluslararası ödül, 1973 yılında Farmers Insurance Group'un kurucularından John Tyler ve Alice Tyler tarafından kuruldu. Kanada'daki British Columbia Üniversitesi'nde okyanus balıkçılığı uzmanları olan Daniel Pauly ve Rashid Sumaila, açık denizlerde aşırı avlanmanın ekolojik ve ekonomik zararları üzerine yaptıkları araştırmalarla 2023 yılında en son Tyler Ödülü'ne layık görüldü.

Vetlesen Jeoloji Ödülü

Vetlesen Ödülü, 1959 yılında Nobel Ödülü tarafından göz ardı edilen yer bilimi araştırmacılarını onurlandırmak amacıyla oluşturuldu. Adını gemicilik patronu ve hayırsever Georg Unger Vetlesen'den alan ödül yaklaşık her üç yılda bir veriliyor. Kazananlar 250,000 dolar ile ödüllendiriliyor. Geçmişte ödül alanlar, dinozorların 65 milyon yıl önce bir meteor tarafından yok edildiğine dair kanıt buldukları, levha tektoniği teorisini geliştirdikleri ve ölümcül yanardağların ne zaman patlayabileceğini belirleme yöntemlerini geliştirdikleri için ödüllendirildiler. Minnesota Üniversitesi'nden David Kohlstedt, Dünya'nın mantosunun sıcaklık, basınç ve kimyasal koşullarını bir laboratuvarda yeniden yaratan araştırmasıyla 2023'te en son ödülün sahibi oldu. Bu, gezegenin temel mekaniği hakkında önemli keşiflere yol açtı.

Wolf Bilim ve Sanat Ödülleri

Wolf Vakfı her yıl fizik, tıp, matematik, kimya veya tarım alanlarında çığır açan araştırmalara dört ödül veriyor. Bir ödül de bir sanatçıya veriliyor. (2018'de Paul McCartney bu ödülün sahibiydi.) Her ödül 100.000 dolarlık bir ödülü de kapsıyor. Genellikle Nobel kazanmanın bir öncülü olarak kabul edilen Wolf Ödülü, Nobel disiplinlerinin ötesinde çalışan bilim insanlarının da tanınmasını sağlıyor. Bu yaz onurlandırılan bilim insanları, mahsul veriminin artırılması, görme yetisini geri kazandıran gen terapisi ve matematiksel kriptografi gibi çok çeşitli konularda çalıştılar.

Kyoto Ödülleri

Kyoto Ödülü 1984 yılında Japon sanayici Kazuo Inamori tarafından geleneksel olarak Nobel Ödülü kapsamına girmeyen alanlardaki başarıları ödüllendirmek amacıyla kuruldu. Ödülün üç kategorisi vardır: ileri teknoloji, temel bilimler ve sanat ve felsefe. Inamori Vakfı her yıl her kategoriden bir kişiye 100 milyon yen ya da yaklaşık 670.000 dolar ödül veriyor. 2024 Kyoto Ödülü'nün kazananları Haziran ayında açıklandı. Imperial College London'da fizikçi olan John Pendry, doğada gözlemlenmeyen elektromanyetik özelliklere sahip materyallerin incelenmesi için ileri teknoloji ödülünü aldı. Temel bilimler kategorisinde ise Harvard Üniversitesi'nden jeolog Paul F. Hoffman, Dünya'nın ilk koşullarının doğanın bugünkü biyolojik çeşitliliğine nasıl zemin hazırladığına ilişkin çalışmasıyla ödüle layık görüldü.

Olağandışı Başarılar için Ig Nobel Ödülü

Ig Nobel Ödülü, “ignoble” yani “onursuz” kelimesinden esinlenerek 1991 yılında Annals of Improbable Research dergisinin editörü Marc Abrahams tarafından kurulmuş hicivli ama hala heyecanla beklenen bir ödüldür. Ödül, “insanları önce güldüren, sonra düşündüren” hakemli araştırmaları öne çıkarıyor. Ödülü alanlara pratikte değersiz 10 trilyon Zimbabve doları banknotu ve kağıt bir kupa veriliyor. Bu yılın kazanan araştırmaları arasında birçok memelinin anüslerinden nefes alabildiğini ortaya koyan bir makale ile kuzey ve güney yarımkürelerdeki saç kıvrımlarının nasıl farklılık gösterdiğini analiz eden bir çalışma yer alıyor. Stockholm'deki Nobel Ödül töreninin resmiyetinden farklı olarak Ig Nobel Ödülleri, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde kağıtuçak fırlatma, operatik şarkı söyleme ve 24 saniyelik konuşmalar içeren temalı bir etkinlikte takdim ediliyor. Geçmişte Nobel ödülü almış kişiler (gerçek Nobel Ödülü'nü kazanmış olanlar) her Ig Nobel etkinliğinde ödüllerini sundular.

© 2024 The New York Times Company