26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.09.2022 21:52 | Son Güncelleme: 13.09.2022 22:21

NYT Twitter’ın yeni özelliğini yazdı: Elveda yazım hataları!

Twitter, kurulmasından bu yana tüm kullanıcıların ısrarla istediği düzenleme butonu özelliği üzerinde çalıştığını açıkladı. Kullanıcılara 30 dakika içinde tweet düzenleme şansı tanıyacak özelliğin yayınlanma tarihi henüz belli değil. New York Times, merakla beklenen özelliğin detaylarını yazdı
NYT Twitter’ın yeni özelliğini yazdı: Elveda yazım hataları!

Kate Conger / The New York Times

Yazım ve dilbilgisi hataları gidiyor! Şişman parmaklar yüzünden otomatik olarak düzeltilen yanlışları bırakın! Sonunda düzenleme butonu Twitter’a geliyor. 

237 milyondan fazla kullanıcısının sayısız ricasından sonra artık bazı kullanıcılar sosyal medya platformundaki bir butona tıklayarak bir tweet'i paylaştıktan sonra düzenleyebilecekler. Bu özellik istenmeye başlanalı sadece 15 yıl, dokuz ay, 22 gün oldu. 

Twitter 2006'da kurulduğundan beri, onu kullanmanın temelleri hep basit oldu: Tweet yaz, paylaş ve sonuçlarıyla uğraş. Twitter akışında geri alma diye bir şey yoktu. Twitter belki de 2017’de karakter sınırını 140’tan 280 çıkarmasından bu yana en büyük değişikliği düzenleme butonu ekleyerek yapıyor. 

Elon Musk bile bekliyor

Platforumda tweetlerin düzeltilememesi, onu çevirimiçi kavgalar ve çekişmeler için bir hedef haline getirdi. İnsanlar genellikle kelime seçimlerinden pişmanlık duyuyorlar veya bir tweet attıktan hemen sonra bir yazım yanlışı fark ediyorlar.

Twitter, niş bir hizmetten küresel bir platforma dönüştükçe, daha fazla kullanıcı düzenleme özelliğini talep etmeye başladı. Bu konuda şikayet ettiler. Hatta yalvardılar. Öfkelendiler. Bazıları tweetlerinde yazım hataları yaptı ve yazım hatalarını düzeltmek için bir düzenleme butonu istedi.

Twitter'ı satın almak için 44 milyar dolarlık bir anlaşmaya sadık kalıp kalmama konusunda bir savaşta kilitlenen milyarder Elon Musk bile bir edit özelliğini istiyor.

Twitter pes etmedi.

Neden şimdiye kadar yapılmadı?

Şirket, hataları görünür bırakmanın asil bir yanı olduğunu savundu. Platform ayrıca bunun bazı sakıncaları olduğunu öne sürüyordu. Örneğin kötü bir kullanıcı geniş çapta paylaşıldıktan sonra iyi niyetli bir tweet’i yanıltıcı bir içerikle değiştirebilir. Ya da bir gönderiyi retweet eden biri tweet’teki değişikliği kaçırarak artık aynı fikirde olmadıklarını görmeyebilir. Ancak daha yakın bir zamanda Twitter, platformu büyütmeye çalışırken bir düzenleme butonunu yeniden düşünmeye başladı.

2020'de Twitter, kullanıcıların gönderilerinin 24 saat sonra silindiği Fleets özelliğini kullanıma sundu. Ancak bu özellik pek fazla tutmadı. Geçtiğimiz haftalarda şirket, insanların 150 takipçiden oluşan daha küçük bir alt gruba tweet göndermesine olanak tanıyan bir özellik olan Circles'ı tanıttı. Belki insanların hatalarını düzeltmelerine izin vermek onların sahne korkularını da azaltabilir.

Güvenlik önlemleri

Twitter’dan yapılan açıklamada, “Düzenleme butonu ile tweetlemenin daha az stresli olabileceğini umuyoruz. Konuşmalara sizin için daha anlamlı olacak şekilde katılabilmelisiniz” denildi. Düzenleme butonu ilk olarak testler için Twitter çalışanları ardından da abonelik hizmeti Twitter Blue kullanıcıları için aktif olacak. Şirket ne zaman olduğunu belirtmese de tüm kullanıcılara bu seçeneği sunmayı planlıyor.

Düzenleme butonunun dezenformasyon yayan kullancılar arasında kullanılmasını önlemek için Twitter güvenlik önlemleri de alacak. Kullanıcıların orijinal tweet'leri yayınlandıktan sonra sadece 30 dakika içinde değişiklik yapmalarına izin verilecek. Düzenleme yapılan tweet’lerde bunu belirten etiketler olacak. Bu etikete tıklanarak düzenlemelerin geçmişi görülebilecek. 

Yani sinir bozucu yazım hatalarının çoğu gitmiş olacak. Daha az yaygın ve daha az utanç verici olacaklar.

© 2022 The New York Times Company