22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.07.2024 09:18 | Son Güncelleme: 09.07.2024 09:19

NYT, Y ve Z kuşağının yeni hobisini yazdı: Eski araba satın almak

Koleksiyoncular gençliklerinde sevdikleri ancak alamadıkları arabaları toplama eğilimindeydi. Ancak Y ve Z kuşağı şimdi tam tersini yapıyor. NYT, yeni jenerasyonun büyükanne ve büyükbabalarının kullandığı eski araçları satın almaya başladığını yazdı
36 yaşındaki Tabetha Kanter, 1928 model Packard cabrio coupe aracıyla (Kelly Burgess/The New York Times)
36 yaşındaki Tabetha Kanter, 1928 model Packard cabrio coupe aracıyla (Kelly Burgess/The New York Times)

Rob Sass / New York Times

Bir tanıdığının tavsiyesi üzerine harekete geçen Cameron Luther, California’daki bir garajda karamel sarısı 1966 model bir Porsche buldu. Tozluydu ve tekerlekleri çıkarılmış halde kriko sehpasının üzerinde duruyordu. Belli ki uzun zamandır çalışmamıştı. Sahibi, şu anda 94 yaşında olan emekli bir pilottu. Restore edilmemiş ama güzel bir şekilde korunmuş olan bu araba tam da Luther'in her zaman istediği türden bir arabaydı. Ancak sahibi satmaya pek hevesli değildi. Luther arabayı çalıştırıp son bir kez binebilirse ona satabileceğini söyledi. 

Luther sonraki iki ayını Porsche'yi tamir etmek için Santa Monica'daki işinden beş saat uzaklıktaki Monterey'e gidip gelerek geçirdi. Sözüne sadık kalan emekli pilot anlaşmayı tamamladı ve geçen yılın sonlarında, 23 yaşındaki Luther 1966 model Porsche 911'in sahibi oldu. 

Genelde koleksiyoncular gençlik zamanlarındaki istedikleri ama alamadıkları arabalara ilgi duyarlar. "Hızlı ve Öfkeli" filmlerindeki arabalar, Forza ve Gran Turismo gibi video oyunları birçok genç araba meraklısına hitap ediyor. Ancak Y ve Z kuşağından otomobil koleksiyoncuları kendi nostaljilerini bir kenara bırakıp ebeveynlerinin, büyükanne ve büyükbabalarının otomobillerini hedefliyor. Araçların doğasında var olan sadelik, kalite ve çekiciliğe atıfta bulunan bu koleksiyoncular, bu araçları yolda tutacak ve günlük olarak kullanacak beceriler ediniyorlar.

 En yeni aracı 73'lü

Maryland'de sağlık sektöründe çalışan 40 yaşındaki Kyle Blake, antika otomobillerin arka koltuğunda büyüdüğünü, büyükbabasıyla turlara çıktığını ve eski arabalarla oynadığını söyledi. Ancak eski model araçlara duyduğu hayranlık büyükbabasının döneminden bile öncesine dayanıyor. Blake'in garajı neredeyse yüzyıllık kullanılmış araba galerisini andırıyor. Kendisine ait 1910 model bir Hupmobile, 1914 model bir Buick, 1920 model bir Dodge Brothers, 1927 model bir Ford Model TT pikap, iki Ford Model A ve 1932 model bir Dodge Brothers var. ‘Yeni’ arabaları ise 1973 model bir Mercedes-Benz 450SE ve 1973 model bir MGB.

Ford pikabı 2015 yılında satın aldığında 45 yıldır çalışmıyordu ama arkadaşlarıyla bir saat içinde çalıştırabileceğine dair iddiaya girdi. Ancak bir buçuk saat sürdü. Blake “Gelişmekte olan bir teknolojiye yönelik tüm farklı yaklaşımlar beni büyülüyor. Pedal işlevleri ve vites düzenleri henüz standartlaştırılmamıştı ve üreticiler bir standart üzerinde anlaşmaya varmadan önce bu konuda çok farklı girişimler oldu. Rüzgâr, titreşimler ve benim 1920 model Dodge Brothers'ım söz konusu olduğunda ahşap tekerlek tellerinin ve gövdesinin gıcırtısını da içeren sürüş heyecanı, 50 mil/saatten daha düşük bir hızda size bir nostalji hissi veriyor” dedi. Blake 1973'ün otomobiller için çok önemli bir yıl olduğunu söyledi ve ekledi: 1973'ten sonra emisyon kontrolleri çok karmaşık hale geldi ve arabalar üzerinde çalışmak çok daha zor oldu. Savaş öncesi arabaların sadeliğini tercih ederim.

Diğer gençleri de çekiyor

Blake diğer gençleri de eski araba hobisine çekmek için elinden geleni yapıyor. 2015 yılında, kurucusu olduğu Amerika Antika Otomobil Kulübü'nün 45 yaş altı bölümü tarafından yaklaşık 30 kişiyle birlikte erken dönem kıtalararası yol olan Lincoln Otoyolu'nda bir tur düzenledi. 

Vermont’ta otel işleten 36 yaşındaki Tabetha Kanter, eski model otomobillere olan ilgisini Colorado kırsalında büyürken ebeveynlerinden ve büyükanne ile büyükbabasından edinmiş. Kanter'in 1973 model bir Mini Cooper S'i ve bir 1928 Packard üstü açık coupe'si var. Kanter, “1980'lerin ve 1990'ların otomobillerini, otomobillerin çok fazla teknolojiye sahip olduğu ve sürücünün giderek daha fazla denklemin dışına itildiği dönemin başlangıcı olarak görüyorum. Eski arabaların analog sürüş deneyimi harika, eski tip çift katlı lastiklerin yol üzerindeki hissinden, vites değiştirmeye kadar her şey benzersiz” dedi.

Tabetha Kanter, 1928 model Packard cabrio coupe aracıyla (Kelly Burgess/The New York Times)

Kanter, Mini Cooper'ı San Diego'da görmeden satın aldığını ve daha sonra Colorado'ya geri götürdüğünü söyledi; çoğunlukla arka yollarda yaklaşık 1700 kilometrelik bir yolculuk, yaklaşık 700 kilo ağırlığında ve 25 santimlik küçücük tekerlekler üzerinde giden 50 yıllık bir araba için etkileyici bir başarı. 

'Modern trafiğe ayak uyduracak kadar güçlü'

Kanter ve Blake gibi, klasik otomobil müzayede evi Gooding & Co. için otomobil uzmanı olan Luther de klasik Porsche'sini turlar, ralliler, ayak işleri ve zevk sürüşleri için modern bir otomobil gibi kullanıyor. Luther “Bugünün standartlarına göre çok hızlı olmasa da, modern trafiğe ayak uyduracak kadar güçlü, frenleri güvenli ve etkili. Mekanik sadeliği ve kaliteli mühendisliğine ek olarak, mücevher gibi göstergeleri ve ahşap direksiyon simidi muhteşem. Modern performans arabalarının aksine, arabanın yeteneklerinin çoğunu yasal hızlarda, viteslerin çoğunu geçerek ve yüksek devirlerde vites değiştirerek, kendinizi veya başkalarını tehlikeye atmadan deneyimleyebilirsiniz” dedi. 

Yaklaşık 100.000 dolar değerindeki ödüllü arabasını satmaya hiç niyeti yok. Önceki sahibi arabayla 50 yıllık yolculuğuna başladığında 40'lı yaşlarındaymış. Luther'in otomobili genç yaşta satın aldığı düşünülürse, direksiyon başında geçireceği süre bir sonraki yüzyılın şafağına kadar ya da en azından klasik Porsche'nin 100. doğum gününü geçene kadar sürebilir

© 2024 The New York Times Company