02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2024 15:21 | Son Güncelleme: 26.03.2024 15:27

NYT yazarı Zeynep Tüfekçi yazdı: Kate Middleton'a ilişki komplo teorilerinin sorumlusu kim?

İngiltere'de Prenses Kate'in bir süre kamuoyunda görülmemesine ilişkin hızla yayılan komplo teorilerinin arkasında Çin ve Rusya gibi düşman devletlerin olduğuna dair iddialar konuşuyor. New York Times yazarı Zeynep Tüfekçi ise bu olayda böyle bir gizem olmadığını yazdı
NYT yazarı Zeynep Tüfekçi yazdı: Kate Middleton'a ilişki komplo teorilerinin sorumlusu kim?

Zeynep Tüfekçi / The New York Times

Bir İngiliz hükümet kaynağının The Telegraph gazetesine verdiği demeçte düşman devlet aktörleri diye nitelediği Çin, Rusya ve İran'ın ülkeyi istikrarsızlaştırmak için Galler Prensesi hakkında dezenformasyonu körüklediğini söylediği belirtildi. İngiliz sabah programları bu haberi hemen ele aldı ve seçimlere müdahale ile karşılaştırdı. 

Galler Prensesi Catherine hakkındaki en uygunsuz söylentilerin yayılmasında internette komplo teorileri yayma geçmişi olan ülkelerin rol oynamış olması kesinlikle mümkün. Ancak çok sayıda insanın prensesin nerede olduğuyla yoğun bir şekilde ilgilendiği de inkar edilemez bir gerçek. Yabancı ülkelerin botlarının sosyal medyada ikna edici kanıtlar olmaksızın çeşitli manipülasyonlar ortaya koyması Galler Prensesi'ne dair iddiaların sadece sonuncusu. Gençler Başkan Joe Biden'ın İsrail-Hamas savaşı konusundaki politikalarından memnun değil mi? TikTok'u suçlayın. Yüksek enflasyon ve konut fiyatları nedeniyle tüketici duyguları bozuldu mu? Bunun nedeni de sosyal medya olmalı!

Eğer kurumlarımız sosyal medyadaki dış müdahaleleri yeni bir 'ödevimi köpek yedi' vakasına dönüştürürse, bu durum bölücü politikalara karşı halkın memnuniyetsizliğini görmezden gelmek için kolay bir bahane haline gelecektir. Ve böyle devam ederse seçimlere dışarıdan gerçek bir müdahale olduğunda nasıl inandırıcı olacaklar?

Sadece sosyal medya çılgınlığı

Kate Middleton söylentileri ve komploları hakkında gizemli hiçbir şey yok. Nerede olduğuna dair çelişkili iddialar tamamen gözden kayboldu. Ardından haber ajansları, sarayın kendisi ve çocuklarının yayınladığı tek fotoğrafın üzerinde oynama yapıldığını kabul etti. Kraliyet ailesi halkla manşetlere taşınan parasosyal bir ilişki kurduğu için, söylentiler internette çılgınca yayıldı.

Ama bundan bir ders çıkartılmalı. Kensington Sarayı, halka yalan söylemenin insanları şüphelendireceğini keşfeden son kurum oldu. Geçerli sorular ve çılgın komplolar ortaya çıktıkça güvensizlik sosyal medyada yayılıyor. Bu pandemi ve Gazze'deki savaş için de geçerliydi. Kraliyet Ailesi'nin durumu için de geçerli. Batılı kurumlar önce kendi davranışlarını sağlamlaştırma konusunda endişelenmeli. Daha sonra müdahaleden bahsedebilirler, mümkünse lütfen kanıtlarla.

©️ 2024 The New York Times Company