08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2024 11:49 | Son Güncelleme: 25.07.2024 11:59

NYT yazdı: Kamala Harris 48 saatte Demokratların komutasını nasıl devraldı?

Biden'ın adaylıktan çekileceğini duyurmasının ardından yardımcısı Kamala Harris, gün boyunca telefon görüşmesi yaptı ve ekibini büyük ana hazırladı. NYT, Harris'in gün sonunda iyi bir organizasyonla adaylığı garantilediğini yazdı
(Eric Lee/The New York Times)
(Eric Lee/The New York Times)

Shane Goldmacher / New York Times

Pazar sabahı geç saatlerde Başkan Yardımcısı Kamala Harris, en yakın danışmanları ve müttefiklerinden oluşan küçük bir grubu, çok az haber ve daha da az bilgi ile yaşadığı ve çalıştığı Naval Observatory'ye çağırdı. Başkan Joe Biden o sabah erken saatlerde Harris'e yarıştan çekildiğini bildirmişti. Başkan yardımcısı ekibini, Biden'ın resmi olarak adaylıktan çekildiği anda, saat 13:46'da (Başkan'ın kendi üst düzey ekibini bilgilendirmesinden bir dakika sonra) hazır olacak şekilde ayarlamıştı.

Zaman çok önemliydi. Durum hakkında bilgi sahibi iki kişiye göre, ulaşılması gereken en önemli Demokratların geniş bir arama listesi önceden hazırlanmıştı. Başkan yardımcısı spor ayakkabıları ve sweatshirt'ü ile metodik bir şekilde Demokrat güç simsarlarını aramaya başladı. Bu konuda bilgi sahibi olan beş kişiye göre Harris, akşama doğru “Haberi vermeden bugünün geçmesine izin veremezdim” demişti.

10 saat içinde 100 arama

Arama listesi hakkında doğrudan bilgi sahibi olan bir kişi, Harris'in geçmiş Demokrat başkanları, aralarında Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Illinois Valisi J.B. Pritzker ve Pennsylvania Valisi Josh Shapiro'nun da bulunduğu pek çok potansiyel rakibini, Demokrat Kongre liderlerini, Senatör Bernie Sanders'ı, çeşitli etkili parti gruplarının başkanlarını ve diğer üst düzey Demokratları aradığını söyledi. Bu atak tam da Biden'ın son haftalarda eksikliğini hissettiği türden bir canlılık ve enerji gösteriyordu. Biden'ın münazaradan sonraki ilk 10 gün içinde, adaylığı belirsizliğini korurken, Kongre'deki Demokratları 20 kez aradığı bildirildi. Harris 10 saat içinde 100 arama yaptı.

Harris'in arama yaptığı sırada, nihai olarak adayı seçecek delegeleri çekmek için bir kırbaç operasyonu kuruldu ve Harris'in ekibi ile önceden var olan Biden-Harris kampanyasının delege operasyonu birleştirildi. Harris 48 saat içinde Demokrat sahadaki tüm ciddi rakiplerini işlevsel olarak temizlemiş, partinin adaylığını garantilemek için gerekenden daha fazla delegenin desteğini almış, 100 milyon dolardan fazla para toplamış ve eski Başkan Donald Trump'a karşı Biden'ın aylardır topladığından daha keskin bir mesaj vermişti. Bu, Harris için olağanüstü bir erken hakimiyet gösterisi ve organik bir coşku patlaması anlamına geliyordu. Aynı zamanda Biden'ın başarısız münazarasından sonra Demokrat Parti'nin nihayet nefes almasını sağladı. Demokratik Ulusal Komite'nin eski başkanlarından olan Howard Dean, “Bu çok iyi düzenlenmiş bir basamaktı. İtiraf etmeliyim ki bu kadar hızlı gelişmesine ben de şaşırdım” dedi.

Mükemmel 48 saat

Görevdeki başkan yardımcısı, Biden kenara çekilirse ve çekildiğinde Demokratların adaylığını kazanmak için her zaman en önde koşan kişi olacaktı. Harris'i reddetmek aynı zamanda partinin en değerli ve sadık seçmenlerinden birinden kopmak anlamına gelecekti: Siyah kadınlar. Harris'in adaylığı nasıl bu kadar etkili ve verimli bir şekilde garantilediğinin hikayesi (Hillary Clinton'ın 2016 kampanyasını yöneten Robby Mook'un deyimiyle “mükemmel bir 48 saat”) Harris'i destekleyen, kampanyasına dahil olan ya da kampanyayla etkileşim içinde olan iki düzineden fazla kişiyle yapılan röportajlarla anlatıldı. Bu kişilerin birçoğu tartışmaya yetkili olmadıkları konular hakkında samimi bir şekilde konuşmak için isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Tüm endişeleri kenara bıraktılar

Cumhuriyetçiler, Harris'i kasım ayında savunmasız bırakabilecek, hidrolik kırılmaya karşı çıkmak, herkesin sağlık hakkından yararlanmasını desteklemek ve sınırı yasa dışı yollardan geçenlerin suçlu olmadığını ilan etmek gibi liberal duruşlar sergilediği eski videoları hevesle yeniden dolaşıma sokmaya başlarken, üst düzey Demokratlar Harris'le ilgili tüm endişelerini bir çırpıda geride bırakmaya karar verdi. Bazı açılardan Harris'in muhtemel rakipleri için pencere sadece 27 dakika sonra kapandı. Bu süre, Biden'ın görevi bıraktığını duyurması ile Harris'i halefi olarak onaylaması arasında geçen süreydi. Biden'ın onayı, başkanın imzasından daha fazlasını sunuyordu ki bu da yeterince güçlü olurdu. Harris'in Biden-Harris kampanya kasasında bulunan 96 milyon dolara ve hiçbir potansiyel rakibin rekabet edemeyeceği 1.300 kişilik bir kampanya ekibine erişmesinin önünü açtı. Kayıtlara göre, resmi geçişi sağlayan ilk evrak saat 16:48'de Federal Seçim Komisyonu'na sunuldu.

Parti de birleşmeye hazırdı. Biden'ın zihinsel kapasitesiyle ilgili kaotik ve zarar verici üç haftalık bir çatışmanın ardından, Demokratlar yeniden Trump’a odaklanamadı ve Harris hızlı bir şekilde bir araya gelmek için tek uygun yoldu. Birleşmenin gerçekleşme hızı, partinin 2020'de Güney Carolina ön seçimlerini kazandıktan sonra Biden'ın arkasında ilk kez nasıl toplandığını anımsatıyordu. Konuşmalar hakkında bilgi sahibi olan iki kişiye göre, eski başkan Bill Clinton ve eski dışişleri bakanı Hillary Clinton, Biden'ın çekilmesinden önce yaptıkları özel görüşmelerde, parti için 1 numaralı önceliğin birlik olduğunu söylemişlerdi. Bu kişiler, Clinton'ların her şeyden önce hızlı bir şekilde bir araya gelmenin partinin Trump'a karşı şansını en üst düzeye çıkaracağına inandıklarını söyledi.

Bağışlar 126 milyon doları aştı

Harris her birini ayrı ayrı aradı ve Biden'ın desteğinden bir saat sonra Clintonlar, partinin geneline birleşme zamanının geldiğine dair bir çağrı görevi gören desteklerini yayınladılar. Bunu sadece Kongre Siyahlar Grubu ve California delegasyonundaki muhtemel müttefiklerden değil, aynı zamanda partinin ideolojik yelpazesinden de gelen bir destek dalgası izledi. Trump'ın taşıdığı kuzeydoğu Pennsylvania bölgesinde kazanan ılımlı bir isim olan Temsilci Matt Cartwright, Harris'i desteklemekten “gurur duyduğunu” söyledi. Çarşamba öğleden sonra itibariyle Harris'i henüz desteklemeyen birkaç kişiden biri, Harris'in pazar günü aradığı eski Başkan Barack Obama'ydı. Bu arada kampanyaya para akmaya devam ediyordu. Harris'in kampanyası bir notta salı akşamı itibariyle Biden'ın ayrılmasından bu yana toplanan paranın 126 milyon doları aştığını söyledi.

 

Harris'in yükselişindeki kusursuzluk (en büyük potansiyel rakiplerinin hepsi onu çoktan destekledi) yıllarca süren özel atışmaların ve siyasi becerilerinin ikinci kez değerlendirilmesinin ardından bir dizi parti liderini etkiledi. Beyaz Saray'dan ve Harris'in Delaware'deki yeni kampanyasından bazıları bile, başkan yardımcısının enerjik ilk görünüşlerinin ferahlatıcı bir değişiklik olduğunu özel olarak itiraf etti.

Kampanya Trump’ın yaşına odaklandı

Harris ilk çıkışlarında Trump'a karşı yeni bir saldırı hattı çizdi ve savcılık yaptığı döneme ve Trump'ın sabıkalı olma durumuna odaklandı. Ve kampanya şimdi, Trump'ın yaşını (78 yaşında) onun üzerinde bir “ağırlık” olarak nitelendirerek, çok zarar verici olduğu kanıtlanan yaş argümanını tersine çevirmeye çalışıyor. Harris operasyonu aylardır delege toplamak için Biden ekibiyle birlikte çalışıyordu ve ülke çapında kendi sadık tabanına sahipti.

36 saatte destek topladı

Biden'ın çıkışından 36 saatten az bir süre sonra Harris, önümüzdeki ay adaylığı kazanmak için ihtiyaç duyduğu delegelerin çoğunluğunun desteğini almıştı. Associated Press'in yaptığı bir ankete göre, salı günü itibariyle partinin toplam 4.000 delegesinden 3.100'den fazlasının desteğini almıştı. Harris'in adaylığı devralması salı günü öğleden sonra erken saatlerde, Biden'ın ayrılmasından bu yana 48 saat geçmeden, her ikisi de New Yorklu olan iki Demokrat kongre lideri Senatör Chuck Schumer ve Temsilci Hakeem Jeffries'in Harris'i desteklemesiyle tamamlandı. O sırada Harris, Demokrat Parti'nin yeni yüzü olarak bir savaş bölgesi eyaletinde ilk kez boy göstermek üzere Milwaukee'ye doğru yola çıkmıştı. Kampanyanın 3.500'den fazla olduğunu tahmin ettiği bir kalabalık tarafından karşılandı. Bu, Biden'ın tüm adaylığı boyunca kampanya için topladığı kalabalıktan daha büyük bir kalabalık.

© 2024 The New York Times Company