18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2024 11:52 | Son Güncelleme: 17.07.2024 12:10

NYT yazdı: Trump'a saldırının faturasını kadın ajanlara kestiler

Donald Trump'ın miting sırasında silahlı saldırıya uğramasının ardından muhafazakarlar suçu Gizli Servis ekibindeki kadın ajanlara atmaya başladı. NYT'ye göre kadınların koruma görevinde yer almaması gerektiğini savunan Cumhuriyetçiler, ABD'deki çeşitlilik programını hedef alıyor
(Anna Moneymaker/Getty Images)
(Anna Moneymaker/Getty Images)

Catie Edmondson / New York Times

Eski Başkan Donald Trump'a yönelik suikast girişiminden sonraki saatlerde, sağcı çevrelerde Gizli Servis'in böylesine ciddi bir güvenlik hatasına nasıl izin vermiş olabileceğini açıklayan cinsiyetçi bir teori ortaya çıktı: Suikast girişimi, Trump'ın güvenlik ekibindeki beceriksiz kadınların hatasıydı. Temsilci Cory Mills, Fox News'te yaptığı açıklamada, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık uygulamalarına atıfta bulunarak, “Bakın, Gizli Servis'teki bireylerin kim olduğundan emin değilim, ancak size söyleyebilirim ki bu Biden yönetimi altında gördüğüm tek şey, büyük DEI (Oksijen'in notu: DEI, diversity (çeşitlilik), equity (eşitlik) ve inclusion (kapsayıcılık) sözcükleri için kullanılan bir kısaltmadır ve ABD'de işe alımlarda çeşitliliği artırma hareketidir) işe alımlarıdır” dedi. Mills sözlerine şöyle devam etti: Ve size şunu söyleyebilirim ki, öncelikli olarak D-E-I'in peşine düştüğünüzde, D-I-E (Oksijen'in notu: Mills buradaki D-I-E kısatlmasıyla İngilizcede ölmek anlamına gelen die kelimesine gönderme yapıyor) ile sonuçlanırsınız.

Sağcı bir yorumcu olan Benny Johnson, yaklaşık 9 milyon kez görüntülenen sosyal medya paylaşımında daha açık sözlü davrandı: “Bu kadın Gizli Servis Ajanları sürüsü için tam bir aşağılanma” diye yazan Johnson, vurulma olayının ardından yaşanan kaotik ortamı gösteren bir paylaşımda şunları ekledi “Gizli Servisi'in DEI hareketi başkanları daha güvensiz hale getiriyor."

Eleştirmenler, Trump'a yönelik suikast girişiminin yaşandığı gün eski başkanı koruyan ve çoğunluğu erkeklerden oluşan Gizli Servis ajanları içinde dikkat çeken 3 kadın ajanı hedef aldılar. Çalışma arkadaşlarına göre daha kısa ve saçları topluydu. Birinin silahını kılıfına sokmak için gözle görülür bir şekilde mücadele ettiği videolar, Gizli Servis'in başarısızlıklarını kadınlara yükleyen muhafazalarlar arasında tepki yarattı ve ağırlıklı olarak erkek olan organizasyonu çeşitlendirmek için işe alındıkları öne sürüldü.

Başarısızlıklar silsilesi

Teşkilat, direktör olarak görev yapan ikinci kadın olan Kimberly Cheatle tarafından yönetiliyor. Gizli Servis, Trump'ın yaralandığı, bir miting katılımcısının öldüğü ve iki kişinin de ağır yaralandığı silahlı saldırıya müdahale etme ve miting alanının güvenliğini sağlama biçimi nedeniyle mercek altında. Bu olay, son yıllarda başarısızlıklarıyla gündeme gelen teşkilatın uzun hatalar listesinin en önemli kısmıydı. Trump'ın ekibinde yer alan ve ateş açıldıktan sonra Trump'ın vücuduna kendi vücutlarıyla siper olan herhangi bir kadın ajanın verdiği tepkinin güvenlik zaafiyetine neden olduğuna ya da katkıda bulunduğuna dair herhangi bir kanıt ortaya çıkmadı.

Olayın yaşandığı mitingde Trump'ın etrafını saran birkaç kişiye olan saplantı, işe alımlarda çeşitliliği teşvik eden politikaların doğası gereği adaletsiz ve yıkıcı (ve özellikle ordu ve kolluk kuvvetleri gibi kurumlar söz konusu olduğunda) hatta tehlikeli olduğunu savunan bazı muhafazakarlar arasındaki daha büyük bir şikayeti yansıtıyor. Saldırıdan kadın Gizli Servis ajanlarını sorumlu tutanların öne sürdükleri iddialar arasında: çok kısa boylu oldukları; teşkilatın onlar için test standartlarını düşürdüğü; ve kadınların teşkilatta hiç görev yapmaması gerektiği yer alıyor. Senatör Tim Burchett sosyal medyada paylaştığı alaycı bir yazıda “Pepsi'den işe alınan bir DEI'nin Gizli Servis'in başına geçmesinin kötü bir seçim olacağını düşünemiyorum” dedi. Cheatle, PepsiCo'da küresel güvenlikten sorumlu kıdemli direktör olmadan önce 27 yıl boyunca Gizli Servis'te görev yaptı.

Muhafazakarların çeşitlilik sıkıntısı

Muhafazakârlar uzun zamandır çeşitliliğe yönelik çabaların cinsiyet ve ırkla ilgili solcu fikirleri desteklediğini ve kurumların temel misyonlarından uzaklaştırdığını savunuyor. Temsilciler Meclisi, Pentagon ve diğer devlet kurumlarındaki bu tür girişimleri ortadan kaldıracak yasaları defalarca kabul etti. Sağcı milletvekilleri arasında yaygın bir slogan var: Duyarcı bir ordu zayıf bir ordudur.

 Cheatle, kısmen askere alma ve işte tutma sorunlarıyla mücadeleye yardımcı olmak amacıyla daha fazla kadını orduya kazandırma çabaları hakkında açıkça konuştu. CBS News'e verdiği ilk röportajda Cheatle, “Şu anda bu koltukta otururken, farklı adayları cezbetmemiz ve işgücümüzdeki herkese, özellikle de kadınlara fırsatlar sunmamız ve onları geliştirmemiz gerektiğinin bilincindeyim” dedi. Haberde ajansın 2030 yılına kadar işe aldığı kişilerden %30'unun kadın olması hedefinin bulunduğu belirtildi. Web sitesine göre şu anda Gizli Servis'in dörtte birinden biraz azını kadınlar oluşturuyor.

Önemli sorunlar saptırılıyor

YouTube'da yayınlanan bu röportajın videosu, Trump' a saldırının yaşandığı günden beri kadınların bu iş için yeterli olmadığını öne süren yorumlarla dolup taştı. Ulusal Kadın Kolluk Kuvvetleri Yöneticileri Birliği İcra Direktörü Kym Craven, kadınların koruma ekibinde görev alıp almamaları konusundaki tartışmaların, suikast girişiminin ortaya çıkardığı önemli güvenlik sorunlarından sapma olduğunu söyledi. Craven verdiği bir röportajda “Yüzyıllardır erkeklerin liderlik ettiği kritik olaylar yaşıyoruz ve cinsiyetleri nedeniyle liderlik etmemeleri gerektiği gibi bir soru hiç sorulmadı. Olayın kendisi incelenecek ve olay kendi başına değerlendirilecek" dedi. Craven, kolluk kuvvetlerinde görev yapan kadınların erkeklerle aynı fiziksel çeviklik ve zindelik standartlarına tabi tutulduğunu söyleyerek "Bu meslekte bildiğim kadarıyla standartların düşürülmesini ya da sahadaki kadınlar için istisnalar yapılmasını isteyen bir kadın lider yok" dedi. Ancak Trump silahlı saldırıya uğrattıktan sonra Milwaukee'deki Cumhuriyetçi Ulusal Kongre salonuna girdiğinde etrafı tamamen erkeklerden oluşan bir Gizli Servis ajanları ordusu tarafından sarılmıştı.

©️ 2024 The New York Times Company