08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.07.2024 16:25 | Son Güncelleme: 15.07.2024 16:37

NYT'nin baş moda yazarı: Savaştaki bir ülkenin first lady'si neden stiliste ihtiyaç duyar?

Ukrayna'nın First Lady'si Olena Zelenska, çeşitli ülkelere giderek savaş için diplomasi yürütüyor. Bunları yaparken de bir stilistle birlikte çalışıyor. New York Times'ın baş moda yazarı Vanessa Friedman, Zelenska'nın stilistiyle konuşarak modayı nasıl kullandıklarını sordu
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

Vanessa Friedman / The New York Times

Geçen hafta düzinelerce dünya lideri Washington'daki NATO zirvesi için bir araya geldi. Bunların arasında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de vardı ve ülkesinin Rusya ile olan savaşında uluslararası topluma yaptığı yardım çağrısı tartışılan önemli konulardan biriydi. Eşi Olena Zelenska, 2022 yılında Kongre'ye hitap eden nadir first lady'lerden biri oldu. 

O sırada Zelenska, ağır Rus saldırısı altında olan doğu Ukrayna'nın durumuna dikkat çekmek için dikkatlice seçilmiş bir takım elbise giymişti. Bu kez, çok sayıda başka NATO eşiyle çevrili olan Zelenska yine bir amaca yönelik giyindi. Tasarımcı, Ukraynalı bir marka olan Gunia Project'in kurucu ortağı ve 2021'in ortalarından beri First Lady'nin stilisti olan Natasha Kamenska da böyle söyledi. 

Kamenska, Zelenska ile birlikte kuşatma altındaki bir ülkenin first lady'si olmanın ne anlama geldiğine dair bir imaj yaratmak için modayı nasıl kullandıklarını ve kıyafetlerin izleyen dünyanın algısını nasıl etkileyebileceğini anlattı.

Savaş halindeki bir ülkenin first lady'si neden bir stiliste ihtiyaç duyar?

Bizim için moda Ukraynalılar, tasarımcılar ve yetenekleri hakkında konuşmak için bir araç. First Lady'nin davasını desteklemek için her ayrıntıyı kullanması gereken önemli anlarda çok daha ciddi şeyler hakkında konuşmanın basit bir yolu. Normal bir hafta boyunca, yerleşkesinden ayrılamaz. Alışverişe gidemez. Evinden ofisine gidemez. Bir iş seyahatinde olsa bile, sadece havaalanı, otel, toplantı... Aksi bir durum çok tehlikeli.

Siz de burada devreye giriyorsunuz, değil mi?

Bu geziye mümkün olduğunca çok sayıda farklı Ukrayna markasını dahil etmeye çalıştık. Böylece markaların bombardıman ve kesintiler altında çalışmaya ve gelişmeye devam ettiğini ve dayanıklılığını göstermeyi amaçladık. 

First Lady Washington'da kaç tane Ukrayna markası giydi?

En az dokuz tane. İlk gün Holodomor Anıtı'nı ziyaret ettiğinde Gaptuvalnya'nın vyshyvanka adlı işlemeli bir gömleğini giydi. Böyle bir etkinlik için vyshyvanka'nın seçilmesi önemliydi çünkü vyshyvanka Ukrayna'nın kültürel kodlarının bir özeti ve siyah işlemesi de anıtın acı dolu sembolizmini vurguluyor. Eteği Kiev merkezli bir marka olan AMG'ye ait.

Gezinin ikinci gününde ise genç ama şimdiden popüler bir marka olan Article Blazers'tan üç parçalı bir takım elbise giydi. Takım elbisenin mavi rengi, bayrağımızın renklerinden bir ipucu vermek için altın bir broşla kontrast oluşturuyor. Ruslan Baginskiy imzalı broşun adı Wormwood (Pelin otu) Yevshan-Zillya broşu. Eski bir efsanenin yorumlarına göre, pelin otunun güzel kokusu insanları evlerine geri götürecek yola yönlendirir. Bunlar bir kısmı.

Zelenska'nın yemekte giydiği siyah beyaz elbise oldukça sertti.

Bunu bilerek seçtik, Ukrayna'daki tüm kadınların sahip olduğu incelik ve kadınsılık ile güçlülüğün birleşimini vurgulamak için. Coat'tan geliyor ve markanın kurucusu Katya Silchenko da bu özellikleri bünyesinde barındırıyor.

Büyük bir yurtdışı seyahatinden önce hazırlanmak için ne kadar zamanınız var?

Belki bir hafta. Her şey güvenlikle ilgili. Ama aynı zamanda kıyafetler üzerinden de konuşmamız gerekiyor. Bu yüzden tasarımcıları arayıp "AMAN TANRIM, LÜTFEN ACELE ET" diyorum.

Siz ve Zelenska nasıl birlikte çalışmaya başladınız?

Eşi seçildiğinde, ülkede bu çiftle ilgili yeni bir duygu vardı ve bunu ifade etmek istediler. Aslında iki stilistle çalışıyordu ama iktidardaki çiftle çalışmak gerçekten zor. Ne zaman gelmenizi isteyeceklerini asla bilemezsiniz. Bu yüzden stilistlerden biri işi devralmak isteyip istemediğimi sordu.

Onun hakkındaki ilk izleniminiz neydi?

Bir Zoom görüşmesi yaptık ve sonra beni evine yemeğe davet etti. Tek düşünebildiğim "Aman Tanrım, bu First Lady ve Başkan. Ne giysem acaba?" Ama gittiğimde üzerinde kapüşonlu bir tişört, kot pantolon ve spor ayakkabı vardı. Bana evi gezdirdi ve hayvanlarını gösterdi. Sonra mutfaktan biftekleri aldı ve yemek yedik. Başkan işten sonra merhaba demek için geldi. Çok normal bir hayattı.

Savaş başladıktan sonra ne oldu?

İlk birkaç ay, Olena herhangi bir stilist veya makyaj sanatçısı istemediğine karar verdi. Bunun zamanı değildi. Bu doğru bir karardı. Berlin'de çok çalışan bir film yönetmeni olan eşim kızımızı alıp Almanya'ya gitti ama ben hem Olena hem de Gunia için Kiev'de olmam gerektiğini hissettim. Sorumlu olduğumuz yapımcılarımız, zanaatkârlarımız var. Çalışıyoruz, maaş ödüyoruz, vergi ödüyoruz, ürünlerimiz aracılığıyla Ukrayna hakkında konuşuyoruz.

Zelenska modanın, savaş çabalarında bir rol oynayabileceğine ne zaman karar verdi?

Dışarıdaki insanlarla, politikacılarla tekrar görüşmeye başladığında. İlk olarak elimizdeki gardıropla ve sadece gerçekten sakin kıyafetlerle çalışmaya karar verdik, çok renkli, eğlenceli veya kadınsı hiçbir şey yoktu. Çoğunlukla takım elbiselerle çünkü bence takım elbiseler bizi daha güçlü kılıyor. Bir kalkan gibiler ve Ukraynalı kadınlar her gün bir savaşın içindeler.

Bu çalışmada en önemli şey kıyafetlerin onu desteklemesi. ABD Kongresi'ne hitap etmesi gerektiğinde, dışarıdan tasarımcılarla çalışmaya ve kıyafetler hazırlamaya başladık. Konuşmasını daha da güçlü kılmak için her ayrıntıyı kullanmak istedik.

Ukrayna'da insanlar geleneksel olarak First Lady'nin ne giydiğini çok önemser miydi?

Önceden kimse umursamazdı. Olena, sadece Bağımsızlık Günü'nde geleneksel kıyafetler giymekle kalmayıp, kamuoyu önüne çıkarken çağdaş Ukraynalı tasarımcıları kullanarak kimliğini ifade eden ilk first lady'miz.

 ©️ 2024 The New York Times Company