26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.05.2022 17:29 | Son Güncelleme: 02.05.2022 17:57

Rus Genelkurmay Başkanı ava giderken avlanıyordu

Rusya Genelkurmay başkanı General Valery Gerasimov’un geçtiğimiz hafta savaşın gidişatını değiştirmek için Ukrayna’daki ön cepheye gittiği ortaya çıktı. Bu ziyaretten haberi olan Ukrayna ordusu generalin bulunduğu üsse saldırarak 200 Rus askerini öldürdü. Ancak general çoktan Rusya’ya dönmüştü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ile Savunma Bakanlığı Genişletilmiş Toplantısı’nda (Arşiv)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ile Savunma Bakanlığı Genişletilmiş Toplantısı’nda (Arşiv)

Michael Schwirtz and Eric Schmitt  / The New York Times

Üst düzey Ukraynalı ve ziyaretten haberdar olan ABD'li yetkililere göre Genelkurmay Başkanı General Valery Gerasimov, Rus taarruzunun “yönünü değiştirmek” amacıyla geçen hafta Doğu Ukrayna'daki tehlikeli cephe mevzilerini ziyaret etti.

Ukrayna generali elinden kaçırdı

Ukraynalı yetkili hükümetin ziyareti öğrendiğini ancak Gerasimov'u yakalamak için yeterli zamanları olmadığını söyledi. Ukrayna güçleri cumartesi akşamı Rusya'nın kontrolündeki İzium kentinde Gerasimov'un ziyaret ettiği bir mevziiye saldırı düzenledi ancak general Gerasimov çoktan Rusya'ya doğru yola çıkmıştı.

Fotoğraf: Arşiv

Adının açıklanmaması koşuluyla hassas askeri operasyonu anlatan Ukraynalı yetkili, yine de en az biri general olmak üzere yaklaşık 200 askerin öldürüldüğünü söyledi. Konuyu kamuoyu önünde tartışma yetkisi olmayan bir ABD'li yetkili, Gerasimov'un son birkaç gündür Ukrayna'nın doğusunda olduğunu doğruladı. Rusya Savunma Bakanlığı ise yorum talebine hemen yanıt vermedi.

İzium Rusların üssü oldu

Batılı askeri analistler Rus kuvvetleri içinde artan kargaşaya parmak basıyordu. Ön saflarda böyle yüksek rütbeli bir yetkilinin varlığı son derece sıra dışı. Batılı yetkililer ve analistler, Rus ordusunun oldukça küçültülmüş hedeflerine rağmen lojistik ve koordinasyon sorunları yaşamaya devam ettiğini, Ukraynalıların şiddetli direnişiyle karşılaşmaya devam ettiklerini belirtiyor.

Doğu Ukrayna'da orta büyüklükte bir şehir olan İzium, Rus kuvvetlerinin Donbas cephesindeki saldırıları yürüttüğü operasyon üssü haline geldi. ABD istihbarat değerlendirmelerine göre bölgenin başarılı bir şekilde ele geçirilmesi, Rus liderliğinin işgalden birkaç gün sonra düşmesini beklediği başkent Kiev çevresindeki utanç verici başarısızlıktan sonra Kremlin’i bir nebze teselli edecek.

Lojistik ve koordinasyon sorunları devam ediyor

Ancak Ruslar doğuda da yavaş ilerliyor. Rus kuvvetleri günden güne artan kazanımlar elde etti. Bazı köyleri alırken diğerlerini ortaya istikrarlı ve güçlü bir direnç koyan Ukrayna güçlerine kaybetti. Gerasimov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sağ kolu. Putin ve savunma bakanıyla birlikte savaşın tasarısında söz sahibi olan üç kişiden biri. Batılı analistler Rus ordusunun savaşta değişen koşullara çabuk adapte olamamasını bu katı hiyerarşiye yoruyor. Rus kuvvetleri, savaş başladıktan bir ay sonra bile Ukrayna'nın içinden harekata rehberlik edebilecek bir savaş alanı komutanından yoksundu. Bu da farklı birlikler arasındaki koordinasyon zayıflığına neden oldu ve binlerce askerin ölümüne yol açtı. Aynı zamanda, karışıklığı çözmek için ön saflara geçen 10 veya daha fazla general de öldü.

Suriye'deki komutan Ukrayna'ya atanmıştı

Kremlin geçen ayın başlarında, Suriye'deki sivil mahallelere hava saldırıları emri vermekle suçlanan deneyimli komutan Alexander Dvornikov'u Ukrayna'daki kara kuvvetlerine liderlik etmesi için atamıştı. Üst düzey Ukraynalı yetkili Gerasimov'un birkaç gündür doğu Ukrayna'da olduğunu, cumartesi günü hava kuvvetleri tarafından üs olarak kullanılan binaya geldiğini söyledi. Ukrayna güçlerinin edindiği ön bilgilere göre saldırıda İzium'daki üssün komutanlarından Tümgeneral Andrei Simonov hayatını kaybetti. Yetkili, "Burayı imha etme kararı Gerasimov yüzünden değildi. Önemli bir operasyon üssü olduğu içindi” dedi.

© 2022 The New York Times Company