24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2022 11:42 | Son Güncelleme: 16.04.2022 15:38

Rusya ABD'ye diplomatik nota gönderdi

Rusya ABD’ye diplomatik nota göndererek, Ukrayna’ya yardımı kesmemeleri halinde öngörülemeyen sonuçlarla karşılaşabilecekleri uyarısında bulundu. ABD, Rus gemisinin Ukrayna tarafından batırıldığını teyit etti
Rusya ABD'ye diplomatik nota gönderdi

David E. Sanger / The New York Times

Rusya bu hafta resmi bir diplomatik nota da dahil olmak üzere Biden yönetimine bir dizi uyarı göndererek, Ukrayna'ya Rus topraklarına saldırabilecek gelişmiş silah sevkiyatını durdurmasını talep etti. Rusya aksi takdirde, ABD’nin “öngörülemeyen sonuçları” riske alacağını söyledi. 

Rusların endişesinin bir sinyali

İki hükümet yetkilisi, ‘démarche’ adı verilen diplomatik notanın normal kanallardan gönderildiğini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin veya diğer üst düzey Rus yetkililer tarafından imzalanmadığını söyledi. Ancak bir hükümet yetkilisi, bu uyarının ABD tarafından şimdiye kadar gönderilen silahların etkili olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Ayrıca Rusya’nın, diplomatik notanın Washington'daki Rus Büyükelçiliği tarafından teslim edilmesinden bir gün sonra, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı 800 milyon dolarlık paketin parçası olan daha gelişmiş saldırı silahlarından endişe duyduğunu gösterdi.

ABD'li yetkililer, Ukrayna topraklarına ulaştırılan silah teslimatlarını hedef almak da dahil olmak üzere bir dizi halka açık Rus tehdidinin notanın tonuyla tutarlı olduğunu söyledi.

Beyaz Saray endişeli değil

Yetkililer, notun Beyaz Saray içinde herhangi bir özel endişe yaratmadığını söyledi. Ancak Pentagon ve istihbarat teşkilatları içinde, "öngörülemeyen sonuçların" bazı silah sevkiyatlarını Ukraynalılara teslim etmeden önce NATO topraklarında hedef almaya veya sabote etmeye çalışmak olup olmayacağı konusunda daha geniş bir tartışmaya yol açtı. Protesto notunun teslimi ilk olarak The Washington Post tarafından bildirildi.

ABD yardım stratejisi değiştiriyor

ABD'li yetkililer Rus kuvvetlerinin saldırı için konuşlandığı Donbas'ın açık alanlarında farklı bir savaş tarzı izleyeceğini tahmin ediyor. Bu doğrultuda, Biden'ın bu hafta Ukraynalılara göndermek için yetki verdiği silahlar arasında uzun menzilli topçular var.

Yetkilileri şubat ayında savaşın başlamasıyla birlikte, Pentagon ABD'nin yalnızca tırmanmayı önleyecek savunma silahları sağlaması konusunda ısrarcıydı. Ancak Rusların sivillere ve askeri olmayan hedeflere doğrudan saldırıları bu fikri değiştirmiş gibi görünüyor.

Diğer gelişmeler

Üst düzey bir savunma yetkilisi cuma günü yaptığı açıklamada, iki Ukraynalı Neptün füzesinin Rusya’nın Karadeniz'deki amiral gemisi Moskova'yı vurduğuna ve Rus kruvazörünün batmasının Ukrayna saldırısı sonucu olduğuna dair ABD'nin ilk teyidini sağladı.

Ukrayna ordusu cuma günü yaptığı açıklamada Rus kuvvetlerinin güney liman kentinin tam kontrolünü ele geçirme çabalarını yoğunlaştırdığını, Mariupol'a saldırmak için uzun menzilli bombardıman uçakları kullandığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in eteklerinde bir füze fabrikasını vurduğunu açıkladı ve Rus topraklarında herhangi bir terörist saldırısı ve sabotaj eylemine yanıt olarak Ukrayna'nın başkentindeki tesislere yönelik füze saldırılarının sayısını ve ölçeğini arttırmakla tehdit etti. 

CIA direktörü Putin'in Ukrayna'da zafer görüntüsü yaratma konusundaki olası çaresizliğinin, onu taktiksel veya küçük bir nükleer silah kullanma emri vermeye itebileceğini söyledi. Daha önce Beyaz Saray'da tartışılan bu endişe kamuoyu önünde konuşulmamıştı. 

Pentagon'a göre Ruslar Ukrayna sınırına saldırı helikopterleri, askerler ve topçular konuşlandırıyor. İki tarafta ülkenin doğusundaki kontrolü belirleyecek kanlı bir savaş için hazırlanıyor. 

© 2022 The New York Times Company