18 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2024 00:00 | Son Güncelleme: 14.03.2024 00:31

Rusya'da seçimlere sayılı gün kaldı, Putin nükleer tehditlerinde sert tonunu yumuşattı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çarşamba günü yayınlanan bir röportajında nükleer savaş olasılığı konusunda daha az sert bir ton kullanarak, bu hafta sonu yapılacak Rusya başkanlık seçimleri öncesinde istikrarın garantörü olarak ülke içindeki imajını güçlendirmeye çalıştı
Rusya'da seçimlere sayılı gün kaldı, Putin nükleer tehditlerinde sert tonunu yumuşattı

Anton Troianovski / The New York Times

Rus devlet televizyonu tarafından yayınlanan uzun bir röportajda Putin, Batı'nın Ukrayna'ya daha doğrudan müdahale etmesi halinde "medeniyetin yok olmasına" neden olma riski taşıdığını söylediği geçen ayki ulusa sesleniş konuşmasından daha yumuşak bir ton kullandı. Röportajda Putin, Rusya'nın "egemenliği ve bağımsızlığının" tehdit edilmesi halinde nükleer silah kullanmaya hazır olduğu uyarısında bulunsa da ABD'yi böyle bir çatışmadan kaçınmaya çalışan bir ülke olarak tanımladı.

Nükleer savaş istiyorlarsa biz hazırız

Putin, Washington ve Moskova'nın bir hesaplaşmaya doğru gidip gitmediği sorulduğunda "Burada her şeyin aceleye geldiğini düşünmüyorum" dedi. Putin, ABD'nin nükleer gücünü modernize ediyor olmasına rağmen, "Bana göre bu, yarın bu nükleer savaşı başlatmaya hazır oldukları anlamına gelmiyor" diye ekledi. Putin sözlerinin devamında "Eğer bunu istiyorlarsa - ne yapabiliriz? Biz hazırız" ifadelerini kullandı.

Röportajda Putin, ABD istihbarat yetkililerinin iddia ettiği gibi 2022 sonbaharında Ukrayna'da kitle imha silahları kullanmayı düşündüğünü de reddetti.

Putin seçmenlere yumuşak yüzünü gösteriyor

Cuma gününden Pazar gününe kadar sürecek olan başkanlık seçimlerinde sandıkların açılmasına iki gün kala gelen yorumlar büyük ölçüde Rus seçmenleri hedef alıyor gibi görünüyor. Putin'in beşinci dönemini kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, Kremlin oylamaya katılımı arttırarak bunu başkanın ve Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgalinin onaylandığı şeklinde sunmaya çalışıyor.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Putin'i eleştirenler, Rusya'nın kaotik 1990'larından sonra güvenlik ve istikrar getirdiği fikrini giderek daha fazla hedef almaya başladılar. Ruslar nükleer çatışma ihtimali konusunda özellikle gergin görünüyor. Bu çerçevede Ocak ayında bağımsız bir anketörün yaptığı ankete katılanların yüzde 55'i yeni bir dünya savaşından korktuklarını söyledi.

Putin 'nükleer' kelimesini dilinden düşürmüyor

Ancak Putin, Batı ile ilişkilerinde Rusya'nın muazzam nükleer cephaneliğinin tehdidini en etkili araçlarından biri olarak görüyor. Batılı ülkeleri Ukrayna'yı daha aktif bir şekilde desteklemekten caydırmaya çalışırken defalarca nükleer saldırı tehdidinde bulundu, en son 29 Şubat'taki yıllık konuşmasında NATO ülkelerinden Ukrayna'ya kuvvet gönderilmesini nükleer savaşa yol açacak bir adım olarak tasvir etti.

Çarşamba günü yayınlanan röportajda Putin, Batı üzerindeki baskıyı sürdürürken Rus halkının korkularını gidermeye çalıştı. Putin, Başkan Joe Biden'ı doğrudan bir savaştan kaçınmaya çalışan biri olarak tanımladı ve Ukrayna'nın kaderinin Rusya için ABD'den çok daha önemli olduğunu söyledi.

Putin, "Biden'ın geleneksel siyasi ekolün bir temsilcisi olduğunu söylemiştim. Bizim için bu bir ölüm kalım meselesiyken, onlar için taktiksel pozisyonlarını geliştirme meselesi" şeklinde konuştu.

Nükleer savaşa en yakın olunan an

ABD'li yetkililer Putin'in Ukrayna'da savaş alanında nükleer silah kullanmaya en çok 2022 sonbaharında, Rusya'nın kara kuvvetlerinin geri adım attığı ve ABD istihbaratının Rus ordusunda nükleer cephaneliğe ulaşma konusunda sık sık yapılan konuşmaları dinlediği sırada yaklaştığını söyledi.

Çarşamba günü yayınlanan röportajda Putin, bu noktada "taktik" nükleer silahlar kullanmayı düşünüp düşünmediği sorusuna "asla böyle bir ihtiyaç olmadığını" söyledi.

"Bizim kendi ilkelerimiz var" diyen Putin Rusya'nın nükleer doktrinine atıfta bulunarak şunları söyledi. "Eğer Rus devletinin varlığından, egemenliğimize ve bağımsızlığımıza zarar vermekten bahsediyorsak, bahsettiğiniz silahlar da dahil olmak üzere her türlü silahı kullanmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

Savaş alanında ateş gücümüzü artıracağız

Ukrayna'yı işgali sorulduğunda Putin, Rusya'nın kendi kayıplarını azaltmak için savaş alanındaki ateş gücünü arttıracağını ve ilerleyeceğini söyledi.

Geçen ayki konuşmasında olduğu gibi Putin, Ukrayna'daki nihai hedefini paylaştı. Putin, Moskova'ya Doğu Avrupa'da yeni bir etki alanı sağlayacak olan ve Batı'nın kabul edilemez bularak reddettiği "güvenlik garantilerine" benzer bir anlaşmayı ABD ile yapmak istediğinin altını çizdi. Ayrıca, ordusunun savaş alanındaki ilerlemeleri göz önüne alındığında Rusya'nın müzakere pozisyonunun iyileştiğini gördüğünü belirtti.

Putin, "Yine de ciddi bir görüşmeye hazırız" dedi. Ancak bunun düşmanın yeniden silahlanmak için istediği bir duraklama olmadığını, bunun Rusya Federasyonu için güvenlik garantileri içeren ciddi bir görüşme olduğunu kendimiz için açık ve net bir şekilde anlamamız gerekiyor"

©️ 2024 The New York Times Company