27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.10.2023 20:53 | Son Güncelleme: 31.10.2023 20:57

The New York Times yazdı: Twitter'ı satın aldı, şirketin değeri 25 milyar dolar eridi

Elon Musk, 44 milyar dolara Twiter'ı satın almasıyla birlikte şirketin logosu, ismi ve daha pek çok parçasını değiştiren Musk, tüm bunlara rağmen şirketin değerini koruyamadı ve şirket değeri 25 milyar dolar eridi. The New York Times'ın haberine göre tüm bu kötü tabloya rağmen Musk gelecekten umutlu
Fotoğraf: Haiyun Jiang / The New York Times
Fotoğraf: Haiyun Jiang / The New York Times

Ryan Mac / The New York Times

The New York Times tarafından görülen şirket içi belgelere göre, daha önce Twitter olarak bilinen X, Pazartesi günü çalışanlarına, Elon Musk'ın bir yıl önce firmayı satın almak için ödediği 44 milyar dolardan yaklaşık yüzde 55 kayıpla şirketin yaklaşık 19 milyar dolar değerinde olduğunu gösteren hisse senedi dağıttı.

Musk bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce Twitter'ı satın almak için hisse başına 54.20 dolar ödedi. Teknoloji milyarderi o zamandan beri sosyal ağ için fazla ödeme yaptığını söylüyor. Mart ayında çalışanlarına gönderdiği bir e-postada Musk, şirketin 20 milyar dolar değerinde olduğuna inandığını yazarken, şirketi "bir startup'ın tam tersi" olarak görüyor.

X, yeni hisse senedi hibelerine ilişkin evraklarda, hisse senedinin, çalışanların zaman içinde kazanabilecekleri kısıtlı hisse senedi birimleri şeklinde hisse başına 45 dolardan sunulacağını söyledi. Şirket, çalışanlara önceki yönetim altında kendilerine verilen ödenmemiş hisseler için 54.20 dolar tutarında nakit ödeme yapılacağını söyledi.

Hisse fiyatının neden şirketin değerlemesiyle aynı oranda düşmediği ise belli değil, ancak X tedavüldeki hisse miktarını değiştirmiş olabilir.

Musk'tan radikal değişiklikler

Musk, Twitter'ın sahibi olduğu bir yıl içinde şirketi ve sosyal medya platformunu elden geçirdi, pek çok değişikliğe imza attı, ki bunların bazıları oldukça radikal adımlardı. Şirketin 7 bin 500 çalışanının yüzde 80'inden fazlası ya istifa etti ya da işten çıkarıldı. Hizmetin doğrulama sürecini ve içerik moderasyon kurallarını değiştirdi. Şirketin ana gelir kaynağı olan reklamlar bu yaz Amerika Birleşik Devletleri'nde neredeyse yüzde 60 oranında azaldı. Musk ayrıca satın alma bedelinin ödenmesine yardımcı olmak için şirkete milyarlarca dolar borç yükledi.

Kasım ayında, bir sosyal medya şirketini satın almak için yapılan harcamalarla ilgili Musk, bir şaka yaparak "Sosyal medyada nasıl küçük bir servet kazanırsınız? Büyük bir servetle başlayın" ifadelerini kullandı.

Gelecek planları

Musk şirketin geleceği konusunda iyimser olduğunu söyledi. Times tarafından elde edilen bir kayda göre, Musk geçen hafta anlaşmanın yıldönümünü kutlayan bir şirket toplantısında, X'in flört hizmetleri ve işe alım da dahil olmak üzere bir dizi özelliğe sahip çok amaçlı bir uygulama olarak nasıl hizmet edebileceğine inandığını belirtti.

Musk çalışanlara "Şirketi hızla Twitter 1.0'dan temelde sistemimizde istediğiniz her şeyi yapabileceğiniz her şey dahil özellikli bir uygulamaya dönüştürüyoruz" dedi.

X'in CEO'su Linda Yaccarino "Vizyonumuzu henüz görmeyen insanlara aldırış etmeyin" sözlerini kaydetti.

© 2023 The New York Times Company