Hamed Aleaziz ve Matina Stevis-Gridneff / New York Times
ABD’nin seçilen başkanı Donald Trump’ın ülkeye giren göçmenler nedeniyle Meksika’ya yönelik öfkesi yeni değil. Ülkenin 47’inci başkanı olacak Trump’ın şimdi de Kanada’yı aynı konuda hedef haline getirdi.
Sosyal medya platformu Truth Social’da Pazartesi günü yaptığı paylaşımda Trump, “Herkes biliyor ki binlerce insan Meksika ve Kanada sınırlarından içeri girerek suç ve uyuşturucu seviyelerini daha önce görülmemiş noktalara taşıyor” dedi. Paylaşımda Trump’ın planladığı bir başka eylem planı da vardı: İki ülkeye de yüzde 25 oranında ek gümrük vergisi.
ABD’nin kuzey sınırında neler oluyor?
Yasa dışı geçişler ABD’nin kuzey sınırında da belirgin bir şekilde artsa da hâlâ güney sınırının oldukça gerisinde. ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesinin 2024 verilerine göre Eylül 2023’ten bu yana ABD’nin kuzey sınırında 23 bin kişi ülkeye girmeye çalışırken yakalandı. Bu sayı 2022’de 2 binin biraz üzerinde, 2023’te ise 10 bin seviyesindeydi.
Sınırda yakalamaların çoğu Quebec ve Vermont ile New Hampshire ile New York arasında kalan Swanton Sector isimli kuzey sınırının bir bölgesinde gerçekleşti.
Swanton bölgesi Sınır Koruma Birimi Başkanı Robert Garcia, Ekim başında X’te yaptığı bir paylaşımda “97 ülkeden 19 bin 222 sınırda gözaltına alındı” ifadelerini kullandı ve bu sayının son 17 mali yılın toplamından daha fazla olduğunu vurguladı.
Güney sınırından geçişler hâlâ daha fazla
ABD’nin güney sınırından yasa dışı geçiler ise geçen yıl rekor seviyelere çıktı. Sadece Aralık ayında güney sınırında 250 bin kişi ABD’ye girmeye çalışırken yakalandı. ABD Başkanı Joe Biden, Haziran ayında imzaladığı kararname ile Meksika sınırından geçenlerin sığınma başvurusunda bulunmasını kısıtladı. Biden’ın adımı sonrası sınır geçişlerinde keskin bir azalma görüldü. Ekim ayında sınır koruma memurları yaklaşık 56 bin kişiyi gözaltına aldı.
Hindistan-Kanada-ABD rotası
Kanadalı yetkililer ve uzmanlar yasa dışı geçişlerin büyük oranda Hindistan’dan turizm ya da başka geçici vize türleriyle ülkeye giren, Kanada’yı bir geçiş noktası olarak kullanan kişiler nedeniyle arttığını belirtiyor.
Hindistan vatandaşları Kanada’daki yeni göçmenlerin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Hindistan’dan gidenlerin çoğu Kanada’da kalsa da bazıları ABD’ye ulaşmayı amaçlıyor.
Sosyal medyada bu konuda yapılan teşvik edici paylaşımların da Kanada’dan geçişlerin artmasına sebep olabileceği belirtiliyor. Örneğin Kanada’da bazı Hindistanlı göçmenlerin karşısına çıkan bir TikTok videosunda yüzlerini saklayan bir grup erkeğin ellerinde ABD bayrakları tutarak “Yüzde yüz güvenli yolculuk” garantisi sunduğu görülüyor. Kaçakçılar ABD’ye gitmek isteyenleri Toronto’nun dışındaki bir şehirden alıp taksi ile New York’a götürmeyi teklif ediyor.
Yetkililer nasıl tepki veriyor?
ABD’de federal hükümet artan sınır göçüne karşı bölgede daha fazla personel görevlendirildi. Daha fazla göçmen, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza tarafından gözaltında tutulurken sığınma başvuru süreçlerine ilişkin kurallar da değiştiriliyor.
ABD ve Kanada 2002 yılında birbirlerine sığınma başvurusu yapan kişilerin geri gönderilmesinin öönünü açan bir anlaşma imzalamıştı. “Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması” tüm kara sınırı ve iç deniz yollarını kapsayacak şekilde 2023’e kadar uzatılmıştı. Ağustos başında ABD’li yetkililer, göçmenlerin Kanada’ya geri gönderilmemek için avukat bulup sığınma memurlarına kanıt sunabilecekleri süreyi de sınırladı.
ABD bu yılın başında Kanada’ya çok daha az sayıda göçmeni geri gönderdi. Sığınma başvuru süreçlerinin değiştirildiği Ağustos ortasından sonra ABD, Kanada’ya çoğunluğu Hindistan vatandaşı olan 400 kişiyi geri gönderdi. Kanada’dan yasa dışı geçişlerde gözaltı sayısı Haziran ayında 3 bin 600’e çıktı. Eylül ve Ekim’de ise bu sayı yaklaşık 1800’e düştü
Trump sınırlar için birini seçti
Ancak gelecek Trump yönetimi bu meseleyi sıkı tutuyor. Trump’ın “yeni sınır çarı” olarak tanıttığı Thomas Homan yaptığı son açıklamada sınır geçişlerinin “büyük bir ulusal güvenlik meselesi” olduğunu söyledi.
© 2024 The New York Times Company