08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.07.2024 00:00 | Son Güncelleme: 15.07.2024 00:01

Trump'a yönelik saldırı sosyal medyada bilgi kirliği yarattı

ABD eski Başkanı Donald Trump'ın suikast girişimine uğraması sonrası açıklamalar birbiri ardına geldi. Ancak özellikle X, Facebook, Instagram dahil sosyal medya platformlarında yayılan asılsız iddialar bilgi kirliliğini artırdı
Fotoğraf: Eric Lee/The New York Times
Fotoğraf: Eric Lee/The New York Times

Sheera Frenkel - Tiffany Hsu / The New York Times

Eski Başkan Donald Trump'a yönelik başarısız suikast girişiminin ardından Cumartesi günü Pennsylvania'nın Butler kentinde düzenlenen mitingde neler yaşandığına dair asılsız iddialar sosyal medyada hızla yayıldı.

Kanıt sunmayan sosyal medya paylaşımları, Trump'ın hedef alınmasından soldaki karanlık figürleri sorumlu tuttu ve Trump tarafından yayılan "derin devlet" ya da hükümet içindeki bir gizli örgütün kendisinin göreve dönmesini engellemeye çalıştığı yönündeki fikirler bu asılsız iddiaların öznesi oldu. Doğrulanmamış iddialar, aşırı sağın tercih ettiği Gab, Truth Social ve Parler gibi platformların yanı sıra X, Telegram, Facebook ve Instagram'da da ortaya çıktı.

Dezenformasyonun fazlasıyla arttığına dikkat çeken uzmanlar, vatandaşlara dikkatli olunması çağrısında bulunarak gördükleri her şeye hemen inanmaları gerektiğini belirtti.

Düşünce kuruluşu Digital Democracy Institute of the Americas'ın (DDIA) kurucusu Roberta Braga, X'te "Silahlı saldırının arkasında kimin olduğu, kimin gerçekleştirdiği ve bu ana yol açan olaylar hakkında çok sayıda dezenformasyonun yayıldığını görüyoruz ve daha da göreceğiz" dedi ve ekledi: "Duygusal dile dikkat edin"

Güvenlik güçleri mitingde neler olduğunu araştırmak için zamana ihtiyaç duyacak. Etkinlikte çekilen videoda Trump'ın sahneye düştüğü ve Gizli Servis ajanları tarafından uzaklaştırılmadan önce kulağından kan geldiği görülüyor.

Bazı sosyal medya hesapları derin devletle bağlantılı silahlı bir kişinin ateş açtığını ve Trump'ı vurduğunu söyledi. Kanıt göstermeyen hesaplar ayrıca FBI gibi devlet kurumlarını Trump'ı hedef almakla suçladı.

Temsilci Mike Collins suikast girişimi sonrası çok beklemeden suçlamalarını doğrudan Biden'a yöneltti ve Biden'ı Trump'ın mitinginde ateş açılması emrini vermekle suçladı, ancak hiçbir kanıt sunmadı. Collins, X'te "Emirleri Joe Biden gönderdi" diye yazdı.

Diğerleri ise sosyal medyada ateş eden kişinin aşırı solcu antifa grubunun bir üyesi olduğunu ya da trans bireyler adına hareket ettiğini iddia etti. Paylaşımların hiçbiri teorileri için kanıt sunmadı.

©️ 2024 The New York Times Company