Ben Hubbard / The New York Times
2016'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı başarısız bir darbe planlamakla suçlanmadan önce Erdoğan'ın önemli bir destekçisi olan din adamı Fethullah Gülen hayatını kaybetti. 83 yaşındaydı. Gülen'in vaazlarını yayınlayan Herkul adlı internet sitesinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre Gülen pazar günü geç saatlerde 1999'dan beri yaşadığı ABD'de bir hastanede hayatını kaybetti. Ölüm nedeni hakkında bir bilgi verilmedi.
Erdoğan siyasi olarak yükselişi sırasında Gülen'in takipçilerinde siyasi müttefikler bulmuştu. Ancak ikisinin arası daha sonra bozuldu ve 2016 yılında Türk hükümeti Gülen tarafından kurulan İslami hareketi terör örgütü olarak tanımladı. Başlangıçta sadece bir hoca olan Gülen birçok ülkede okullar işleten Hizmet olarak adlandırılan uluslararası bir hareket kurdu. Ancak karşıtları, hareketini daha kötü amaçlar doğrultusunda kullandığını tahmin ediyordu. Erdoğan'ın Gülencilerle olan ittifakı yaklaşık on yıl önce bozulmaya başladı ve 2016 darbe girişiminden sonra sona erdi. Darbe girişimi sırasında yaklaşık 250 kişi hayatını kaybetti.
Erdoğan başarısız darbeden Gülen'i sorumlu tuttu ve darbe sonrasında iki yıl boyunca olağanüstü hal uygulayarak, 100 bin kişiyi gözaltına alarak ve 150 bin kamu çalışanını işlerinden atarak büyük bir tasfiye başlattı. 8 binden fazla askeri personel yargılandı. Gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında Türkiye'deki Gülenci okulları ve gazeteleri kapatıldı. Gülen, grubunun darbe girişimiyle bir ilgisi olduğunu reddetti ve Pennsylvania'da yaşamaya devam etti.
Türk hükümeti yıllarca Gülen'in yargılanmak üzere iade edilmesi için uğraştı ancak ABD Gülen'i Türkiye'ye geri göndermeyi hiçbir zaman kabul etmedi ve bu da uzun süredir devam eden diplomatik gerginliklere yol açtı.
© 2024 The New York Times Company