11 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.04.2022 11:05 | Son Güncelleme: 20.04.2022 11:19

Ukrayna'nın zaman kazanmaya çalıştığını savunan Rusya ateşkes çağrılarını reddetti

Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto hakkı, ateşkes yollarını tıkıyor. Ukrayna’nın silahlanmak için zaman kazanmaya çalıştığını düşünen Putin, insani yardımın ulaşması ve sivillerin tahliyesi için yapılan ateşkes önerisini birkaç saat içinde reddetti
Ukrayna'nın zaman kazanmaya çalıştığını savunan Rusya ateşkes çağrılarını reddetti

Farnaz Fassihi /  The New York Times

Rusya salı günü Ukrayna'da sivil tahliyelere izin vermek amacıyla yapılan ateşkes çağrılarını reddetti. Savaşı durdurma taleplerinin samimi olmadığını ve olası ateşkesin yalnızca Ukraynalı askerleri silahlandırmak için zaman sağlayacağını söyledi.

Çocuklar ve siviller mahsur kaldı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in savaş bölgelerindeki tahliyeler ile yiyecek ve ilaç ulaştırılması adına güvenli koridorlar oluşturmayı hedefleyen dört günlük ateşkes çağrısı yapmasından birkaç saat sonra Rusya veto hakkını kullandı. Rusya'nın yeni ve daha şiddetli bir saldırı başlattığı doğu Ukrayna bölgesi Donbas'ta ve Ukraynalı askerlerin çelik fabrikasında son bir direniş gösterdiği harap liman kenti Mariupol'da çocuklar ve siviller mahsur kaldı. 

"Kiev milliyetçilerine fırsat verecek"

Rusya'nın BM büyükelçi yardımcısı Dmitry Polyanskiy, Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, ülkesine insani ateşkesler yapma çağrısının samimiyetsiz olduğunu, pratikte sadece Kiev milliyetçilerine yeniden toplanıp daha fazla insansız hava aracı, tanksavar füzesi ve MANPADS’e ulaşmaları için alan sağladığını söyledi. (MANPADS insanlar tarafından taşınabilen, dolayısıyla son derece hareketli olan ve karadan füzeler gönderen bir hava savunma sistemi)

En az 12 milyonun insani yardıma ihtiyacı var

Guterres daha önce Ukrayna'da 12 milyondan fazla insanın insani yardıma ihtiyacı olduğunu ancak bu sayının 15,7 milyona; yani ülkedeki tüm Ukraynalıların yaklaşık yüzde 40'ına yükselmesini beklediğini söylemişti. Milyonlarca insan yurt dışına kaçtı ve pek çoğu ülke içinde yerinden edildi.

Çin ateşkesi destekliyor

Rusya'yı kınamayan ve aleyhindeki kararlara ilişkin oylamalarda çekimser kalan Çin bile insani bir ateşkesi desteklediğini söyledi. Rusya ile Ukrayna'yı bu hedefe doğru ilerlemeye çağırdı.

Rusya, Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğu ve BM yetkilileri arasındaki algı farkı tekrardan gözler önüne serildi. Milyonlarca Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapan Doğu Avrupa ülkelerini temsil eden iki BM yetkilisi ve diplomatı, Ukrayna'nın yıllardır vatandaşlarının göçüyle uğraştığını söyleyerek Rusya'nın reddettiği durumun zorluklarını ortaya koydu.

BM’de hayal kırıklığı

Bazı BM yetkilileri ve diplomatları salı günü yaptıkları açıklamalarda ateşkes ve barış anlaşmasına aracılık edememeleri hakkındaki hayal kırıklıklarına değindi.

Ukrayna'nın büyükelçisi Sergey Kislitsia "Bu toplantıların cephedeki güvenlik durumunu ve Ukrayna'daki insani durumu pek etkilemediği görülüyor" dedi. Rusya Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak veto yetkisine sahip. Putin’in Şubat ayındaki işgalinden bu yana Ukrayna'ya odaklanan kararlarda iki kez veto kullandı.

Geçen hafta Rusya ve Ukrayna'ya seyahat eden BM'nin en üst düzey insani yardım şefi Martin Griffiths'in öncülük ettiği diplomatik girişimler bile başarısız oldu. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yardımcı yüksek temsilcisi Kelly Clements “Yardım ulaştırmak için işimize devam edeceğiz ancak bu konseyin de işini yapmasına ihtiyacımız var. Bu nedenle konseydeki hepinizi yeniden farklılıklarınızı bir kenara bırakmaya, bu korkunç ve anlamsız savaşı sona erdirmenin bir yolunu bulmaya çağırıyoruz."

 © 2022 The New York Times Compan