11 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.04.2022 10:11 | Son Güncelleme: 20.04.2022 10:23

Rus ordusu daha sistematik olacak

Donbas'taki çatışmalar şiddetlendi. Ukrayna 10 tank ve 18 zırhlı imha ettiğini iddia ederken, Ruslar yüzlerce hedefi vurduğunu açıkladı. Pentagon yetkilileri 8 bin ila 11 bin Rus askerinin Ukrayna’ya gitmeye hazırlandığını, bundan sonra Rus ordusu daha sistematik olacağını söyledi
Rus ordusu daha sistematik olacak

Marc Santora ve Ivan Nechepurenko / The New York Times

 Rusya salı günü doğu cephesindeki hedefleri bombalarken Ukrayna'nın endüstriyel kalbi üzerindeki kontrolüne yönelik saldırılarının devam ettiğini açıkladı. Ukraynalı yetkililer, güçlü bir savunma oluşturduklarını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı: Yeni aşama başlıyor

Rusya Savunma Bakanlığı füze ve topçu güçlerinin bir gecede yüzlerce Ukrayna askeri hedefini vurduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Bu operasyonun başka bir aşaması şimdi başlıyor" dedi. Rusya doğu Ukrayna’da Donbas bölgesini ve Karadeniz'deki Odesa limanına giden yolda kilit kent Mıkolayiv'in güneyindeki tesisleri vurduğunu söyledi.

11 Rus taktik taburu Ukrayna’ya gidiyor

Pentagon Rusya'nın şimdiden Ukrayna'ya 11 tabur taktik grubu daha gönderdiğini tahmin ediyor. Ek kuvvetleri muhtemelen 8 bin ila 11 bin askerden oluşacak. Amerikalı yetkililer ayrıca, Ukrayna'nın kuzeyinde ikmal edilen ve savaşa katılmaya hazırlanan on binlerce yedek Rus askeri olduğunu söyledi.
Ukrayna yedi Rus saldırısını püskürttüğünü, çatışmalarda 10 tank ve 18 zırhlı birimi imha ettiğini açıkladı. Her iki ordunun iddiaları da bağımsız olarak doğrulanamadı.

Dikkat dağıtan küçük operasyonlar

Ukrayna ve Pentagon yetkilileri, Rus kuvvetlerinin genellikle daha büyük hareketlenmelerin habercisi olan veya diğer cephelerden dikkat dağıtan daha küçük saldırılar ile operasyonları şekillendirmekle meşgul olduğunu söyledi. Bu kampanyanın, Rusya'nın savaşın ilk haftalarında başarısız olarak giriştiği derin baskınlardan ve hızlı ilerlemelerden çok daha sistemli olacağını söylediler.

Doğudan tahliye imkansız

Rus kuvvetleri 480 kilometrelik cephe hattının büyük bölümünde Ukrayna hedeflerini vururken, Ukrayna hükümeti üst üste üçüncü gün doğudaki savaşın sivilleri tahliye etmeyi imkansız hale getirdiğini ve yüz binlerce insanı tuzağa düşürdüğünü söyledi.

Başkan Vladimir Zelenskiy gece yaptığı konuşmada, "Rus ordusunun çok büyük bir kısmı şu anda bu saldırıya odaklanmış durumda. Oraya ne kadar Rus askeri sürülürse sürülsün savaşacağız” diye konuştu.

İşte diğer bazı önemli gelişmeler:

- Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya askeri yardımı nasıl hızlandıracağını ve savaş muhtemelen yeni bir aşamaya girerken Moskova üzerindeki ekonomik baskıyı nasıl artıracağını görüşmek üzere müttefikleriyle video konferansta bir araya geldiğini söyledi.

- Mariupol kentinin son savunması gibi görünen büyük bir çelik fabrikasında yaklaşık 2 bin sivil, Ukrayna kuvvetleriyle birlikte mahsur kaldı. Rusya, Ukraynalıları bir kez daha teslim olmaya çağırdı. Fabrika, nükleer savaşta hayatta kalmak için inşa edilmiş, genişleyen bir Sovyet dönemi sanayi kompleksi. Tesis için verilen mücadelenin özellikle acımasız olması bekleniyordu. Kalın beton duvarları, çelik kapıları ve yeraltı siperleri, neredeyse zaptedilemez bir kale oluşturuyor.

 

-Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, bloğun Rus petrol ithalatına yönelik bir ambargonun ayrıntıları üzerinde çalıştığını doğruladı.

- ABD’de yasal belgeleri olmadan yaşayan yaklaşık 60 bin Ukraynalı, Biden hükümetinin yeni hamlesinden sonra ülkede geçici olarak kalmak ve çalışmak için başvurabilecek.

© 2022 The New York Times Company