Liz Alderman / The New York Times
Avrupa İstatistik Kurumu'nun Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, bölgenin güçlü ülkesi Almanya'nın zayıf büyüme kaydetmesi ve kıtanın güney ülkelerindeki güçlü büyümeyi dengelemesi nedeniyle Avrupa, sonbaharda ekonomide beklediği ivmeyi yakalamakta zorlandı.
Euro kullanan 20 ülkenin ekonomik üretimi Temmuz-Eylül döneminde bir önceki çeyreğe kıyasla %0.4 arttı. Bir yıl öncesine kıyasla Euro Bölgesi %0.9 büyüdü.
Bu düşük büyüme hızı Avrupa'yı, ekonominin üçüncü çeyrekte tüketici harcamaları ve yatırımlarla yıllık bazda %3 büyüdüğü Amerika Birleşik Devletleri'nin gerisinde bırakıyor.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bölge direktörü Alfred Kammer geçen hafta Washington'da düzenlenen bir toplantıda “Avrupa'nın toparlanması tam potansiyelinin gerisinde kalıyor” uyarısında bulundu.
Avrupa Merkez Bankası'nın eski başkanı Mario Draghi'nin yakın zamanda yayınladığı önemli bir raporda Avrupa'nın “varlık nedenini” riske attığını söylediği bir sorun olan rekabet gücü kaybı, işletmeler üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.
Yüksek enerji fiyatları Alman sanayisini zayıf düşürüyor
IMF'ye göre bunun en önemli nedenlerinden biri Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının hala etkisini sürdürüyor olması. Fon, Avrupa hükümetlerinin ve işletmelerinin Rus gazının kaybına uyum sağlamaya çalışmasına rağmen, inatçı bir şekilde yüksek seyreden enerji fiyatlarının, özellikle de Almanya'daki endüstrileri vurmaya devam ettiğini söyledi.
Eurostat, Alman ekonomisinin Nisan-Haziran döneminde %0,1'lik düşüşün ardından üçüncü çeyrekte %0,2 büyüyerek resesyon beklentilerine meydan okuduğunu açıkladı. Almanya'nın en büyük sanayi işvereni olan Volkswagen, amiral gemisi markasını karlılığa döndürmek için mücadele ederken, derinleşen sıkıntıların bir işareti olarak büyük çapta işten çıkarmalar ve fabrika kapatmalara ilişkin başlıkları değerlendiriyor.
Avrupalı tüketiciler de evlerini ısıtma ve benzin depolarını doldurma maliyetleri yüksek kaldığı sürece ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olabilecek harcamalardan geri duruyor.
Fransa'da hayat pahalılığı krizi hane halkı harcamalarını kısıtladı ve önemli bir siyasi mesele haline geldi. Bu endişeler yaz aylarında Paris'in Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmasıyla geçici olarak ortadan kalkmış, hane halkı tüketimi ve hükümet harcamalarındaki artış büyümenin bir önceki çeyreğe göre %0,4 artmasına yardımcı olmuştu.
Fransa ekonomisinde riskler büyüyor
Ancak bu rakam ekonomideki temel zayıflığı maskeledi: Olimpiyat Oyunları'ndan bu yana yatırımlar yavaşladı ve tüketiciler harcamalarını azalttı. Fransa, bir taraftan siyasi açıdan kırılgan yeni hükümet ile yoluna devam ediyor ve hızla genişleyen borç ve bütçe açığı nedeniyle büyümeye yönelik daha fazla riskle karşı karşıya.
Fransa ve Almanya, birlikte Euro Bölgesi ekonomisinin en önemli lokomotifleri ve buralarda devam eden yavaşlama, bir zamanlar bölgenin geri kalmış ülkeleri olan güney Avrupa ülkelerindeki hızlı toparlanmadan daha ağır basıyor.
Turizm İspanya ekonomisini pozitif ayrıştı
İspanya, turizmdeki patlama ve hükümetin daha fazla ekonomik büyümeye yardımcı olmak için memnuniyetle karşıladığı göç artışı sayesinde üçüncü çeyrekte %0,8 oranında büyüyerek bloktaki en hızlı büyüyen ülkelerden biri haline geldi. Portekiz ekonomisi ikinci çeyreğe kıyasla %0,2 ilerleme kaydetti.
© 2024 The New York Times Company