25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.03.2023 07:36 | Son Güncelleme: 13.03.2023 07:53

Burak Göral Oscar Ödülleri'ni yorumladı: Favorilerin kazandığı bir gece oldu

Oscar Ödülleri 95'inci kez sahiplerini buldu. Sinema eleştirmeni ve senarist Burak Göral geceyi yorumladı: Birkaç sürpriz ödül dışında genelde favorilerin kazandığı ödül gecesi eski ihtişamlarından uzak, hızlı hızlı yürütülen bir programla sona erdi
Fotoğraf: Todd Heisler/The New York Times
Fotoğraf: Todd Heisler/The New York Times

95. Akademi Ödülleri Los Angeles Dolby Tiyatrosunda sahiplerini buldu. Aslında çok çaktırılmasa da, gecenin sunucusu Jimmy Kimmel tarafından sık sık espriye vurulsa da geçen yılki tören sırasında yaşanan Will Smith saldırısının yarattığı bir tedirginlik de var gibiydi doğrusu.

Genel anlamda Oscar tarihinin en sıkıcı törenlerinden biri oldu da denilebilir. Gecenin şampiyonu olan Her Şey Her Yerde Aynı Anda filminin hınzır kurgusuna ve kafası kırık anlatısına rağmen üstelik... Hatta gecenin en eğlenceli kısmı ta Hindistan’dan geldi. Tüm dünyada büyük ilgiyle izlenen, telugu dilinde çekilmiş üç saatlik aksiyon filmi RRR’nin özellikle de ABD’de çok sevilen şarkısı Naatu Naatu’nun sahne performansı gecenin en eğlenceli anlarına sebep oldu. Zaten favori olduğu dalın ödülünü de aldı gitti...

Aslında birçok kategori beklenen favorilere gittiği için sürprizli bir gece yaşanamadı pek.  Her Şey Her Yerde Aynı Anda’nın da gecenin en çok ödül alacak filmi olması zaten bekleniyordu. Akademi’nin tam 7 ödülle değerlendirdiği, böyle hızlı kurgulu ve meselesine hınzırca yaklaşımıyla, tipik bir Oscar filmi olmaktan çok uzak olan bu yapıma kayıtsız kalmaması tarihe geçecek bir hareket doğrusu. Ama bakalım aynı şey film için de geçerli olacak mı? Bütün meziyetlerine, yerinde duramayan kurgusu, sürprizli anlatımı ve oyuncaklı senaryosuna rağmen Her Şey Her Yerde Aynı Anda’nın bir klasik olması zor gibi görünüyor yine de.

Ama üç kafa oyuncusu da güzel ödüller aldılar. Michelle Yeoh, Ke Huy Quan ve Jamie Lee Curtis; aldıkları ödüller sonrasında üçü de gecenin en duygusal konuşmalarını yaptılar. Üç oyuncu da yıllarını sinemaya vermiş olgun yaşlarında Oscar kazanmış oyuncular oldular.

Alman yapımı Netflix filmi Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok da kazandığı dört güzel ödülle evine geri döndü. Şansına En iyi Uluslararası Film kategorisinde karşısında kendisinin çapında bir büyük bütçeli sinema örneği yoktu. Aslında çok iyi yazılmış senaryolarını mütevazi üsluplarıyla anlatan rakiplerini ihtişamıyla yendi de diyebiliriz. Özellikle Görüntü ve Yapım Tasarımı ödüllerini bileğinin hakkıyla hak ettiğini söyleyebiliriz. 

Brendan Fraser’ın aşırı kilolu hüzünlü kahramanını başarıyla canlandırdığı The Whale, ana karakterine uygulanan başarılı makyaj çalışmasıyla da ödülü kaptı. En İyi Animasyon kategorisinin banko favorisi Guillermo Del Toro’dan Pinokyo idi zaten. Güçlü rakiplerini kolayca geride bıraktı. Belgesel kategorisinin kazananı ise beklendiği gibi Putin karşıtı muhalif bir lider olan Alexei Navalny’nin hikayesini anlatan Navalny oldu.

Kazanamayan iyi filmler

Gecede pek çok adaylıkları olsa da maalesef hiçbir dalda kazanamayan iki filme; The Banshees of Inisherin ve Tar’a hiç ödül gitmemesi bu satırların yazarı gibi bazı sinemaseverleri de üzdü tabi. Özellikle güçlü senaryolarıyla dikkat çeken yönetmen Martin McDonagh’ın yeni filmi The Banshees of Inisherin hüznü, melankolisi, mizahı ve samimiyetiyle gönlümüzü çalan bir filmdi geçen yıl. Erkeklerin her türlü soruna karşı bazen çocuksu, bazen şiddetli, bazen teslimiyetçi, bazen cesur ve bazen de beyhude olan çözüm çabalarını izliyoruz filmde. Bu çabaların sonucunda bazen iç savaşlar, bazen pişmanlıklar, ayrılıklar, direnişler yaşanıyor. Her öğesiyle doyurucu, 2022’nin kesinlikle en iyi birkaç filminden biri aynı zamanda. Aday oyuncuları Colin Farrell ve Kerry Condon da ödüllük performanslar gösteriyorlar.

Todd Field’ın çektiği Tar’ı da yeni nesil bir düşünce filmi olarak tanımlamak mümkün. Sadece günümüze dair bir karakter profili çıkarmakla kalmıyor uzun bir görsel makale sunuyor sanki. Sjw kavramı, saklı ayrımcılık/zorbalık, ego, kuşak farkı ve narsisizm gibi zor temaları da içeren ustalıklı bir senaryo inşa edilmiş. Cate Blanchett de Tar’ın senaryosuyla birlikte en güçlü öğesi. Oyuncu canlandırdığı karakteri zaafları, yeteneği, karizması ve tüm bocalayışlarıyla eksiksiz bir şekilde ete kemiğe büründürmüş.

İşte kazananların tam listesi:

En İyi Film: Everything Everywhere All at Once

En İyi Kadın Oyuncu: Michelle Yeoh - Everything Everywhere All at Once

En İyi Erkek Oyuncu: Brendan Fraser - The Whale

En İyi Yönetmen: Everything Everywhere All at Once - Daniel Kwan ve Daniel Scheinert

En İyi Kurgu: Everything Everywhere All at Once

En İyi Orijinal Şarkı: Naatu Naatu - RRR

En İyi Ses: Top Gun: Maverick

En İyi Uyarlama Senaryo: Women Talking

En İyi Orijinal Senaryo: Everything Everywhere All at Once

En İyi Görsel Efekt: Avatar: The Way of Water

En İyi Özgün Müzik: Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok

En İyi Yapım Tasarımı: Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok

En İyi Kısa Animasyon: The Boy, The Mole, The Fox and The Horse

En İyi Kısa Belgesel: The Elephant Whisperers

En İyi Uluslararası Film: Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok

En İyi Kostüm Tasarımı: Black Panther: Wakanda Forever

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: The Whale

En İyi Görüntü: Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok

En İyi Kısa Film: An Irish Goodbye.

En İyi Belgesel: Navalny

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jamie Lee Curtis

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ke Huy Quan

En İyi Animasyon Film: Pinocchio