26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.09.2022 09:06 | Son Güncelleme: 29.09.2022 12:40

Gangsta's Paradise ile tanınan Rapçi Coolio hayatını kaybetti

Gangsta's Paradise şarkısıyla 1990’larda hafızalara kazınan Rapçi Coolio 59 yaşında yaşamını yitirdi
Gangsta's Paradise ile tanınan Rapçi Coolio hayatını kaybetti

ABD'li rap şarkıcısı Coolio, 59 yaşında hayatını kaybetti. Grammy ödüllü şarkıcının ölüm haberini menajeri Jarez Posey, yaptığı açıklamada Coolio'nun bir arkadaşının evinin banyosunda ölü bulunduğunu söyledi. Sanatçının ölüm nedeni açıklanmadı.

Coolio kimdir?

Gerçek adı Artis Leon Ivey, Jr. olan Coolio, 1994 yılında satışa sunduğu Fantastic Voyage adlı teklisiyle beraber tanınmaya başladı. Sonraki sene yayımlanan ve Sakıncalı Düşünceler filminin müziklerine de dahil edilen Gangsta's Paradise adlı şarkı ise Amerikan müzik listesinde bir numaraya kadar yükseldi. 

Coolio müzik hayatına WC and the Maad Circle grubunun üyesi olarak başladı. 1994 yılında bu grubunu terkeden sanatçı, It Takes a Thief adlı ilk albümünü satışa çıkardı. Albüm yayımlandıktan kısa süre sonra büyük bir etki uyandırdı. Öyle ki albüm, Amerikan albüm listesinde sekizinci sıraya kadar yükseldi. Albümde Fantastic Voyage ve I Remember gibi başarılı şarkılar yer almaktaydı.

1995 yılında, ilk albümünün etkileri sürerken Coolio, ikinci albümü Gangsta's Paradise'ı yayımladı. Albüm dört kez platin plak kazanırken, albümle aynı adı taşıyan tekli de Amerikan müzik listesinde bir numaraya yükseldi. Ayrıca şarkı, Sakıncalı Düşünceler adlı filmde de yer aldı. Albümdeki 1, 2, 3, 4 (Sumpin' New) adlı şarkı da tekli olarak satışa sunuldu. Bu şarkı da aynı ülkede beş numaraya yükseldi. 

1997 yılında sanatçı üçüncü albümü My Soul'u yayımladı. Albüm önceki albümlerden daha düşük bir başarı göstererek Amerikan albüm listesinde otuz dokuzuncu sırada yerini aldı. Albümden yayımlanan teklilerden sadece Johann Pachelbel'in Canon in D adlı eseriyle aynı temele sahip olan C U When U Get There adlı şarkı listelere girmeyi başardı. Sonraki yıllarda da çalışmalarını sürdüren Coolio, 2002 yılında El Cool Magnifico ve 2006 yılında The Return of the Gangsta adlı albümlerini satışa çıkardı. Ancak her iki albüm de listelere giremedi. Sanatçı ayrıca 2005 yılında İngiltere'de düzenlenen MOBO Ödülleri'nde sunucu olarak görev aldı.