20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.11.2023 12:50 | Son Güncelleme: 05.12.2023 12:02

Hafta sonu için İstanbul rehberi (1 - 3 Aralık)

Hafta sonu sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte evde durmak istemeyen tiyatro severlere Çirkin, edebiyat severlere Mikado’nun Çöpleri ve sanat severlere Piece of Mind sergisi şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (1 - 3 Aralık)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatro severler için yeni sezon oyunları:

  • Genç yazar Olga Bach, absürt yüzyılımızın tam ortasında, korkunç bir adamın efsanesine sihirle dokunduğu Titus Kompleks, 1 Aralık'ta DasDas Sahne'de prömiyerini yapıyor. Oyun, nümayişlerin, buhranların ve teslim olmuş mantığın çağında, Shakespeare’in Titus Andronicus’undaki canavarca ruhunu ve kurgusunu yakalayıp, onu ve karakterlerini yeniden canlandırıyor. Oyunda Can Sipahi, Didem Balçın, Doğukan Polat, Elçin Afacan, Ferit Kaya, Mert Fırat, Onur Dilber,Yalım Danışman, Hilal Attar oynuyor.
  • Bir dilin otopsisiyle bir ilahinin tınısı arasında gidip gelen ontolojik bir tekerlemeyi sahneye taşıyan YOKTUR., Fulya Peker'in tek kişilik performansıyla 1 Aralık'ta Gri Sahne'de prömiyerini yapıyor. Mitolojik bir figür, bir dişil-ölümsüz, hakikat ve anlam susuzluğumuzu tetikleyen antik bir bilmeceyi ölüler diyarından seyirciye sürüklüyor: Yok var mıdır?

Tiyatro severler için haftanın komedi oyunları:

  • Anlatı tiyatrosu ile dijital enstalasyonu birleştiren izleyiciyi çevreleyen yenilikçi bir deneyim olarak tasarlanan Çirkin, 2 Aralık'ta Hope Alkazar'da seyirci karşısına çıkıyor. Nihal Yalçın ve Onur Berk Arslanoğlu'nun oynadığı oyun, Anadolu gelenek ve masallarından ilham alan gerçeküstü bir ihanet hikâyesi anlatıyor.

Tiyatro severler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Evrim Alasya, Sena Başdoğan, Zeynep Alkaya, Faruk Barman ve Aykut Akdere'nin oynadığı Uzun Yol 3 Aralık'ta Oyun Atölyesi'nde seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, sebep olduğu acıyı anlayamayacak kadar savrulmuş bir genç ve bu acıdan kurtulabilmek için cesur adımlar atmaya çalışan bir ailenin hikayesini anlatıyor.

Edebiyat severler için haftanın tiyatro oyunu:

  • Türk edebiyatına Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat ile birlikte garip akımını getiren yazar Melih Cevdet Anday’ın zamansız oyunu Mikado’nun Çöpleri, 1 Aralık'ta Ara Sahne'de seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, sosyal baskılar altında büyümüş ve sıkışmış bireylerin yalnızlaşma yolundaki çırpınışını yine garip bir dille anlatıyor.
  • Işıl Kasapoğlu’nun 30 yıl önce tasarladığı İstanbul Mon Amour’ projesinin parçası olan; garip döneminin şair, sanatçı ve eleştirmenlerinden oluşan bir grup entelektüelin (Orhan Veli, Melih Cevdet, Nurullah Ataç, Sait Faik, Suat Derviş, Halim Şefik) dünyasından İstanbul’u anlatan özgün oyun Güzel Son, 3 Aralık'ta Çevre Tiyatrosu'nda seyirciyle buluşuyor.

Tiyatro severler için haftanın performans gösterileri:

  • Çağdaş dansın ve canlı müziğin buluştuğu Biz, 1 Aralık'ta Alan Kadıköy'de seyirci karşısına çıkıyor. İlham kaynağını bir yandan Anadolu ezoterizminden diğer yandan çağdaş felsefeden alan performans çoklukta birlik, empati, evrensel etik kavramlarını sorguluyor. Oyunda Bedirhan Dehmen, Canberk Yıldız, Cem Yıldız, Mihran Tomasyan seyirciyle buluşuyor.
  • Göçmenlerin, Rusya-Norveç arasında bulunan Storskog sınırından, ruhsatsız tek araç olma özelliğine sahip, bisikleti kullanarak geçmesi temel alınarak hazırlanan disiplinlerarası bir yerleştirme performansı olan displaced; 1 Aralık'ta Karşı Sanat Çalışmaları'nda seyirciyle buluşuyor. Oyunda Ezgi Adanç ve Ertürk Erkek aynı sahneyi paylaşıyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • İtalyan müzisyen ve güncel klasik müzik bestecisi Fabrizio Paterlini, 1 Aralık'ta Salon İKSV'ye geliyor. Salon’da daha önce iki kez solo piyanoyla beş yıldızlı müzik ziyafetleri sunan piyanist, bu sefer yenilediği repertuvarını bir yaylılar üçlüsü eşliğinde çalmak üzere müzik severlerle buluşuyor.

Eğlence severler için konserler:

  • Dünya genelindeki çeşitli festivallerde ve kulüplerde yeteneği ve sesiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Norveçli DJ/Prodüktör TRYM, 2 Aralık akşamı Ora Arena'da İstanbullu sevenleriyle buluşuyor.
  • Rap müziğin son yıllardaki önemli isimlerinden Çakal 3 Aralık'ta Volkswagen Arena sahnesinde dinleyenleriyle buluşuyor.

Pop müzik severler için:

  • İlham, cesaret ve motivasyon üzerine şarkıları; renkli ve enerjik sahne performansıyla Nova Norda 2 Aralık'ta Dorock XL Venue Taksim – Fitaş Sahnesi'nde dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Hem en sevilen bestelerini hem de kendine özgü yeniden düzenlemelerini farklı enstrümanist dostlarıyla seslendirmeye hazırlanan Piiz, "20. yıl"ını 3 Aralık akşamı IF Beşiktaş sahnesinde kutlamaya hazırlanıyor. Gruba sahnede Manuş Baba, Kezzo, Melis Yelman, Vesim İpek , Ozan Ünlü , Gökhan Mandır ve Remziye Öztürkçe eşlik ediyor.

Metal müzik severler için konserler:

  • 1988'de kariyerine başlayan Gotik metalin yapı taşlarından İngiliz grup Paradise Lost 90’lı yıllara damga vuran “Icon” albümünün 30. yıl dönümünde IF Performance Hall Beşiktaş’a geliyor.

Caz müzik sevenler için:

  • Dünyada yerini kanıtlamış bir soul/jazz divası olarak bilinen China Moses, 1 Aralık'ta CRR Konser Salonu'na geliyor..

Haftayı keyifli geçirmek isteyen aileler için:

  • Studio Melon'un düzenlediği Yılbaşı Konseptli Kil Küpe Atölyesi'nde katılımcılar polimer kil kullanarak kendine özgü küpeleri tasarlama imkanına sahip oluyor. 2 Aralık'ta Vertical'de gerçekleşecek olan atölye katılımcılara iki saatlik süreçte kendini ifade etmenin ve sanatsal bir deneyimin tadını çıkarmanın keyfini sunuyor.

Sinema severler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Yönetmenliğini Ali Atay'ın üstlendiği Ölümlü Dünya 2, 1 Aralık'ta vizyona giriyor. Filmin başrollerinde Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul, Doğu Demirkol, Feyyaz Yiğit, Giray Altınok, İrem Sak, Mehmet Özgür, Özgür Emre Yıldırım, Sarp Apak ve Reha Özcan yer alıyor.
  • Deniz Denizciler'in yazıp yönettiği, başrollerinde Cemre Baysel, İlhan Şen ve Onur Büyüktopçu'nun oynadığı Aşk Filmi, 1 Aralık'ta vizyona giriyor. Film, film çekimi için gittiği görüşmelerde hayatını değiştirecek şeyler yaşayan genç bir kadının hikayesini konu ediyor.
  • John Woo yönettiği, Joel Kinnaman, Kid Cudi, Catalina Sandino Moreno'nun oynadığı Sessiz Gece, 1 Aralık'ta vizyona giriyor. Film, oğlunun ölümünün sorumlularından intikam almak için suç dolu bir dünyaya adım atan acılı bir babanın hikayesini konu ediyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Taksim Journal Sokak’ta kurulmuş, minik bir restoran olan Bordel İmbiss sokak lezzetleriyle müdavimlerini yaratıyor. Mabou Pera’nın yaratıcısı ve  şefi olan Cem Ekşi’nin açtığı mekanın mutfağında ise Banliyo’dan tanınan Gökhan Çilak yer alıyor. Currywurst, Taze Sucuk Ekmek, Azgın Tavuk ve Ver Bir yanak lezzetlerine eşlik eden patates, müco, çıtır işkembe ve sarımsaklı ekmek ile mac, eski kaşar ile pici cacio e pepe menüsünün dikkat çekenlerinden.
  • Dönemimizin en yetenekli genç şeflerinden Murat Deniz Temel ve Tuba Yazıcı Temel’in açtığı Alaf 2 Tek, Beyoğlu’nun eski zaman tektekçi meyhanelerinden ilham aldığı konseptiyle beğeni topluyor. Hızlıca iki tek atılıp kaçılan tektekçi meyhanelerin ruhu böylece Kuruçeşme’deki küçük ama tasarımıyla oldukça işlevsel mekânda yeniden hayat buluyor.

Sanat severler için haftanın sergisi:

  • Sanat ve tasarımın birleştiği bir platform vizyonuyla oluşan Goba Art & Design, Jülide Zeynep Günce’nin yeni sergisi Piece of Mind’a ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Sergide tuval üzeri akrilik ve karışık teknik uygulanarak yapılan on beş eser sergilenirken, her bir eser, evrenin bir parçası olduğumuza ve yaşamın bütününü etkilediğimize dair vurgularda bulunuyor. 2 Aralık'ta başlayacak olan sergi 25 Aralık'a dek devam ediyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Neolokal

Bu sene Michelin yıldızını korumayı başardı. Üstelik bir de yeşil yonca kaptı. Gerçekten şehrin en iyi lokantalarının başında. Şef Maksut Aşkar Türk mutfağını modern şekilde yorumladığı bir tadım menüsü hazırlamış. Üstelik yerli şarap eşleşmeli. Mutlaka tavsiye ederim. Manzarası ile birlikte adeta bir rüya gibi.

Clove İstinyepark

Daha çok ama çok yeni. İstinyepark markalar caddesinin tam ortasında. Çok görkemli ve gösterişli bir yere sahip. Akdeniz ağırlıklı Uluslararası mutfak denilebilir. Casa Lavanda' dan tanıdığımız başarılı şef, Emre Şen işin başında. Yemekler gerçekten çok iyi. Cumartesi gününüz için , mükemmel bir seçim. Özellikle Trüflü Pizza ve İstiridye Kabuğu içinde Hindistan Cevizi Sütlü karides denemeyi unutmayın.

Emre Mermer Ocakbaşı

Gerçek bir iyi Ocakbaşı deneyimi için harika bir mekan. Özellikle Pazar öğle yemekleri için, bana göre en ideal seçimlerden biri. Emre Mermer'in et konusundaki uzmanlığı, lezzeti başka bir seviyeye çıkarıyor

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Hikayesi Var

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Müzik dünyası artık albüm çıkarmak kavramından uzaklaşıyor olsa da, hala büyük cesaretle bu yola giren müzisyenler var. Bu yayında da bu albümlerin hikayelerini dinleme fırsatı buluyoruz. Ahmet Kamil Taşkın soruyor, albümün sahibi anlatıyor.

Öyküler Sesleniyor

Nereden Dinlerim? Spotify

 

Her yazarın seçilen bir öyküsünün özenle seslendirildiği ve her bir öykü için özgün müziklerin hazırlandığı dikkat çekici bir proje. 1952 sonrasında doğan 100 yazarın 100 eserinden oluşan bu yayın, kesinlikle şans verilmesi gereken çok özel bir arşiv olarak meraklılarını bekliyor.

Yapay Zekadan Masallar

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Dünyayı etkisi altına alan ve biraz dengeleri karıştırarak dikkat çeken yapay zeka kavramı, masal dünyasında da karşımıza çıkıyor. Çağrı Sarıgöz’ün hazırladığı bu yayında masallar yapay zeka tarafından yazılıyor ve seslendiriliyor. Yayın kapsamında ücretsiz olarak çocuklara özel masallar yazdırabilmek de mümkün.

TED Health (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

TED konuşmalarının etkisini hepimiz biliyoruz. Fiziksel ve zihinsel sağlığımızla ilgili olanları belki de daha çok seviyor ve ilgiyle takip ediyoruz. Bu yayınlarda da sıradan günlük rutinlerden, sağlık alanında çığır açan gelişmelere kadar anlatılanlardan öğreneceğimiz çok şey var. Dr. Shoshana Ungerleider moderatörlüğünde, önemli isimlerin konuşmalarını dinliyoruz.

Ekran önerileri

Family Switch (2023) -Netflix

Büyük bir kaos: Bedenler değişti!

Üç çocukları ile aslında mutlu bir aileye sahip Jess ve Bill çifti; çocuklarının, yarattıkları sorunlar yüzünden aralarında iletişimin gittikçe zayıfladığına dair endişelenmeye başlar. Ama beklenmedik bir olay olur: Noel için çektirdikleri fotoğraf sırasında aile üyelerinin bedenleri kendi aralarında değişir.

Artık tüm ailenin, birbirini anlamaktan başka çaresi yoktur. Peki, ailede kimi görüyoruz? Alias, 13 Going on 30, The Adam Project yapımlarının yıldızı Jennifer Garner, The Office ile tanınan Ed Helms, Wednesday dizisinin Enid'i Emma Myers ve Brady Noon. Bu keyifli aile hikayesi, 30 Kasım'da gösterimde!

Virgin River - Netflix

Noel özel iki yeni bölüm! 

ABD yapımı drama dizisi; Virgin River'da gerçekleşen orman yangınları sırasında, düşük tehlikesi olan bir hamilelik süreci yaşayan baş karakterimiz Mel ve nişanlısı Jack'in yaşadıklarını anlatan, 10 bölümden oluşan 5. sezonu ile Eylül ayında dönmüştü.

Bu sezonun finali için ise, Mel'in biyolojik babasının peşine düşmesine ve Noel'de yaşananlara odaklanacak iki yeni bölüm daha platformda. 

Inshallah A Boy (2023)

İnşallah erkek olur

Neval, kocasının ani ölümünden sonra kızı ile baş başa kalır. Kocasıyla birlikte satın aldıkları evlerinde yaşamaya devam etmeleri tehlikededir, çünkü Neval’in oğlu olmadığı için kocasının ev üzerindeki hakkı, kocanın ağabeyine geçmiştir.

Neval, evi kaptırmamak için ne gerekirse yapmaya kararlıdır. Cannes'a seçilen ilk Ürdün yapımı bu film ayrıca, En İyi Uluslararası Film dalında yarışmak için ülkesinin Oscar adayı da oldu!